Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla

GettyImages-713873317.jpg
GettyImages-713873317.jpg
Obowiązkową pozycją w menu każdego prawdziwego grill party są oczywiście żeberka. Choć można przyrządzać je na wiele sposobów, najpopularniejsze są żeberka w sosie barbecue z grilla. Na przestrzeni lat, ten kultowy amerykański przysmak stał się symbolem każdego sezonu grillowego. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne, chrupiące żeberka w sosie barbecue.

Rozpowszechnili je Amerykanie, pokochał je cały świat. Żeberka w sosie barbecue z grilla to potrawa, bez której dziś nie wyobrażamy sobie letniej imprezy w ogrodzie. W Stanach Zjednoczonych żeberka w sosie barbecue są czczone na równi ze świątecznym indykiem na Święto Dziękczynienia. Wraz z rozpoczęciem lata w niemal każdym stanie – od Memphis przez Karolinę Południową aż do Teksasu – grillowi zapaleńcy stają w szranki o tytuł grillowego mistrza. Na czym polega fenomen tej potrawy?

Zobacz także: Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?

Żeberka w sosie barbecue – skąd pochodzi ta potrawa?

Żeberka w sosie barbecue mają długą i burzliwą historię. Choć trudno w to uwierzyć, pierwsze wzmianki o potrawach mięsnych z dodatkiem słynnego sosu sięgają czasów kolonii amerykańskich XVII wieku! Delektowali się nim w tamtych czasach Anglicy, Francuzi i Niemcy, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, które z państw przyczyniło się do powstania receptury sosu. Faktem jest, że zwyczaj dodawania sosu barbecue do grillowanych i pieczonych dań mięsnych na stałe zakorzenił się w świadomości Amerykanów. Z czasem sos stał się jednym z symboli amerykańskiej popkultury, podobnie jak puszka zupy pomidorowej marki Campbell.

Żeberka w sosie barbecue – za co tak bardzo je kochamy?

Na przestrzeni lat receptura sosu zmieniała się wielokrotnie. Obecnie każdy ze stanów USA ma własną, charakterystyczną wersję, a każda z nich różni się nieco kompozycją smakową . Sos barbecue jest nieodłącznym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs. Nie ulega wątpliwości, że najpopularniejszą potrawą wśród amerykańskich miłośników grillowania są żeberka w sosie barbecue. Zwyczaj serwowania żeberek w sezonie grillowym urósł w USA do rangi świętego rytuału. Słodki, lekko dymny smak kultowego sosu w połączeniu z soczystym, kruchym mięsem trudno zastąpić jakąkolwiek inną potrawą. Nic dziwnego, że żeberka w sosie barbecue z grilla mają tylu amatorów na całym świecie . Z równym namaszczeniem przyrządzane są w wielu krajach Europy, Azji i Australii.

Zobacz także: Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?

Przepis na żeberka w sosie barbecue krok po kroku

Choć żeberka w sosie barbecue z grilla najlepiej smakują w sezonie letnim , np. podczas garden party , słodko-dymnym smakiem chrupiącego mięsa możesz cieszyć się o każdej porze roku. Żeberka w sosie barbecue z piekarnika smakują równie dobrze, a jedzone zimą przywołują wspomnienia słonecznego lata. Kochasz potrawy mięsne z grilla? Prezentujemy prosty przepis na żeberka w sosie barbecue , które bez problemu przygotujesz w piekarniku!

Składniki (przepis na dwie duże porcje):

  • 1 kilogram mięsistych żeberek wieprzowych,
    • do marynaty:
      • 7 ząbków czosnku,
        • 6 liści laurowych,
          • 6 gałązek świeżego tymianku,
            • 2 łyżeczki soli,
              • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
                • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
                  • 150 ml whisky,
                    • 4 łyżki sosu Worcestershire.

                      Składniki sosu barbecue:

                      • 2 niewi elkie cebule,
                        • 5 ząbków czosnku,
                          • 3 łyżki octu winnego,
                            • 3 łyżki wody,
                              • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
                                • 2 łyżki miodu,
                                  • 2 łyżki musztardy dijon,
                                    • 2 łyżki soku pomarańczowego,
                                      • 2 łyżki sosu Worcestershire,
                                        • 3 łyżki brązowego cukru,
                                          • 1,5 łyżeczki soli,
                                            • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
                                              • 1,5 łyżeczki oryginalnego tabasco,
                                                • 1,5 łyżki klarowanego masła,
                                                  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki.

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Umyj żeberka pod zimną wodą, osusz. Podziel je na niewielkie kawałki.

                                                    2. Do miski przełóż wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.

                                                    3. Zanurz żeberka w marynacie, przykryj miskę folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki.

                                                    4. Następnego dnia wyjmij żeberka z lodówki, wymieszaj je raz jeszcze w marynacie i lekko osusz. Pozostałą marynatę odstaw na później.

                                                    5. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, polej resztą marynaty i zamknij pokrywą. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃.

                                                    6. Piecz żeberka przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas polewaj je powstałym sosem pieczeniowym.

                                                    7. Upieczone żeberka wyjmij z piekarnika i przełóż do naczynia, w którym zmieszczą się wszystkie kawałki mięsa (ułożone obok siebie). Idealnie sprawdzi się w tym celu zwykła blacha do pieczenia.

                                                    8. Pora na marynatę barbecue: posiekaj drobno cebulę i czosnek.

                                                    9. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wrzuć cebulę i podsmaż do zrumienienia.

                                                    10. Dodaj czosnek, mieszaj przez ok. 1 minutę, a następnie wlej ocet winny, 3 łyżki gorącej wody i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.

                                                    11. Dodaj tabasco, sos Worcestershire, sok pomarańczowy, cukier, miód i musztardę dijon. Wymieszaj porządnie wszystkie składniki.

                                                    12. Przypraw sos cukrem, solą, pieprzem i słodką papryką. Raz jeszcze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Sos barbecue gotowy!

                                                    13. Polej żeberka sosem, włóż ponownie do piekarnika i piecz w temperaturze 190℃, aż zarumienią.

                                                    14. Kiedy będą rumiane na wierzchu i miękkie w środku, możesz wyjąć je z piekarnika.

                                                    15. Żeberka w sosie barbecue możesz serwować z frytkami albo z pieczywem.

                                                    Zobacz film: Potrawy z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości