Jak przygotować dobry sos do mięsa?

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował takie dania jak dorsz z kalafiorem i porami czy pieczony schab z ziołami. Jakie sosy pasują do tego typu potraw? Piotr podpowiedział, jak samodzielnie zrobić sos winegret, pieczeniowy czy maślany.

Winegret

Składniki:

4 łyżki octu winnego

12 łyżek oliwy

2 łyżki wody

1 łyżeczka musztardy

0,5 łyżeczki soli

2-3 szczypty pieprzu

Opcjonalnie: łyżeczka miodu i/lub posiekany ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać. Jeśli chcemy zmienić smak sosu można wzbogacić go o żółtko jak w przepisie poniżej.

Winegret z żółtkiem

Składniki jak w przepisie powyżej:

+1 żółtko

Sposób przygotowania:

Do już gotowego sosu winegret dodać żółtko i zmiksować blenderem aż wszystko się połączy i zacznie gęstnieć.

Sałata na wypasie

Składniki:

1 sałata lodowa

2 marchewki

1 ogórek świeży

200 g korniszonów

1 ciabata

Oliwa z oliwek

2 ugotowane na miękko jajka

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ciabatę porwać na kawałki, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika i lekko podpiec aż zacznie chrupać. Sałatę podzielić na liście i umyć. Następnie porwać na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i obieraczką do warzyw pociąć na podłużne cienkie plasterki, dodać do sałaty. Ogórka obrać, wydrążyć gnazdo nasienne, pokroić i dodać do sałaty. Korniszony jeśli są małe to dodać w całości. Upieczone grzanki dodać do sałaty, wszystko wymieszać, polać sosem następnie jeszcze raz wymieszać i na górę ułożyć pokrojone na ćwiartki jajka. Zamiast jajek można dodać kawałki podsmażonego lub upieczonego kurczaka. Upieczonego łososia lub plastry usmażonego steka.

Sos maślany

Składniki:

1 mała cebula

100 ml delikatnego octu winnego

50 g masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i razem z octem umieścić w rondelku. Gotować na wolnym ogniu aż ocet odparuje o jedną trzecią, następnie zmiksować. Lekko podgrzewać, dodawać partiami masło cały czas mieszając żeby się dobrze połączyło. Sos nabierze puszystości i zrobi się biały. Pod koniec dodać posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Podawać do ryby lub warzyw.

Dorsz z kalafiorem i porami

Składniki:

4 filety z dorsza atlantyckiego (ok. 200 g szt)

1 kalafior

4-5 porów

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Tymianek

Sposób przygotowania:

Filety przyprawić solą, pierzem i tymiankiem. Upiec w piekarniku w 120ºC przez 10 minut. Kalafior podzielić na różyczki, por pokroić na 3 cm kawałki i wszystko razem ugotować na parze aż będzie miękkie. Warzywa wyłożyć na talerz, na nich wyłożyć rybę, całość polać sosem maślanym.

Sos winny

Składniki:

2 szalotki

250 ml czerwonego wina

0,5 łyżeczki posiekanego tymianku

1liść laurowy

60 g masła

Sok z połówki cytryny

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Szalotki posiekać i umieścić razem z winem, tymiankiem i liściem laurowym w rondelku, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu aż płyn zredukuje się o połowę. Zdjąć z kuchenki i dodawać po kawałku masła ciągle mieszając żeby „wkręcić” masło do sosu. Pod koniec dodać sok z cytryny i wymieszać, jeśli będzie potrzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać do czerwonych mięs, mięs z grilla.

Sos pieczeniowy

Składniki:

2 kg kości: wieprzowe i wołowe

2-3 marchewki

1 korzeń pietruszki

Kawałek selera

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1-2 listki laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

1 goździk

Kilka gałązek tymianku

Olej do smażenia

100 ml czerwonego wina

300 ml bulionu mięsnego

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kości umyć i razem z warzywami wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę aby się mocno przypiekły. Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i jeszcze przesmażyć. Dodać przyprawy, tymianek i wino. Dobrze wymieszać i odparować wino. Podlać bulionem i dusić na wolnym ogniem 2-3 godziny. Odcedzić. Warzywa dodać do sosu i zmiksować (warzywa zagęszczą sos). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pieczony schab z ziołami

Składniki:

2 kg schabu

Tymianek, pietruszka, szałwia

1 por

6-7 ząbków czosnku

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Schab przekroić wzdłuż na dwie części lecz zostawić 1 cm kawałek mięsa łączący obie części. Środek dobrze przyprawić solą i pieprzem, nałożyć ziół, posypać posiekanym czosnkiem i polać oliwa z oliwek. Złożyć i związać sznurkiem wędliniarskim lub białą nitką. Przyprawić z zewnątrz, polać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220ºC i piec około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 i piec kolejne 40 minut. Schab pokroić w plastry i podawać z sosami oraz warzywami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości