Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w lodówce? Od czego zacząć i co zrobić, żeby w przyszłości zapachy się nie rozchodziły? Robert Stockinger spotkał się z blogerką Agnieszką Kałużą, która o prowadzeniu domu wie wszystko.
  • Czyszczenie lodówki. Jak wyczyścić lodówkę?
    • Filtry węglowe - czyli jak zapobiegać nieprzyjemnym zapachom?
      • Czego nie wkładać do lodówki?
        • Jak przechowywać jedzenie, by nie psuło się w lodówce i nie pojawiły się nieprzyjemne zapachy?

          Zobacz też: Dieta raw food - czyli surowy weganizm. Czy można na niej schudnąć?

          Jeśli masz problem z brzydkim zapachem z lodówki, zastosuj się do poniższych rad! Wyczyść lodówkę, zastosuj odpowiednie filtry, a następnie przestrzegaj kilku porad!

          Czyszczenie lodówki. Jak wyczyścić lodówkę?

          Zacznij od wyczyszczenia lodówki - to jest pierwszy etap do pozbycia się przykrych zapachów. Przyda się miska z wodą, specjalny spray do czyszczenia lodówki lub samodzielnie wykonany domowy spray (wykonany na bazie octu z cytryną).

          Wnętrze lodówki przecieramy szmatką wybranym specyfikiem. Pamiętaj też o dokładnym wyczyszczeniu odpływu! Wszystko następnie przetrzyj na sucho.

          Dopiero po dokładnym umyciu lodówki możemy wsadzić do niej z powrotem jedzenie.

          Więcej:

          Domowe sposoby na czyszczenie sprzętu AGD

          Jak pozbyć się zapachów?

          Aby uniknąć brzydkich zapachów z lodówki, należy używać filtry np. węglowe.

          Dobrym sposobem jest również wsadzenie do lodówki miseczki z odrobiną świeżo zmielonej kawy. Kawa działa jak pochłaniacz zapachów. Podobnie działa również soda oczyszczona .

          Na pomoc przyjdzie ci również cytryna. Przekrój ją i wsadź na tydzień do lodówki. Możesz również obrać owoc i w lodówce zostawić samą skórkę.

          Zobacz także:

          Czyszczenie pralki octem i sodą – jakie są odpowiednie proporcje?

          Czego nie wkładać do lodówki?

          Do lodówki nie wkładaj takich produktów jak:

          • pomidory,
            • cytrusy,
              • oliwa,
                • olej kokosowy,
                  • ziemniaki,
                    • pieczywo,
                      • papryka.

                        Jak przechowywać jedzenie, by nie psuło się w lodówce i nie pojawiły się nieprzyjemne zapachy?

                        Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnych zapachów, pakuj jedzenie w pojemniki. Najważniejsze jest to, by wszystkie artykuły, które mają nieprzyjemną woń , albo które mogą się skrzyżować zapachowo z innymi produktami, należy wsadzić do szczelnie zamkniętych pojemników.

                        Zwróć szczególną uwagę na sery pleśniowe, ryby, wędliny i jajka. To one często są źródłem najintensywniejszego zapachu.

                        Więcej:

                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości