Daria Ładocha przygotowała dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, trzy dania na bazie makaronu: spaghetti carbonara, rigatoni z kurczakiem i warzywami oraz fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta! Co ważniejsze, powiedziała nam jak prawidłowo przygotować makaron i dlaczego nie należy polewać go zimną wodą ani dodawać oliwy do gotowania!Właściwa ilość wody
Weź wysoki, duży garnek, wypełniony nie więcej niż do 2/3 wysokości wodą. Zbyt dużo wody może powodować kipienie, zbyt mało wody nie pozwoli makaronowi gotować się prawidłowo.
Sól
Sól musi być dodana zaraz po zagotowaniu wody. Sól dodana za późno nie będzie wchłaniana prawidłowo. Dodanie soli za wcześnie może wydłużyć czas doprowadzenia do wrzenia.
Proporcje pomiędzy solą, makaronem i wodą określa zasada 10-100-1000
(10 g soli na 100 g suchego makaronu i 1000 ml czyli 1 l wody):
Czas gotowania
Wrzuć makaron do gotującej wody. Przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu. Perfekcyjnie ugotowany makaron jest miękki na zewnątrz, ale wewnątrz pozostaje jędrny. To jest właśnie efekt al dente.
Jeśli chcesz mieć pewność, że makaron jest al dente, skorzystaj ze sprawdzonej metody profesjonalistów: przełam ugotowany kawałek makaronu - jeśli zniknęła „linia życia”, którą widzisz jako mały biały punkcik w przekroju makaronu, to znaczy to, że makaron jest rozgotowany.
Odsączanie makaronu
Makaron należy odsączyć w dużym durszlaku. Powinien zostać wilgotny, ale nie mokry. Nie spłukuj wodą ani nie polewaj oliwą ani nie dodawaj jej do gotującego się makaronu!!!
Woda niepotrzebnie spłukuje skrobię i nie pozwala sosowi odpowiednio przylegać do makaronu. Jedyny wyjątek od tej reguły to makarony do sałatek, które należy przelać zimną wodą lub oliwą aby zapobiec sklejaniu podczas stygnięcia.
Dodawanie oliwy do gotowania jest po prostu stratą oliwy, ponieważ zostaje ona odlana z woda podczas odsączania. Oliwa sprawia, że makaron będzie śliski i sos nie będzie dobrze przywierał.
Wyjątkiem od tej regułu są makarony używane do sałatek, które używamy do przygotowania dania dopiero po ostygnięciu.
Wskazówka szefa kuchni: Warto zachować kilka łyżek wody z odcedzania makaronu. Jeśli przygotowywany sos będzie zbyt gęsty, lepiej rozcieńczyć go przed podaniem właśnie wodą z gotowania makaronu.
Łączenie z sosem
Nawet odsączony makaron dalej podlega procesowi gotowania, dlatego należy jak najszybciej połączyć go z sosem. Właściwa ilość sosu wg włoskiej sztuki kulinarnej to taka, która tylko lekko pokrywa powierzchnię makaronu. Makaron jest ważnym składnikiem dania i jego smak jest równie ważny jak smak sosu.
Spaghetti carbonara
Składniki:
360 g makaronu spaghetti
200 g guanciale (podgardla wieprzowego)lub pancetty
2 całe jajka + 1 żółtko
80 g startego parmezanu lub pecorino
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp sól. Następnie dodaj makaron. Nie łam makarony tylko pozwól mu samodzielnie opaść na dno garnka. Sprawdź czas gotowania na opakowaniu i ugotuj al dente. Na patelni podsmaż guanciale lub pancettę. Dodaj odcedzony makaron wraz z odrobiną oliwy z oliwek. Jajka sparz wrzątkiem. W misce roztrzep jajka wraz z żółtkiem i startym serem. makaron z pancettą dorzuć do miski z jajkami i serem. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Rigatoni z kurczakiem i warzywami
Składniki:
200 g makaronu rigatoni
1/2 dużej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cukinia ze skórką
1 szklanka drobno startego parmezanu
150 g kurczaka
szczypta soli
szczypta pieprzu
6 różyczek brokułu zblanszowanych w gorącej wodzie
2 łyżki listków świeżego tymianku + do dekoracji
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na patelni
Przygotowanie:Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodaj sól. Następnie dodaj makaron i ugotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu na sposób al dente. Odcedzając zostaw dwie łyżki wody, w której gotował się makaron. Kurczaka pokrój w kostkę, cebulę w drobne piórka a cukinię na cienkie plastry. Na oliwie zeszklij cebulę i dodaj kurczaka. Podsmażaj aż będzie gotowy. W międzyczasie dodaj cukinię i brokuła. Duś razem z kurczakiem na patelni. Dodaj pozostałą oliwę, dopraw solą i pieprzem i świeżym tymiankiem. Następnie przełóż do sosu ugotowany makaron wraz z pozostałą wodą. Wymieszaj, na koniec posyp parmzezanem i płatkami migdałowymi.
Fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta
Składniki:
250 g makaronu fusilli
2-3 łyżki pesto bazyliowego lub pietruszkowego
10 sztuk czarnych oliwek
10 pomidorów koktajlowych
100 g sera feta
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć posól. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź lecz pozostaw trochę wody. Oliwki przekrój na połówki, pomidory również. Do ugotowanego makaronu dodaj pesto oraz 3 łyżki pozostałej wody z gotującego się makaronu. Dodaj oliwki i pomidory. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. na koniec posyp fetą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"