Dzień Bitej Śmietany - przepisy Sebastiana Olmy i nie tylko

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Dzień Bitej Śmietany to świetna okazja, aby przygotować coś pysznego z jej dodatkiem. Nie brakuje jej w przepisach Sebastiana Olmy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził rurki z czekoladą i orzechami, gryczane naleśniki i francuskie tosty. Sprawdź te i inne przepisy.

Bita śmietana - najlepsze przepisy

Zanim przejdziemy do pysznych, śniadaniowych propozycji Sebastiana Olmy, polecamy nasze, sprawdzone przepisy na idealną bitą śmietanę, również w wersji wegańskiej, a także na różne desery z jej dodatkiem.

Śniadaniowe rurki z bitą śmietaną, czekoladą i orzechami - przepis

Składniki na ciasto cygaretkowe:

  • masło - 250 g,
    • cukier puder - 250 g,
      • białko - 250 g,
        • mąka - 250 g.

          Przygotowanie rurek:

          1. Cukier utrzyj razem z masłem na jednolitą masę, dodaj białka, mąkę i dalej ucieraj. Gładką masę rozłóż na sylikonową matę w kształt prostokąta, aby później można było zwinąć rolki.
            1. Wstaw do piekarnika na kilka minut do temp. 220 st. Piecz, aż nabierze złotego koloru, wyjmij i dopóki jest ciepłe, uformuj rolki.

              Składniki na nadzienie i dodatki do rurek:

              • słodka śmietana 36% - 1 l,
                • cukier puder - 200 g,
                  • czekolada mleczna - 200 g,
                    • orzechy laskowe - 50 g.

                      Przygotowanie całości:

                      1. W misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i nabij rurkę kremem.
                        1. Końcówkę rurki zamocz w rozpuszczonej na kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.

                          Naleśniki gryczane z toffi, kremowym twarogiem i jabłkami - przepis

                          Składniki na sos toffi:

                          • cukier brązowy - 250 g,
                            • śmietana słodka kremówka - 125 ml,
                              • masło - 125 g,
                                • sól - 1 łyżka.

                                  Przygotowanie sosu toffi:

                                  W rondelku umieść masło i cukier, rozpuść na małym ogniu składniki i dodaj śmietanę. Gotuj, aż całość zgęstnieje i dodaj łyżkę soli. Gotowy sos odstaw do ostudzenia.

                                  Składniki na ciasto naleśnikowe:

                                  • mleko - 250 ml,
                                    • jajko - 2 szt.,
                                      • olej - 50 ml,
                                        • sól - 1 mała łyżka,
                                          • mąka gryczana - 125 g.

                                            Przygotowanie naleśników:

                                            1. W misce wymieszaj mleko, jajko, olej, sól i mąkę gryczaną. Ciasto powinno mieć gęstą i zwartą konsystencję.
                                              1. Naleśniki smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż naleśniki na talerz.

                                                Nadzienie do naleśników:

                                                • serek twarogowy - 200 g,
                                                  • kwaśna śmietana 18% - 100 g,
                                                    • imbir marynowany - 20 g,
                                                      • cukier - 2 łyżki duże.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Serek twarogowy przełóż do miski, dodaj do niego śmietanę kwaśną, posiekany imbir i cukier. Masa po wymieszaniu powinna być jak roztopione masło, aby można było smarować naleśniki. Naleśniki smaruj jedną warstwą, a następnie zwiń w rulon tak, aby po przecięciu można było zobaczyć zwinięcie "ślimaka".

                                                        Składniki na jabłka do naleśników:

                                                        • jabłka twarde - 2 sztuki,
                                                          • cukier - 2 łyżki,
                                                            • masło - 50 g,
                                                              • sok jabłkowy - 50 ml,
                                                                • cukier puder,
                                                                  • mięta do dekoracji.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Jabłka obierz i pokrój w kostkę grubości 1 cm, podsmaż na patelni dodając cukier, masło i sok jabłkowy. Gorące jabłka przełóż na talerz i ułóż na nim przekrojone naleśniki. Całość posyp cukrem pudrem i polej sos toffi.

                                                                    Francuskie tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • jajko - 2 szt.,
                                                                      • przyprawy w proszku (cynamon, imbir, kardamon) po małej łyżce,
                                                                        • słodka śmietana - 100 ml,
                                                                          • cukier zwykły - 1 mała łyżka,
                                                                            • mleko - 100 ml,
                                                                              • brioche mała - 1 szt.,
                                                                                • klarowane masło - 50 g,
                                                                                  • gruszka - 2 szt.,
                                                                                    • masło - 50 g,
                                                                                      • sok jabłkowy - 100 ml,
                                                                                        • ricotta naturalna - 100 g,
                                                                                          • cytryna - 1 szt.,
                                                                                            • syrop klonowy - 50 ml,
                                                                                              • mięta do dekoracji - 1 mały pęczek.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                1. W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw w proszku (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę chałki zamocz na kilka sekund w mleku, a następnie w mieszance jajecznej.
                                                                                                  1. Tosty smaż na klarowanym maślę z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
                                                                                                    1. Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na patelni, na której wcześniej się smażyły gofry na złoty kolor, dodaj masło i sok owocowy.
                                                                                                      1. Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny), ułóż kawałki gruszki i przykryj drugą kromką. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.

                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Artsanova/GettyImages

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości