Styl Życia

Jak nie marnować żywności? Dobra lodówka to połowa sukcesu

Styl Życia

Jak nie marnować żywności? Dobra lodówka to połowa sukcesu

Pandemia zmieniła nawyki żywieniowe wielu ludzi. Kupowanie jedzenia na zapas sprawiło, że zaczęliśmy je marnować. Jakimi zasadami powinniśmy się kierować, jeżeli chcemy, aby nasze zakupy jak najdłużej były świeże i by nie trafiały do kosza? Monika Hoffmann zdradziła w Dzień Dobry TVN, co robić, by marnować mniej żywności. 

Co pandemia zmieniła w naszych kuchniach?

Ostatni rok pokazał, że nie tylko jednorazowo kupujemy ogromne ilości jedzenia, ale także chętniej sami przyrządzamy sobie jedzenie. Kupujemy więcej, ale rzadziej. 

- Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Samsung wykazały, że 31% badanych rzadziej robi zakupy, a 45% częściej gotuje w domu - powiedziała Ewa Hoffmann. 

- Improwizujemy w kuchni, co oznacza, że mamy też z tego przyjemność - dodała.

Na co zwracają uwagę Polacy wybierając lodówkę?

Badania wykazują, że 65% Polaków przy wyborze lodówki zwracają uwagę na energooszczędność. Z kolei aż 84% osób na technologie przedłużające świeżość, a 70% zwraca uwagę na kolor. 

- Kupujemy lodówki, bądź poszukujemy ich i myślimy o tym. Warto znać rozkład temperatur w lodówkach, by wiedzieć, gdzie przechowywać produkty. Możemy trzymać ryby czy mięso, w strefach do tego dedykowanych - mówiła ekspertka. 

- Mamy też technologie, które pomagają przechowywać owoce i warzywa, dzięki komorom z regulowaną wilgotnością. One pozwalają na stworzenie odpowiednich warunków, dzięki czemu te warzywa i owoce mają później większą wartość - dodała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
91
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0