Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok

Kiszenie kojarzy się głównie z ogórkami czy z kapustą. Niesłusznie, ponieważ można kisić również inne warzywa, np. buraki. Jak kisić buraki czerwone na barszcz, a jak na sok? Dlaczego warto kisić buraki?

Buraki są bardzo zdrowe – warzywa te zawierają dużo żelaza, dlatego poleca się je osobom z anemią. Kiszone buraki są jeszcze zdrowsze niż surowe, dostarczają organizmowi wiele cennych minerałów, witamin, bakterii i stanowią źródło kwasu mlekowego, który wpływa pozytywnie na pracę jelit. Sok z kiszonych buraków można pić profilaktycznie, żeby wzmocnić odporność organizmu. Podajemy przepisy, jak kisić buraki do picia i na barszcz.

>>> Zobacz także:

Jak kisić buraki na sok? Przepis

Kiszenie buraków jest prostym zadaniem – poradzi sobie z tym każdy. Buraki należy kisić w kamionkowym, metalowym lub szklanym garnku o sporych rozmiarach. Składniki na kiszone buraki:

  • 2,5 kg buraków,
    • 2,5 l mineralnej lub źródlanej wody,
      • skórka z kromki żytniego chleba na zakwasie,
        • 2–3 ząbki czosnku,
          • 0,5 cebuli,
            • 3-4 listki liści laurowych,
              • 1 łyżka soli.

                Przygotowanie:

                1. Buraki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój na średniej wielkości plastry.

                2. Ząbki czosnku przekrój w poprzek.

                3. Cebulę obierz i pokrój w talarki.

                4. Wszystkie warzywa umieść w garnku i zalej wodą.

                5. Do garnka dodaj skórkę z chleba. Koniecznie powinien być to chleb na zakwasie.

                6. Na koniec do naczynia dodaj liście laurowe i sól.

                7. Zadbaj o to, by buraki znajdowały się na dnie naczynia. Jeśli będą wystawać ponad powierzchnię wody, mogą zacząć pleśnieć.

                8. Garnek przykryj ścierką lub gazą i dodatkowo zabezpiecz sznurkiem albo gumką recepturką.

                9. Naczynie odstaw w miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura, na 3–5 dni. Po kilku dniach na powierzchni może pojawić się naturalny kożuch, który należy zdjąć łyżeczką.

                10. Jeżeli zakwas z buraków nabrał kwaśnego smaku, proces kiszenia jest zakończony.

                11. Sok z kiszonych buraków odcedź, przelej do czystych szklanych butelek lub słoików i szczelnie zakręć. Sok można przechowywać w lodówce.

                12. Buraki z naczynia przełóż do mniejszych słoików i zalej kiszonym sokiem. Możesz je wykorzystać np. jako składnik surówek lub przygotować z nich barszcz czerwony.

                Jak kisić buraki na barszcz? Przepis

                Barszcz czerwony przygotowany na domowym zakwasie jest o wiele smaczniejszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny niż przygotowany z torebki. Cały proces kiszenia buraków jest taki sam jak w poprzednim przepisie. Jak przygotować pyszny domowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków? Składniki na barszcz (4 porcje):

                • 1 kg kiszonych buraków,
                  • 0,5 l soku z kiszonych buraków,
                    • 1 litr wywaru warzywnego,
                      • 2–3 ząbki czosnku,
                        • szczypta cukru,
                          • szczypta pieprzu,
                            • 4–5 ziaren ziela angielskiego,
                              • łyżka octu (opcjonalnie).

                                Przygotowanie:

                                1. Do podgrzanego wywaru warzywnego dodaj kiszone buraki i sok z buraków.

                                2. Do naczynia dodaj czosnek, pieprz i ziele angielskie.

                                3. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Nie należy doprowadzać do wrzenia.

                                4. Pod sam koniec dodaj do zupy cukier i (opcjonalnie) ocet.

                                Jak kisić buraki? Wskazówki

                                Kiszenie buraków nie jest skomplikowane, ale warto się zastosować do kilku podstawowych wskazówek, żeby mieć pewność prawidłowego przebiegu procesu.

                                • Proces kiszenia buraków zależy od temperatury otoczenia. Im jest cieplej, tym szybciej przebiega. Jeśli naczynie z burakami odstawi się do chłodniejszego pomieszczenia, cały proces może zająć nawet 10 dni.
                                  • Żeby przyspieszyć proces kiszenia, można do naczynia z burakami i wodą dodać nieco zakwasu z poprzedniego kiszenia.
                                    • Zakwas z buraków można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Należy jednak zadbać o to, by znajdował się w wyparzonych, szklanych naczyniach, które powinny być szczelnie zamknięte. W przeciwnym razie zakwas może zacząć pleśnieć.
                                      • Kiszone buraki można przechowywać przez długi czas. Po ukiszeniu należy je ciasno ułożyć obok siebie w mniejszym, sterylnym szklanym naczyniu, zalać sokiem z buraków i szczelnie zamknąć. Kiszone buraki można wykorzystać jako składnik surówek i innych dań.
                                        • Można również przygotować bezglutenową wersję zakwasu z czerwonych buraków – zamiast skórki z chleba żytniego na zakwasie można dodać kilka łyżek soku z ogórków kiszonych lub kapusty.

                                          Przepis na kiszenie czerwonych buraków jest bardzo prosty i z przygotowaniem zarówno kiszonych warzyw, jak i zakwasu poradzi sobie każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Sok z czerwonych buraków (zakwas) można przygotowywać nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Wykazuje on wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto włączyć go do codziennej diety. Regularne picie zakwasu z czerwonych buraków wpływa pozytywnie na jelita i ogólny stan zdrowia.

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości