Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń?

Niektórym serom pleśń nadaje smak. Niestety pleśń wyhodowana na innych produktach spożywczych bądź na wilgotnej ścianie w mieszkaniu jest toksyczna dla naszego zdrowia. O tym, jak rozróżnić dobrą pleśń od tej złej, w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Mileną Nosek, dietetyczką oraz Łukaszem Bożyckim, biologiem.

Pleśń szlachetna

Do produkcji serów krótko i długo dojrzewających wykorzystywana jest tak zwana pleśń szlachetna. Taka, w połączeniu z podpuszczką sprawia, że ser nie szkodzi zdrowiu, a dodatkowo wnosi dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Do serów z niebieskim lub zielonym przerostem pleśniowym jest dodawany grzyb penicyliny, który ma korzystne właściwości zdrowotne.

Pleśń zagrożeniem dla zdrowia i życia

Pleśń, która rozwija się na czy w produktach żywnościowych (owoce, warzywa, zboża czy orzechy) wytwarza toksyczne substancje chemiczne.

Jak zauważyła dietetyczka Milena Nosek, nawet niewielkie ilości niektórych rodzajów pleśni mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Począwszy od zatruć pokarmowych, aż do rozwinięcia nowotworu, jeśli taka sytuacja zdarza się zbyt często. Także zaburzenie gospodarki hormonalnej, obniżenie odporności, uszkodzenie wątroby, nerek.

Niektóre gatunki grzybów mogą spowodować śmierć. Są zatem bardzo niebezpieczne, tym bardziej, że nie możemy pozbyć się ich poprzez obróbkę termiczną: gotowanie, smażenie, czy pieczenie.

Dlatego jeżeli zauważymy choćby niewielką pleśń na produkcie spożywczym, najlepiej od razu ją wyrzucić, ponieważ pleśń na zewnątrz wnika głęboko w produkt. Przekonanie, że wystarczy odkroić spleśniały kawałek i zjeść resztę jest zdaniem dietetyk absolutnie błędne.

Trujące toksyny

Jak zauważył Łukasz Bożycki nie truje nas sama pleśń, tylko toksyny produkowane przez grzyby. To odróżnia pleśń dobrą od tej złej. Toksyny wytwarzane przez grzyby określamy mianem mykotoksyn. Są różne powody produkowania tych toksyn. One mogą być skutkiem ubocznym metabolizmu grzyba, mogą też być jego celowym, obronnym działaniem.

Biolodzy wyróżniają kilkanaście toksyn. Wiele z tych substancji jest mutagennych i rakotwórczych, a najczęściej spotykane to:

  • • Aflatoksyna – wytwarzana przez kropidlaka żółtego, bytującego na orzechach, zbożu i migdałach. Uszkadzaja DNA w taki sposób, że nasz organizm nie może tych zmian naprawić. Uszkadza w nieodwracalny sposób płód rozwijający się w łonie matki -działanie teratogenne! Fluoryzują w świetle UV. Aflatoksynami może być skażone mleko, jeśli krowy jadły skażoną kropidlakiem paszę.
    • • Ochratoksyna – wytwarzana przez kropidlaka czarnego oraz pędzlaka, występuje na wszystkich zbożach. Toksyna ta wywołuje nowotwory u ludzi, szczególnie dróg moczowych i wątroby. Uszkadza rozwijający się płód. Uszkadza nerki.
      • • Patulina – może występować na produktach dotkniętych siną pleśnią, np. jabłkach, gruszkach pomidorach, winogronach, bananach, brzoskwiniach, morelach. Sina pleśń nigdy nie występuje na owocach będących na drzewach, pojawia się dopiero podczas ich przechowywania. Dlatego tak ważne są odpowiednie warunki przechowywania. Zainfekowane owoce rozpadają się po dotknięciu i wycieka z nich lepki płyn. Ma działanie mutagenne.

        Pleśń w mieszkaniu

        Podobnie sytuacja wygląda w przypadku pleśni, która wyrosła na ścianie w mieszkaniu. Jeżeli pleśń wyprodukowała toksynę, może być ona niebezpieczna dla naszego zdrowia. Główną przyczyną pojawiania się grzybów na ścianach jest zła cyrkulacja powietrza oraz wysoka wilgotność.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości