Jak dobrze i zdrowo grillować? Dietetyk i technolog żywności doradzają

''Jak dobrze i zdrowo grillować?''
Zbliżają się ciepłe, wakacyjne weekendy, a wraz z nimi grillowe szaleństwo. Polacy szczególnie ukochali sobie tę formę przyrządzania posiłków. O tym, jak robić to zdrowo opowiedzieli dietetyk Wojciech Grodzicki i technolog żywności Daniel Knysak.

Jak dobrze grillować?

Wojciech Grodzicki - dietetyk, tłumaczy, że warto zwrócić uwagę na dwa aspekty. Pierwszy odnosi się do kompozycji posiłku przygotowanego na grillu pod kątem zawartości makroskładników głównych (takich jak białko, węglowodany czy tłuszcze) oraz kaloryczności. Kolejny dotyka ewentualnego negatywnego wpływu dania na nasz organizm.

To jest to, na ile taki posiłek będzie zawierał substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które w sposób nieunikniony podczas grillowania powstają

- mówi.

Podczas przyrządzania potraw na grillu powstają duże ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (tzw. WWA), które są największym zagrożeniem dla naszego organizmu i powinniśmy ich unikać.

Jak przygotować mięso do grillowania?

Coraz częściej na grillach pojawiają się sery, ryby czy warzywa. Jednak najpopularniejszym produktem nadal jest mięso. Warto przygotować je wcześniej, żeby było możliwie jak najzdrowsze.

Mięso, które nie zawiera tłuszczu, lub jest jego mało, jak najbardziej nadaje się do grillowania. Ale tak naprawdę każde mięso, ryby, owoce, czy warzywa nadają się do grillowania. Tylko najważniejsze jest to, żeby nauczyć się prawidłowo grillować

- tłumaczy Daniel Knysak, technolog żywności.

Oto trzy ważne zasady. Pierwsza to odkrojenie tłuszczu albo wybranie chudego mięsa. Druga - mięso należy zamarynować, by ograniczyć powstawanie szkodliwych substancji. Do marynaty warto dodać czosnek, cebulę i sok z cytryny. Trzecią sprawą jest wstępne podgrzewanie mięsa, na przykład w mikrofalówce. Będzie ono wówczas krócej na grillu, a co za tym idzie, wytworzy się mniej wspomnianych już wcześniej substancji.

Niebezpieczne grillowanie

Szkodliwe substancje spożywamy wraz z przygotowanymi potrawami. Najnowsze badania pokazują jednak, że osoby przebywające w pobliżu grilla również narażone są na oddziaływanie niebezpiecznych związków. Przedostają się one przez skórę.

Niestety te związki są silnie rakotwórcze, a także powodują uszkodzenie DNA

- mówi Daniel Knysak, technolog żywności.

Żeby temu zapobiec, warto zainwestować w aluminiowe tacki, na których położymy zamarynowane wcześniej jedzenie - nigdy nie przygotowujmy potraw bezpośrednio na ruszcie. Grillowanie nigdy nie będzie całkowicie zdrowe, ale pamiętajmy żeby zachować umiar i nie przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronę.

Zobacz też:

Piknik z dystansem, czyli bezpieczny wypad na łono natury

„Cudze chwalicie, swojego nie znacie”. Rusza akcja #urlopwkraju

Niebanalne rozwiązania prostych problemów. Jak wyprowadzić psa za pomocą drona?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Anna Korytowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości