Jak dbać o odporność w czasie pandemii? "Korzystajmy z tego, co rośnie wokół nas"

Nadeszła jesień, a co za tym idzie konieczność zadbania o swoją odporność. Szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy grożą nam nie tylko grypa i przeziębienie, ale także koronawirus. Warto zacząć od naturalnych lekarstw, takich jak choćby pigwa. Jakie właściwości zdrowotne posiada ten owoc?

Pigwa na odporność

Agnieszka Cegielska w naszym programie wyjaśniła, że w budowaniu odporności przydatne są nasze rodzime warzywa i owoce. Powód jest prosty – nasze organizmy najlepiej przyswajają składniki, które dobrze znają.

Pod kątem odporności ważne jest to, żebyśmy w pierwszej kolejności korzystali z tego, co rośnie blisko nas. W naszej szerokości geograficznej. Bo wtedy nasz organizm tu wychowany, tu przyzwyczajony, tak odziedziczone geny, najlepiej to przyswaja

- wyznała ekspertka.

Na odporność zbawienny wpływ mają także pigwowce.

W małych ilościach, jak klasztornicy, Jak Królowa Elżbieta, wyjdzie nam na zdrowe. Nie za dużo, żeby nie obciążać wątroby

- wyjaśniła Agnieszka i dodała, że surowe pigwę i pigwowca należy jeść krojąc plastry.

Co istotne, pigwa i pigwowiec rzadko "traktowana są chemią", dzięki czemu są dla nas bezpieczniejsze, niż produkty, które uprawia się przy pomocy sztucznych nawozów.

Plasterki i jak polska cytryna. Ona często ma więcej witaminy C niż jabłko

- powiedziała Cegielska. Pigwę pokrojoną w plasterki wrzucamy do herbaty, dopiero gdy napój ostygnie – tak samo jak w przypadku cytryny.

Witamina C nie lubi wysokich temperatur

- wyjaśniła ekspertka.

Gdzie zbiera się pigwę?

Tak naprawdę – wszędzie.

Skarby natury wiszą dookoła nas

- mówi Agnieszka.

Witamina C to jednak nie jedyna właściwość pigwy. Owoc ten bogaty jest także w witaminy z grupy B i minerały, jak: miedź, magnez i żelazo. Pigwa obniża również ciśnienie i usuwa metale ciężkie.

Łączmy skarby natury

- zachęciła Cegielska. Poradziła, by marmoladę z pigwy zestawić z kozim serem i figą w formie przystawki. Soki z pigwy, jak i herbaty z jej dodatkiem również świetnie się sprawdzą – nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości wyciszające. Pigwę dodać możemy choćby do melisy. Wypita przed wieczornym pójściem do łózka zapewni nam głębszy sen.

Zobacz także:

Moc, która tkwi w kamieniu. Jak wybrać odpowiedni dla siebie?

Doktor Ewa Dąbrowska w swoim raju na Kaszubach. Jak post leczniczy wpływa na nasz organizm?

Amelka - "dziewczynka elf". Na czym polega wyjątkowość dzieci z zespołem Williamsa?

Autor: Anna Mierzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości