Materiał promocyjny

Jajka sadzone w pomidorach i cytrynowe tosty

Nie masz pomysłu na smaczne i proste w przygotowaniu śniadanie? Wypróbuj przepisów Piotra Kucharskiego, zwycięzcy drugiej edycji "Gotuj o wszystko".

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Pożywny jogurt

Składniki:

opakowanie jogurtu greckiego

łyżka konfitury malinowej

łyżka płynnego miodu

2 łyżki migdałów

Przygotowanie:

Otworzyć kubek z jogurtem, nałożyć na wierzch konfiturę malinową. Posypać migdałami i polać miodem. Przygotowując całość w kubku oszczędzamy czas. Można użyć ulubionego smaku konfitury i połączyć ją z dowolnymi orzechami np. włoskimi, laskowymi.

Egzotyczne smoothie z zarodkami pszennymi

Składniki:

banan

dojrzałe mango

500 ml soku pomarańczowego

2 łyżki zarodków pszennych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym lub blenderze, miksować aż powstanie gładki, jednolity napój. Napój można przelać do dzbanka, wstawić do lodówki i zużyć w dniu, w którym go przyrządziliśmy. W sezonie letnim można dodać truskawek, malin lub jagód.

Jajka sadzone w pomidorach

Składniki:

2 jajka

sól i pieprz

łyżka oliwy

1 mała cebula

1 łyżka natki pietruszki

1 puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę. Dodać pomidory i poddusić przez kilka minut aż całość zgęstnieje. Zrobić dwa wgłębienia w pomidorach i wbić w nie jajka. Całość posolić i popieprzyć. Przykryć pokrywką, dusić na wolnym ogniu około 5-6 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Tosty moczone w jajkach na miękko

Składniki:

2 jajka

pestki dyni

ziarna słonecznika

4 kromki chleba pełnoziarnistego

odrobina masła do posmarowania chleba

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę, włożyć jajka i gotować 2 minuty. Po tym czasie garnek zestawić z palnika, przykryć i zostawić jajka w ciepłej wodzie na kolejne 2 minuty. W tym czasie opiec w tosterze lub piekarniku kromki chleba. Cienko posmarować masłem, następnie pokroić w paski. Jajka wyjąć z wody i odciąć czubek. Paski chleba moczyć w żółtku, następnie w ziarnach słonecznika lub pestkach dyni.

Cytrynowe francuskie tosty

Składniki:

2 jajka

100 ml mleka

2 łyżki miodu

4 kromki chleba

1 łyżeczka cukru

skórka z połówki cytryny

1 opakowanie mrożonych malin

Przygotowanie:

Rozgrzać górną grzałkę piekarnika do 200ºC. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z mlekiem, skórką otartą z cytryny i łyżeczką cukru (skórkę z cytryny i cukier można pominąć). W mieszance mleczno-jajecznej namoczyć kromki chleba i ułożyć na kratce z piekarnika. Kratkę wstawić do piekarnika bezpośrednio pod rozgrzaną grzałkę. Opiekać 2-3 minuty, wyjąć kratkę obrócić tosty i opiec kolejne 2-3 minuty z drugiej strony. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki miodu, dodać opakowanie mrożonych malin. Dusić aż maliny będą miękkie około 7-8minut. Tosty podawać z ciepłymi malinami.

Frittata z rukolą i fetą

Składniki:

4 jajka

pieprz i sól

4 łyżki mleka

oliwa z oliwek

100g sera feta

2 garście rukolii

kilka czarnych oliwek

2 szczypty gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Lekko rozgrzać oliwę z oliwek, dodać rukolę i oliwki. Dusić całość na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Otrzymaną mieszaninę przelać na patelnię z rukolą. Na wierzch pokruszyć fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć 3-4 minuty aż spód się zetnie. Następnie włożyć patelnię do piekarnika na około 5-6 minut.

"Nienudna" owsianka

Składniki:

3 łyżki miodu

450g mleka

100 g jogurtu naturalnego

3 banany, pokrojone w plasterki

0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu

100g orzechów laskowych, pokrojonych

100g płatków owsianych, błyskawicznych

Przygotowanie:

W garnku wymieszać płatki, cynamon, miód, mleko i połowę bananów. Zagotować często mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować kolejne 4-5 minut, mieszając co jakiś czas. Owsiankę przełożyć do 4 misek, polać jogurtem, dodać pozostałe plastry banana, posypać orzechami laskowy i oprószyć cynamonem. W sezonie letnim zamiast orzechów można dodać maliny, truskawki lub jagody.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości