Jajka faszerowane w kilku odsłonach. Te przepisy gwarantują smaczne święta

Faszerowane jaja wielkanocne gospodyni Sylwii
Goszczą na wielkanocnym stole w niemal każdym polskim domu. W kuchni Dzień Dobry TVN vlogerka Sylwia Machnik zdradziła swoje przepisy na jaja faszerowane w różnych odsłonach.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
    • 2 łyżki wędzonego łososia
      • 2 łyżeczki majonezu
        • łyżka posiekanego, świeżego koperku lub łyżeczka suszonego
          • świeżo zmielony czarny pieprz

            Przygotowanie:

            Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym łososiem oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.

            Jajka faszerowane awokado

            Składniki:

            • 4 jajka na twardo
              • 2 łyżeczki majonezu
                • 1/2 dojrzałego awokado
                  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
                    • 1-2 ząbki czosnku
                      • sól i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypiorek do dekoracji

                        Przygotowanie:

                        Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, posiekanym czosnkiem i awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy szczypiorkiem.

                        Jajka faszerowane w skorupkach

                        Składniki:

                        • 5 jajek ugotowanych jajek (wcześniej porządnie wyszorować)
                          • 15 średnich pieczarek;
                            • duża cebula
                              • 1-2 garści posiekanej zieleniny – koperek, szczypiorek, pietruszka
                                • 3 łyżki majonezu
                                  • sól, pieprz, majeranek
                                    • kilka łyżek tartej bułki

                                      Przygotowanie:

                                      Pieczarki podsmażamy z cebulą. Jajka studzimy, przecinamy razem ze skorupką na pół, wyciągamy delikatnie łyżeczką białko i żółtko. Mieszamy podsmażone pieczarki, posiekane jajka, majonez, zieleninę. Faszerujemy skorupki, mocno dociskamy, maczamy w tartej bułce i smażymy na oleju lub maśle klarowanym.

                                      Sos tatarski staropolski klasyczny

                                      Składniki:

                                      • 4 ogórki konserwowe
                                        • 6 marynowanych grzybów
                                          • 2 jajka ugotowane
                                            • majonez
                                              • łyżka chrzanu
                                                • 2 łyżeczki jogurtu
                                                  • sól, pieprz, sok z cytryny

                                                    Przygotowanie:

                                                    Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno siekamy. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Łączymy razem, dodajemy chrzan, resztę majonezu i jogurt (tyle, aby skleić składniki sosu), sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj

                                                    >>> Zobacz także:

                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                    Autor: Iza Dorf

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości