Materiał promocyjny

Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy

Masło w roli głównej
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.

Krucha tarta z jabłkami i żurawiną

Składniki na kruchą tartę z jabłkami:

  • 250 g mąki pszennej
    • 150 g masła
      • jajko
        • szczypta soli
          • 1/3 szklanki cukru pudru

            Nadzienie:

            • 4 łyżki suszonej żurawiny namoczonej w wodzie
              • 2 łyżki masła
                • słoik powideł śliwkowych
                  • 1 kg jabłek obranych ze skórki
                    • 2 łyżki miodu
                      • łyżeczka cynamonu
                        • 50 g płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

                          Jak przygotować kruchą tartę z jabłkami:

                          Wszystkie składniki ciasta energicznie zagnieć, zrób kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj jabłka i duś wraz z żurawiną, miodem i cynamonem.

                          W tym czasie rozwałkuj ciasto na tartę. Blachę do tarty wysmaruj masłem, dodaj ciasto, podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiecz spód na złoty kolor.

                          Wyjmij z piekarnika. Wysmaruj powidłami śliwkowymi, dodaj jabłka i wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut. Po upieczenie posyp prażonymi migdałami.

                          Risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem

                          Składniki na risotto z cukinią:

                          • 100 g ryżu do risotto
                            • 2 łyżki masła
                              • cukinia
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • szalotka
                                    • szklanka wina białego
                                      • szklanka wywaru
                                        • papryczka chili
                                          • 100 g wędzonego łososia
                                            • 50 g sera gorgonzola
                                              • garść orzechów włoskich
                                                • sól, pieprz
                                                  • szczypta oregano
                                                    • bazylia do dekoracji
                                                      • łyżka masła dodatkowo

                                                        Jak przygotować risotto z cukinią:

                                                        Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, czosnek oraz chili. Następnie dodaj pokrojoną cukinię. Może być cienko poszatkowana na szatkownicy. Chwilę podsmażaj, aż woda w cukinii delikatnie odparuje. Dodaj ryż, przyprawy i mieszaj przez chwilę.

                                                        Następnie zalej 1/3 bulionu i szklanką wina i gotuj pod przykryciem. Co 5 minut sprawdzaj, czy ryż wsiąknął cały płyn. Jeśli tak, to dodawaj wywar partiami, aż ryż całkowicie się ugotuje.

                                                        Następnie dodaj gorgonzolę i mieszaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj łososia, orzechy, udekoruj bazylią i dodaj łyżkę masła przed samym podaniem.

                                                        Polędwica z dorsza smażona na maśle w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu

                                                        Składniki na polędwicę z dorsza:

                                                        • 1 kg polędwicy z dorsza
                                                          • 3 łyżka masła
                                                            • sól, pieprz
                                                              • sok z cytryny
                                                                • 2 opakowania liści szpinaku
                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                    • 1/2 szklanki białego wina
                                                                      • opakowanie śmietany
                                                                        • opakowanie sera feta
                                                                          • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
                                                                            • 1/2 granata (same ziarenka)

                                                                              Jak przygotować polędwicę z dorsza:

                                                                              Dorsza pokrój dowolnie i z solą oraz pieprzem podsmaż na maśle. Obok w rondelku podsmaż na maśle czosnek i dodaj liście szpinaku. Duś, aż liście zwiędną z dodatkiem wina. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                              Następnie dodaj śmietanę, pestki słonecznika i całość wymieszaj. Przełóż dorsza na talerz i skrop cytryną. Dodaj sos szpinakowy, pokrusz ser feta i dodaj na koniec ziarenka granatu.

                                                                              Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podaną na maślanej grzance

                                                                              Składniki na ziołową jajecznicę:

                                                                              • 8 jajek
                                                                                • zioła: szczypiorek, bazylia, koperek, zielona pietruszka, kolendra (po 1 łyżce)
                                                                                  • papryczka chili
                                                                                    • łyżka masła
                                                                                      • szalotka

                                                                                        Sałatka z pomidorów:

                                                                                        • 250 g pomidorków koktajlowych
                                                                                          • łyżeczka masła
                                                                                            • sól, pieprz
                                                                                              • 6 rzodkiewek
                                                                                                • kiełki z jarmużu
                                                                                                  • 2 łyżki jasnego sezamu

                                                                                                    Dodatkowo:

                                                                                                    • chleb żytni na zakwasie
                                                                                                      • łyżeczka masła

                                                                                                        Jak przygotować ziołową jajecznicę:

                                                                                                        Jajka rozbij w misce, dodaj posiekane zioła, sól, pieprz i całość wymieszaj. Na łyżce masła podsmaż posiekaną szalotkę i chili. Dodaj jajka z ziołami i smaż jajecznicę.

                                                                                                        Obok na łyżce masła podsmaż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki oraz rzodkiewki. Dodaj sól, pieprz i przerzuć do miski. Dodaj sezam oraz kiełki jarmużu.

                                                                                                        Kromki chleba podsmaż z dodatkiem masła na patelni grillowej. Podawaj jajecznicę w towarzystwie grzanek z sałatką.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                        Stek, schab i cielęcina - wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                        Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości