Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy

Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?
Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Składniki na dutch baby:

  • 3 jaja w temperaturze pokojowej
    • pół szklanki mleka
      • pół szklanki mąki pszennej
        • laska wanilii lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pół łyżeczki wanilii w płynie
          • kilka łyżek syropu klonowego lub cukier puder
            • owoce sezonowe
              • kilak łyżek jogurtu naturalnego
                • łyżka masła najlepiej klarowanego

                  Jak przyrządzić dutch baby?

                  1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
                    1. Jajka roztrzepać rózgą w misce. Dodać mleko i na końcu mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka z przekrojonej laski wanilii lub cukier waniliowy lub wanilię w płynie.
                      1. Na patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać łyżkę masła. Można też wysmarować masłem naczynie żaroodporne, jeśli nie mamy takiej patelni.
                        1. Wlać masę jajeczną i wstawić na 15-20 minut do piekarnika. Naleśnik mocno wyrośnie. Podawać z owocami, jogurtem i odrobiną cukru pudru lub syropu klonowego.

                          Jajka - chmurki

                          Składniki na jajka - chmurki:

                          • 4 jaja
                            • dodatki: garść tartego sera, posiekany szczypiorek, resztka wędliny, suszone pomidory, rukola, itp.
                              • sól, pieprz
                                • łyżka masła najlepiej klarowanego do wysmarowania blachy

                                  Jak przyrządzić jajka - chmurki?

                                  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jajka wyjmij z lodówki (muszą być schłodzone).
                                    1. Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywną masę z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Żółtka przechowaj ostrożnie, by się nie rozpłynęły.
                                      1. Do ubitych białek dodaj starty ser i inne dodatki. Na blaszce wysmarowanej masłem rozłóż cztery gniazdka z ubitych białek, w każdym zostaw dziurkę na żółtko. Zapiecz przez 3-4 minuty. Wyjmij, dodaj żółtko i piecz przez kolejne 2-3 minuty.

                                        Sałata wiosenna z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi

                                        Składniki na sałatę wiosenną z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi:

                                        • 12 jajek przepiórczych
                                          • mieszanka sałat, może być trochę cykorii, trochę rukoli
                                            • garść ulubionych kiełków
                                              • 1 dojrzałe awokado
                                                • 1 mała czerwona cebula
                                                  • kilka rzodkiewek
                                                    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
                                                      • 2 łyżki majonezu
                                                        • ząbek czosnku
                                                          • sól, pieprz

                                                            Jak przyrządzić sałatę wiosenną z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi?

                                                            1. Jajka przepiórcze gotujemy na półtwardo (3 minuty). Salaty rwiemy i mieszamy. Układamy na dużym talerzu w wieniec, dekorujemy pokrojoną w piórka cebulą, plasterkami rzodkiewek, pokrojonym w półksiężyce awokado, kiełkami i przekrojonymi na pół, obranymi jajkami przepiórczymi.
                                                              1. Z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos, który podajemy osobno, by każdy dodał sobie do sałaty tyle, na ile ma ochotę.

                                                                Tarta na cieście filo z jajkami i szparagami

                                                                Składniki na tartę na cieście filo z jajkami i szparagami:

                                                                • 4 jajka
                                                                  • pęczek zielonych szparagów
                                                                    • 1 mozarella
                                                                      • 4 łyżki fety
                                                                        • 1 duża cebula
                                                                          • pół szklanki śmietanki 30 proc.
                                                                            • pół szklanki mleka
                                                                              • opakowanie ciasta filo
                                                                                • 1 łyżka masła klarowanego
                                                                                  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                                                                                    Jak przyrządzić tartę na cieście filo z jajkami i szparagami?

                                                                                    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Przekroić na pół.
                                                                                      1. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zarumieni się, odstawić do wystygnięcia.
                                                                                        1. Jajka rozbić do miski, dodać mleko, śmietankę. Ubić rózgą, dodać cebulę. Doprawić małą ilością soli (feta jest słona!), pieprzem i gałką muszkatołową. Z ciasta filo wykorzystać tylko dwie-trzy warstwy. Wyłożyć nim blaszkę 24 cm, posmarowaną masłem klarowanym. Wlać masę jajeczną, dodać pokrojony w kostkę ser i na końcu szparagi. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                          Kogel-mogel zapiekany z owocami

                                                                                          Składniki na kogel-mogel zapiekany z owocami:

                                                                                          • 4 żółtka (po jednym na osobę)
                                                                                            • 4 czubate łyżki cukru pudru
                                                                                              • 2 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych pistacji
                                                                                                • cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
                                                                                                  • pół kilo owoców - malin, truskawek, śliwek (mogą być mrożone)

                                                                                                    Jak przyrządzić kogel-mogel zapiekany z owocami?

                                                                                                    1. Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w misce. Do żółtek wsypujemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę. Aromatyzujemy ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym.
                                                                                                      1. W naczynkach do zapiekania umieszczamy kilka łyżek kogla-mogla i owoce, posypujemy płatkami migdałowymi lub kruszonymi pistacjami. Zapiekamy 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

                                                                                                        Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                        Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej

                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                        Źródło: Katarzyna Bosacka

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości