Przepisy kulinarne

Jaja po benedyktyńsku i albertynki z makiem

Nie wszyscy wiedzą, że mnisi i mniszki żyją dłużej od przeciętnego człowieka, cieszą się doskonałą kondycją fizyczną i jasnością umysłu. W czym tkwi tajemnica ich zdrowia i długowieczności? W pożywnej kuchni - bogatej w smaki, aromaty oraz składniki odżywcze. W naszej dzisiejszej kuchni Anna Starmach, zwyciężczyni 1. edycji "Gotuj o wszystko" przybliża tajemnicze przepisy z klasztornych kuchni.

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

Składniki:
6 kromek chleba
6 plastrów bekonu
6 jaj
Sos:
170 g sklarowanego masła
5 żółtek
1 szalotka drobno pokrojona
Przyprawy „Kamis”:
Ocet winny z białego wina
Sól Morska w młynku
Pieprz kolorowy młynku
Estragon

Przygotowanie:
Sos Holenderski: W małym garnku zagotuj ocet (50ml) z dodatkiem estragonu i szalotki, poczekaj, aż odparuje do połowy swojej objętości. Przelej przez sitko. Powstały płyn dodaj do żółtek, ubijaj je nad parą, aby uzyskać puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu, dopraw go solą, pieprzem i ewentualnie świeżym estragonem. Jaja: Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj do niej ocet (3 łyżki). Jajka rozbijaj pojedynczo do szklanki a następnie delikatnie przelewaj do garnka z wodą, gotuj około 3 minut, ważne, aby żółtko się nie ścięło. Gotowe jaja podawaj na toście z usmażonym boczkiem i dodatkiem sosu holenderskiego.

KRUPNIK KORZENNY Z KLASZTORNEJ PIWNICZKI

Składniki:
1 l spirytusu
500 ml miodu
500 ml wody
50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Przyprawy „Kamis”:
Cynamon kora
Goździki
Gałka muszkatołowa cała
Ziele angielskie
Wanilia laska

Przygotowanie:
Zagotuj miód dodając korę cynamonu, 5 goździków, odrobinę gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego i laskę wanilii, po chwili dodaj wodę, zagotuj. Ściągnij garnek z ognia wymieszaj miód ze spirytusem, do karafki wsyp pokrojona skórkę pomarańczową, zalej ją gorącym miodem, szczelnie zamknij. Odczekaj min 3 dni, następnie przecedź płyn i podawaj na ciepło lub na zimno.

GRZYBOWE CAPUCCINO OO. KAPUCYNÓW

Składniki:
60 g suszonych borowików
1 duży seler
1 pietruszka korzeń
500 ml wywaru z warzyw
150 ml śmietanki 30%
Przyprawy „Kamis”:
Gałka muszkatołowa cała
Natka pietruszki
Koperek
Sól Morska w młynku

Przygotowanie:
Grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc. Następnego dni grzyby gotuj aż zmiękną. Zagotuj bulion wrzuć do niego pokrojony seler, pietruszkę, dodaj odrobinę gałki, koperek, sól, gotuj aż warzywa zmiękną. Połącz je z wywarem z grzybów. Całość zmiksuj. Podawaj w małych filiżankach, dekoruj bitą śmietaną.

ALBERTYNKI Z MAKIEM

Składniki:
650 g mąki
5 jaj
200 g cukru pudru
200 g masła
200 ml kwaśnej śmietany 18%
Opakowanie proszku do pieczenia
100 g maku
Przyprawy „Kamis”:
Przyprawa do Kawy i deserów

Przygotowanie;
Utrzyj 4 jaja z cukrem dodaj roztopione masło, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę, zagnieć ciasto i odłóż na 24 godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj okrągłe ciasteczka, smaruj rozbełtanym jajem, posyp makiem i piecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

PIERNIK Z ORZECHAMI

Składniki:
200 ml miodu
200 g cukru
600 g mąki
50 g masła
4 jaja
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g orzechów grubo posiekanych
skórka otarta z pomarańczy
Przyprawy „Kamis”:
Przyprawa do ciasteczek korzennych

Przygotowanie:
Zagotuj cukier z miodem, ostudź a następnie połącz z masłem i jajami, dodaj proszek i śmietanę, stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z przyprawą do ciasteczek korzennych, cały czas mieszaj. Na końcu wrzuć orzechy. Przelej do formy. Piecz 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0