Jaja na 100 sposobów. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Marynowane, po benedyktyńsku, po szkocku, jako główny dodatek do pizzy albo składnik popularnej sałatki. Jaja można serwować na wiele sposobów. Zobacz, co w Światowym Dniu Jaj przyrządza z nich Jan Kuroń.

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 50 ml octu winnego lub jabłkowego
    • 2 jajka
      • 2 grzanki
        • 4 plasterki szynki dojrzewającej

          W wysokim rondlu podgrzej wodę do około 90 stopni C.

          Za pomocą długiej łyżki zamieszaj wodę tak, aby powstał na środku wir. Wbij jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że jajko samo się zawinie. Gotuj 2 – 3 minuty.

          Na grzance ułóż jajko, zawiń je w plaster szynki, a następnie polej sosem holenderskim.

          Jasiek Kuroń

          Marynowane jajka

          Składniki:

          • 500 ml octu winnego
            • 120 g cukru
              • ½ łyżeczki soli
                • 3 liście laurowe
                  • 5 ziaren ziela angielskiego
                    • 10 ziaren pieprzu czarnego
                      • kilkanaście ziaren kolendry
                        • 6 – 7 jajek
                          • ew. pół łyżeczki suszonej kurkumy

                            Cukier i sól rozpuść w occie, jeśli trzeba możesz delikatnie podgrzać. Dodaj przyprawy. Wystudź.

                            Ugotuj jajka na twardo, przełóż do zimnej wody i schłodź. Obierz ze skorupek.

                            Do sparzonego słoika włóż dość ciasno jaja. Następnie zalej zalewą z przyprawami. Zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

                            Pizza z pomidorkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

                            Na ciasto:

                            • 350 g mąki na pizzę
                              • 3 g suchych drożdży
                                • łyżeczka cukru
                                  • łyżeczka soli
                                    • 250 ml letniej wody

                                      Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dolej wody, wymieszaj i zagniataj około 10 minut.

                                      Ciasto włóż do naczynia i szczelnie zafoliuj. Odstaw na 8 godzin w temperaturze pokojowej lub na minimum 12 w lodówce. Leżakowanie może trwać nawet 72 h!

                                      Na oprószonym mąką blacie wyłóż i rozwałkuj ciasto na pożądany kształt pizzy.

                                      Sos:

                                      • puszka pomidorów krojonych (concasse)
                                        • 1/2 lub jedna mała cebula
                                          • 2 – 3 ząbki czosnku
                                            • łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku
                                              • sól, pieprz, oliwa z oliwek
                                                • ewentualnie odrobina cukru

                                                  Na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj płatki czosnku oraz tymianek.

                                                  Po minucie wlej pomidory i dopraw oregano, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i redukuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.

                                                  Pod koniec możesz ewentualnie skontrować pomidory odrobiną cukru.

                                                  Wierzch:

                                                  • 100 g szpinaku
                                                    • 20 g parmezanu
                                                      • kilka plastrów mozzarelli
                                                        • 1 jajko

                                                          Piekarnik rozgrzej do 220 C. Ciasto posmaruj sosem, następnie dodaj szpinak, starty parmezan i plastry mozzarelli. Piecz 5 minut, następnie wyjmij pizzę i wbij jajko na środek. Piecz kolejne kilka minut.

                                                          Jasiek Kuroń

                                                          Jajka po szkocku

                                                          Składniki:

                                                          • 6 jajek
                                                            • 400 g białej kiełbasy bez skóry
                                                              • 200 g szynki konserwowej
                                                                • płaska łyżeczka pieprzu
                                                                  • ½ łyżeczki soli
                                                                    • łyżeczka posiekanego tymianku
                                                                      • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
                                                                        • 100 g mąki
                                                                          • 100 g bułki tartej
                                                                            • olej do smażenia

                                                                              Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Mięso wraz przyprawami posiekaj drobno (może być w robocie kuchennym).

                                                                              Z masy uformuj 4 równej wielkości kulki. Postaraj się, aby były jak najcieńsze. Delikatnie obłóż masą każde oprószone mąką jajko.

                                                                              Następnie klasycznie zapanieruj – mąka, jajko, bułka tarta. Smaż na głębokim oleju lub piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 C.

                                                                              Jasiek Kuroń

                                                                              Sałatka jajeczna z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką

                                                                              Składniki:

                                                                              • czerwona cebula posiekana w kostkę
                                                                                • tuńczyk 150 g po odsączeniu (korzystałem z puszkowego w zalewie)
                                                                                  • duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
                                                                                    • 1 papryka marynowana pokrojona w grubą kostkę
                                                                                      • 300 g kukurydzy odcedzonej (tu również konserwa)
                                                                                        • 3 jajka
                                                                                          • 250 g mrożonego groszku
                                                                                            • 1,5 łyżeczki soli
                                                                                              • 2 łyżki Srirachy lub innego ostrego sosu lub mielony czarny pieprz
                                                                                                • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
                                                                                                  • 2 łyżki majonezu

                                                                                                    W rondlu zagotuj wodę i posól ją mocno, dodaj groszek i gotuj przez 90 sekund. Przełóż do zimnej wody i po minucie odcedź.

                                                                                                    Jajka włóż do mocno osolonej zimnej wody. Zagotuj i gotuj - 6 minut klasę L lub 5 minut M. Przełóż do zimnej wody.

                                                                                                    Cebulę i tuńczyka umieść w większej misce. Rybę rozdrobnij.

                                                                                                    Ogórka obierz i pokrój w większą (1,5 cm) kostkę (rozgryziony pod zębem doda daniu świeżości). Dodaj paprykę, kukurydzę oraz groszek.

                                                                                                    Jajka obierz i z grubsza utrzyj widelcem, dodaj do pozostałych składników.

                                                                                                    Na koniec posól, dodaj srirachę, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki.

                                                                                                    Całość wymieszaj.

                                                                                                    Jasiek Kuroń

                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                    Czy picie surowych jajek ma pozytywny wpływ na zdrowie?

                                                                                                    W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

                                                                                                    Ułatw sobie życie. Poznaj 6 trików, które przydadzą się w kuchni

                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                    Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości