Jagodzianki i kurczak w sosie jagodowym. Pycha!

Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.

Pierożki z jagodami i masłem waniliowym

Składniki:

Ciasto

4 jajka rozmiar L

400 g mąki pszennej tortowej

Szczypta soli

300 g jagód

100 g masła

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Pierożki

Wszystkie składniki na makaron połączyć i wyrobić przez kilka minut.

Następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy lub podzielić na 4 części i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu.

Ciasto pokroić na kwadraty 5 cm x 5 cm. Na środek każdego nałożyć łyżkę jagód.

Złożyć i ugotować w lekko osolonej wodzie

Makaron ugotować w osolonej gotującej się wodzie przez 3-4 minuty.

Masło razem z wyciągniętymi nasionami i całym strąkiem wanilii podgrzewać na wolnym ogniu najdłużej jak się da aby je mocno zaromatyzować.

Masłem polewać ugotowane pierożki.

Jagodzianki

Składniki

200 ml mleka 

15 g drożdży 

3 łyżki cukru

2 jajka

2 żółtka

500-550 g mąki pszennej 

¼ łyżeczki soli

100 g masła około

400 g jagód

Garść liści bazylii

1 jajko do posmarowania

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W mleku rozpuścić mleko i drożdże.

Dodać cukier i roztrzepane jajka z żółtkami.

Wymieszać i dodać mąkę pszenną i sól.

Wszystko wymieszać i wyrobić przez 2-3 minuty na elastyczną masę.

Po tym czasie dodawać masło porcjami ciągle wyrabiając aż masło połączy się z ciastem.

Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Następnie podzielić na 80 g kawałki.

Każdy rozpłaszczyć na płaski placek o grubości 0,5 cm.

Na środek nałożyć po 3-4 łyżeczki jagód wymieszanych z posiekaną bazylią.

Dokładnie zlepić brzegi i w rękach uformować podłużne bułeczki.

Ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu.

Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.

Przed wstawieniem do pieca posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez około 10-12 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kurczak w pikantnym sosie jagodowym

Składniki:

Sos

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 suszone chilli

2 łyżki oleju

1 świeża papryczka chilli

1 łyżeczka mielonego kminu

0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Szczypta pieprzu kajeńskiego

200 g jagód

2 łyżeczki miodu

2 kostki gorzkiej czekolady

Sól i pieprz

4 filety z kurczaka

Ugotowany ryż do podania

Fasolka szparagowa do podania

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju.

Dodać posiekany czosnek, suszona papryczkę chilli i posiekaną świeżą papryczkę.

Smażyć to przez kilka minut.

Dodać przyprawy i przesmażyć je przez minutę.

Wszystko zalać najlepiej 2 szklankami wywaru drobiowego jeśli nie mamy to wodą.

Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

Dodać jagody i miód, ponownie gotować 10 minut.

Pod koniec dodać gorzką czekoladę.

Całość zmiksować na gładki krem.

Doprawić sola i pieprzem.

W tym czasie podsmażyć przez chwile filety z kurczaka, następnie podlać wodą i poddusić na patelni żeby były miękkie.

Filety polać sosem, podawać z ryżem i np. sałatką z fasolki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości