Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują potrawy z polskiej jagnięciny. Dlaczego to zdrowe, delikatne i popularne na świecie mięso nie jest doceniane w Polsce?Schab jagnięcy z miętą i groszkiem cukrowym
Składniki:
30 dkg schabu jagnięcego ewentualnie karkówki
Marynata:
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka musztardy Dijone
Pół opakowania groszku cukrowego świeżego około 8 dkg
Garść szpinaku najlepiej małego
2 cebule szalotki
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżeczka sezamu uprażonego
Jedna papryczka ostra bez pestek
Garść kiełków słonecznika
Około 20-30 listków mięty
Przygotowanie:
Mięso drobno siekamy i mieszamy ze składnikami marynaty, odstawiamy do lodówki na noc. Groszek parzymy we wrzątku około 2 – 3 minut i przekładamy do lodowatej wody, by nie stracił koloru. Szalotkę i chili drobno siekamy, najlepiej w kosteczkę. Mięso wyciągamy z marynaty i odkładamy na sitko, by odciekło – marynatę i płyn z sitka pozostawiamy. Na rozgrzanej patelni przesmażamy jagnię i odstawiamy. Na tej samej patelni przesmażamy kolejno: cebulkę, chilli, groszek i szpinak, a następnie dokładamy mięso i zalewamy marynatą. Dusimy około 5 minut, aż płyn lekko odparuje i doprawiamy go miętą. Przed podaniem mieszamy z sezamem i kiełkami.
Bulion jagniecy z kuleczkami z mięsa i grzybami
Kości i odpadki jagnięce, ew. kacze i gęsie
Włoszczyzna
Liść laurowy, ziele angielskiej
Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
Łyżeczka kminu rzymskiego
Pół cytryny
Pół szklanki podgrzybków
Czosnek
Ok. pól kg jagnięciny
Przygotowanie:
Z warzyw kości i mięsa gotujemy bulion – najlepiej 4-6 h na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentratu pomidorowego. Mięso doprawiamy kminem i czosnkiem i toczymy kuleczki. Gotujemy je w bulionie i podajemy z kwaśną śmietaną.
Gicz jagnięca w pomidorach i estragonie
Składniki:
Gicz jagnięca
kilka gałązek estragonu
50 ml octu winnego
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1 seler naciowy
Garść czarnych oliwek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Gicz myjemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem, estragonem, czosnkiem i octem Następnie odstawiamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy do niego gicz wraz z marynatą. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy tak 2 godz. podlewając wodą lub winem. Po upływie czasu do giczki dorzucamy pomidory, oliwki, cebulę i pokrojonego selera. Pieczemy tak około 1,5 godz. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"