Materiał promocyjny

Jagnięcina w kuchni

Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują potrawy z polskiej jagnięciny. Dlaczego to zdrowe, delikatne i popularne na świecie mięso nie jest doceniane w Polsce?

Schab jagnięcy z miętą i groszkiem cukrowym

Składniki:

30 dkg schabu jagnięcego ewentualnie karkówki

Marynata:

2 łyżeczki sosu ostrygowego

2 łyżeczki sosu sojowego jasnego

1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżeczka musztardy Dijone

Pół opakowania groszku cukrowego świeżego około 8 dkg

Garść szpinaku najlepiej małego

2 cebule szalotki

Łyżka oleju rzepakowego

Łyżeczka sezamu uprażonego

Jedna papryczka ostra bez pestek

Garść kiełków słonecznika

Około 20-30 listków mięty

Przygotowanie:

Mięso drobno siekamy i mieszamy ze składnikami marynaty, odstawiamy do lodówki na noc. Groszek parzymy we wrzątku około 2 – 3 minut i przekładamy do lodowatej wody, by nie stracił koloru. Szalotkę i chili drobno siekamy, najlepiej w kosteczkę. Mięso wyciągamy z marynaty i odkładamy na sitko, by odciekło – marynatę i płyn z sitka pozostawiamy. Na rozgrzanej patelni przesmażamy jagnię i odstawiamy. Na tej samej patelni przesmażamy kolejno: cebulkę, chilli, groszek i szpinak, a następnie dokładamy mięso i zalewamy marynatą. Dusimy około 5 minut, aż płyn lekko odparuje i doprawiamy go miętą. Przed podaniem mieszamy z sezamem i kiełkami.

Bulion jagniecy z kuleczkami z mięsa i grzybami

Kości i odpadki jagnięce, ew. kacze i gęsie

Włoszczyzna

Liść laurowy, ziele angielskiej

Kilka łyżek koncentratu pomidorowego

Łyżeczka kminu rzymskiego

Pół cytryny

Pół szklanki podgrzybków

Czosnek

Ok. pól kg jagnięciny

Przygotowanie:

Z warzyw kości i mięsa gotujemy bulion – najlepiej 4-6 h na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentratu pomidorowego. Mięso doprawiamy kminem i czosnkiem i toczymy kuleczki. Gotujemy je w bulionie i podajemy z kwaśną śmietaną.

Gicz jagnięca w pomidorach i estragonie

Składniki:

Gicz jagnięca

kilka gałązek estragonu

50 ml octu winnego

2 puszki pomidorów

3 ząbki czosnku

2 czerwone cebule

1 seler naciowy

Garść czarnych oliwek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Gicz myjemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem, estragonem, czosnkiem i octem Następnie odstawiamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy do niego gicz wraz z marynatą. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy tak 2 godz. podlewając wodą lub winem. Po upływie czasu do giczki dorzucamy pomidory, oliwki, cebulę i pokrojonego selera. Pieczemy tak około 1,5 godz. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości