Jaglanka z jagodami, gazpacho i pieczona dynia. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Jaglanka z jagodami, gorzką czekoladą i miętą, gazpacho pomidorowe z oliwkami i chipsami razowymi oraz pieczona dynia piżmowa z pure owocowym, suszonym jarmużem i dressingiem ziołowym. W naszej kuchni szefuje dziś Sebastian Olma. Sprawdź, jakie niezwykłe przepisy przygotował.

Jaglanka z jagodami, gorzką czekoladą i miętą

Składniki na jaglankę z jagodami

  • pęczek świeżej mięty
    • 1 kg kaszy jaglanej
      • 200 g gorzkiej czekolady
        • 20 g masła orzechowego
          • 100 g płatków jaglanych
            • gorzka czekolada do dekoracji
              • listki mięty do dekoracji

                Jak przyrządzić jaglankę z jagodami

                Pęczek mięty wyczyść z listków tak aby została sama łodyga. Kaszę jaglaną płucz pod zimną bieżącą wodą, następnie odcedź, zalej wodą dodając wcześniej przygotowane łodygi. Gotuj około 15 minut na wolnym ogniu, następnie połowę kaszy zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając posiekaną gorzką czekoladę i odrobinę masła orzechowego.

                Do zmiksowanej kaszy jaglanej dodaj posiekane listki mięty i ułóż na spodzie miski bądź innego naczynia. Ugotowaną kaszę ułóż na niej i całość posyp płatkami jaglanymi, posiekaną gorzką czekoladą i listkami mięty.

                Gazpacho pomidorowe z oliwkami i chipsami razowymi

                Składniki na gazpacho pomidorowe

                • chleb razowy
                  • oliwa z oliwek do posmarowania
                    • zioła prowansalskie do posypania
                      • 2 kg malinowych pomidorków
                        • 50 ml oliwy z pestek winogron
                          • 10 ząbków czosnku
                            • 3 cebule czerwone
                              • 2 papryki czerwone
                                • świeże czerwone chili
                                  • 50 g cukru
                                    • 100 ml octu winnego czerwony winny
                                      • kolendra, bazylia, natka pietruszki po 1 małym pęczku
                                        • 50 g małych kaparów
                                          • 100 g marynowanej papryki peperoni
                                            • sól, pieprz po 1 łyżce
                                              • po 200 g oliwek czarnych i zielonych bez pestek
                                                • 50 ml oliwy z oliwek
                                                  • 3 zielone ogórki

                                                    Jak przyrządzić gazpacho pomidorowe

                                                    Chleb razowy potnij na cienkie plastry, ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj oliwą, dodaj zioła prowansalskie i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 190 st. C. wyjmij i poczekaj, aż ostygną.

                                                    Pomidorki malinowe pokrój na większe kawałki, podsmaż na oliwie z pestek winogron dodając posiekany czosnek, cebulę czerwoną, chili i paprykę. Gdy całość się podsmaży, dodaj do smaku cukier i ocet czerwony. Gdy płyny odparują, zmiksuj warzywa robotem kuchennym.

                                                    Do zmiksowanego kremu dodaj posiekane zioła (kolendra, bazylia, natka pietruszki) oraz posiekane kapary, marynowaną paprykę peperoni i przyprawy.

                                                    Oliwki czarne i zielone potnij na mniejsze części, dodaj od nich oliwę z oliwek oraz pokrojonego zielonego ogórka.

                                                    Nalej do głębokiego talerza porcje gaspacho, dodając na górę pokrojone oliwki i grzanki razowe.

                                                    Pieczona dynia piżmowa z pure owocowym, suszonym jarmużem i dressingiem ziołowym

                                                    Składniki na pieczoną dynię piżmową z pure owocowym

                                                    • 2 dynie piżmowe
                                                      • 100 ml oliwy z pestek winogron
                                                        • suche przyprawy (sól, tymianek, pieprz mielony, papryka suszona) po 1 łyżce
                                                          • 100 ml miodu
                                                            • pęczek jarmużu
                                                              • 1 kg jabłek
                                                                • 100 g świeżego imbiru
                                                                  • 50 g kardamonu
                                                                    • 5 żółtek
                                                                      • 70 g cukru
                                                                        • 1 duża łyżka musztardy dijon
                                                                          • 200 ml oleju roślinnego
                                                                            • koperek, natka pietruszki, mięta po 1 małym pęczku

                                                                              Jak przyrządzić pieczoną dynię piżmową z pure owocowym

                                                                              Dynię piżmowa obierz, nasmaruj oliwą, posyp przyprawami i na koniec polej miodem. Wstaw do piekarnika na 45 minut do temp 160 st. Wyjmij po potnij na mniejsze kawałki.

                                                                              Liście jarmużu potnij na mniejsze kawałki, blanszuj w posolonej wodzie przez kilka sekund a następnie wrzuć do wody z lodem, po chwili wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Jarmuż wstaw do piekarnika do temp. 90 st. na około 5h lub usmaż na oleju.

                                                                              W garnku podsmaż jabłka razem ze świeżym imbirem oraz suszonym kardamonem, gotuj aż płyn odparuję i zmiksuj do gładkiej konsystencji.

                                                                              W małej metalowej misce utrzyj żółtka razem z cukrem, dodaj następnie musztardę dijon i stopniowo dolewaj olej do środka. Na koniec do dressingu dodaj posiekane świeże zioła (koperek, natkę pietruszki i miętę).

                                                                              Na talerzu ułóż porcję puree z jabłka i imbiru, połóż plasterki pieczonej dyni, posyp ja prażonymi pestkami dyni, ułóż liście suszonego jarmużu i polej lekko dressingiem.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

                                                                              Majówkowy wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla

                                                                              Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości