Materiał promocyjny

Jadłospis polskiej reprezentacji

Robert Sowa
Robert Sowa
Robert Sowa przez siedem lat był kucharzem polskiej reprezentacji, dlatego doskonale wie, co powinni jeść i na co mają ochotę piłkarze. Dlaczego ich posiłek przed meczem musi być lekki? Co jedzą? Kibicom natomiast poleca coś bardziej pożywnego i treściwego: marynowaną karkówkę z piwem miodowym, polędwicę wieprzową z grilla nadziewaną suszonymi morelami, sałatkę z buraczków z sosem tzatziki i sałatkę z pomidorów koktajlowych z serem bundz. Na co masz ochotę?

Zdjęcie: East News

Sałatka z pomidorów koktajlowych z serem bundz

Składniki dla 4 osób:

16 brązowych pomidorów koktajlowych

100 g pokrojonego w kostkę lub pokruszonego sera bundz

2 łyżki prażonych pestek dyni

1 pęczek posiekanej cebuli dymki

1 opakowanie sosu sałatkowego

Przygotowanie:

Umyte pomidory koktajlowe osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na półmisku. Sos polski wsypać do miski, dodać 100 ml wody mineralnej i 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut do lodówki. Cebulę dymkę posiekać, posypać nią pomidory, a następnie dodać ser. Całość polać sosem polskim i posypać prażonymi pestkami dyni.

Sałatka z buraczków z sosem tzatziki

Składniki dla 4 osób:

4 ugotowane średnie buraczki

1 pęczek świeżej mięty

Żółte pomidory koktajlowe do dekoracji

1 opakowanie sosu tzatziki przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

Przygotowanie:

Buraczki obrać, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Polać sosem tzatziki, posypać świeżo siekaną miętą i udekorować żółtymi pomidorami koktajlowymi.

Polędwica wieprzowa z grilla nadziewana suszonymi morelami

Składniki dla 4 osób:

4 polędwiczki wieprzowe

Marynata:

1 opakowanie przyprawy do karkówki

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki musztardy delikatesowej

2 łyżki syropu klonowego

12 sparzonych suszonych moreli

12 suszonych pomidorów smak

4 łyżeczki chrzanu żurawinowego

Przygotowanie:

Każdą polędwiczkę nakłuć wzdłuż długim nożem, tworząc kieszonki. W każdej z nich ułożyć na przemian po 3 suszone morele i 3 suszone pomidory. Wszystkie składniki marynaty połączyć i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane polędwiczki zgrillować na rozgrzanym ruszcie z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem mięso pokroić w plastry, udekorować chrzanem żurawinowym i podawać z sałatką z pomidorów.

Marynowana karkówka z piwem miodowym

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g steków z karkówki (lekko rozbitych tłuczkiem do mięsa)

Marynata:

1 opakowanie przyprawy do karkówki

2 łyżki musztardy grillowej

1 łyżka miodu lipowego

500 ml piwa miodowego

2 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki chrzanu tartego

1 słoik (300 g) ogóreczków konserwowych

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na minimum godzinę (im dłużej, tym lepiej). Następnie mięso zgrillować na dobrze rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony, aż karkówka nabierze złotego koloru. Podawać z chrzanem, ogóreczkami mini i sałatką z pomidorów.

Pomidory koktajlowe z oliwkami i tuńczykiem

Składniki dla 4 osób:

16 czerwonych pomidorów koktajlowych

100 g tuńczyka w oliwie

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżka pokrojonych oliwek czarnych

1 łyżka pokrojonych oliwek zielonych

1 łyżka kaparów

1 łyżka prażonych pestek słonecznika

1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego

Przygotowanie:

Umyte pomidory koktajlowe osuszyć, przekroić na pół i ułożyć na półmisku. Sos sałatkowy włoski wsypać do miski, wlać 100 ml wody mineralnej i 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut do lodówki. Na pomidorach ułożyć tuńczyka, oliwki i kapary. Całość skropić sosem włoskim, posypać prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości