W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy ocalić od zapomnienia mijające już lato. Piotr Kucharski przygotował: kwaśną sałatkę z zielonej fasolki, wołowinę z zieloną fasolką, tartę z brzoskwiniami oraz kurczak na zielonej sałatce. Smacznego!Kwaśna sałatka z zielonej fasolki
Składniki:
600 g zielonej fasolki
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 pomidory
pęczek pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w gotującej się osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i schłodzić. Następnie wymieszać z musztardą i jogurtem. Obrać listki pietruszki i wymieszać z fasolką. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory i obrane i pokrojone jajka.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wołowina z zieloną fasolką
Składniki:
500 g udźca wołowego
300 g zielonej fasolki
3 łyżki orzeszków ziemnych
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
2 marchewki
1 papryczka chilli
1 cebula
olej do smażenia
kawałek imbiru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować przez 5-6 minut w gotującej się osolonej wodzie. Mięso pokroić w paski i usmażyć na bardzo rozgrzanym oleju przez 7-8 minut. Przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, papryczkę chilli i imbir drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać Pokrojoną w zapałki marchewkę. Smażyć przez kilka minut. Dodać fasolkę. Sos sojowy i posiekane orzeszki ziemne. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać wołowinę. Wymieszać wszystko razem. Ponownie przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Kurczak na zielonej sałatce
Składniki:
400 g mrożonego groszku
200 g bobu
100 ml jogurtu
100 g sera dojrzewającego
4 łyżki masła
2 filety z kurczaka
2 łyżki posiekanej mięty
2 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
garść liści rukoli
sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek rozgnieść i wymieszać z miętom. Filety z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, następnie natrzeć miętom z czosnkiem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC. Bób ugotować w osolonej wodzie. Następnie przelać wodą i obrać. Groszek ugotować w wodzie do miękkości, odcedzić. Dodać masło i jogurt, następnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na purre. Dodać ugotowany bób, ser pokrojony w płatki i listki rukoli. Lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory malinowe pokroić w grube plastry i usmażyć z obu stron na patelnie z rozgrzaną oliwą. Zieloną sałatkę ułożyć na talerzach na wierzchu ułożyć filety z kurczaka, obok podsmażone plastry pomidorów.
Waniliowe brzoskwinie
Składniki:
450 butelka białego słodkiego wina
4 brzoskwinie
2 łyżki miodu
1 laska wanilii
kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Wymieszać wino, miód i laskę wanilii, (wydrążoną) w małym garnku. Zagotować, zmniejszyć temperaturę i włożyć do syropu brzoskwinie. Gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Co jakiś czas obracając owoce. Brzoskwinie przełożyć do miseczek. Syrop gotować na bardzo dużym ogniu aż zredukuje się o połowę. Syropem polać brzoskwinie. Można podać z kwaśną śmietaną lub lodami.
Tarty z brzoskwiniami
Składniki:
250 g gotowego ciasta francuskiego
50 g cukru
50 g masła
5-6 listków szałwii
3 brzoskwinie
kremówka do podania
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto lekko rozwałkować na stolnicy. Wykroić 6 krążków o średnicy większej ok 1 cm niż brzoskwinie, ułożyć na blasze i wstawić do lodówki.
Masło rozetrzeć z cukrem na kremową masę i wymieszać z posiekanymi listkami melisy. Masą maślaną lekko posmarować krążki ciasta i lekko je ponabijać widelcem. Brzoskwinie ponacinać od strony skóry w kostkę i ułożyć na środku krążków ciasta. Wierch brzoskwiń natrzeć masa maślaną. Wstawić blachę do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. Piec około 15-20 minut. Podawać polane śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"