Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

Jabłka w cieście! Wspaniały pomysł nie tylko na podwieczorek, ale dobrze sprawdzą się też na śniadanie czy kolacje. I z cynamonem... idealne na zimową porę. U nas dzisiaj będą zarówno te “od babci”, które wszyscy znamy. Kasia Bukowska podpowiada, jak zrobić je idealnie.

Cynamonowe krążki jabłkowe w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    • 2-3 łyżki cukru waniliowego
      • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
        • ¼ łyżeczki soli
          • 2 jajka
            • 1 szklanka maślanki
              • 3-5 jabłek (w zależności od wielkości)
                • 1-2 łyżeczki cynamonu
                  • masło klarowane lub olej do smażenia

                    Sposób przygotowania:

                    Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Wbijamy 2 jajka, wlewamy pół szklanki maślanki i mieszamy. Gdy ciasto jest gładkie i nie ma już żadnych grudek mąki dodajemy resztę maślanki i mieszamy. Powinniśmy otrzymać ciasto trochę gęstsze niż naleśnikowe, konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli jest zbyt lejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka. Ciasto odstawiamy na chwilę, by odpoczęło.

                    Jabłka obieramy i kroimy w poprzek na grube plastry. Ostrym nożem wycinamy z każdego plastra gniazda nasienne, a jabłka oprószamy cynamonem (wedle uznania).

                    Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju. Każdy plasterek jabłka zanurzamy w cieście, trzymamy chwileczkę nad miską, by nadmiar ciasta spłynął, po czym układamy na gorącym tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor, obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut.

                    Gotowe krążki zdejmujemy z patelni, lekko odsączamy na ręcznikach papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

                    Do ciasta można również dodać 3 jabłka pokrojone w kostkę i obsypane cynamonem, całą łyżeczkę proszku do pieczenia i smażyć cierpliwie na małym ogniu jako placuszki.

                    Tomasz Urbanek/ East News

                    Drożdżowe racuszki z jabłkami i skórką cytrynową

                    Składniki:

                    • 1/3 kostki świeżych drożdży
                      • ½ szklanki lekko ciepłego mleka
                        • 3 łyżki cukru waniliowego
                          • 3 szklanki mąki
                            • 1 szklanka kefiru
                              • 2 żółtka
                                • ¼ łyżeczki soli
                                  • 1 cytryna
                                    • 2-3 jabłka
                                      • masło klarowane lub olej do smażenia

                                        Sposób przygotowania:

                                        Drożdże kruszymy do dużej miski, zalewamy lekko ciepłym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i pół szklanki mąki. Mieszamy wszystko, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce.

                                        Po tym czasie na drożdżach powinna powstać pianka, co oznacza, że zaczęły pracować. Możemy dodać resztę mąki, kefir, żółtka, sól i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Ciasto mieszamy, aż nie zobaczymy grudek mąki. Będzie rzadkie, więc nie musimy wyrabiać go dłonią, może zastąpić nas mikser. Wyrabiamy je przez około 5 minut, a po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i ponownie mieszamy. Miskę znów okrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu – tym razem na około 30-60 minut. Musi zrobić się puszyste, w jego strukturze powinno być widać bąbelki powietrza, ma powiększyć objętość.

                                        Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju. Łyżką wykładamy na gorący tłuszcz niewielkie placuszki i smażymy je na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor, po czym przewracamy na drugą stronę i znów smażymy, ale nieco krócej.

                                        Racuszki po usmażeniu można posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem lub nawet sosem czekoladowym. Ciasto można wzbogacić przyprawami korzennymi, bakaliami (rodzynkami, żurawiną, posiekanymi orzechami) lub wiórkami kokosowymi czy innymi owocami (np. bananami).

                                        Tomasz Urbanek/ East News

                                        Jabłka w szybkim cieście z kardamonem i wanilią

                                        Składniki:

                                        • 2 kg jabłek
                                          • 1 łyżeczka kardamonu
                                            • 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 laska wanilii
                                              • 1 kostka miękkiego masła
                                                • 180 g cukru
                                                  • 5 jajek
                                                    • 350 g mąki pszennej
                                                      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                        • ¼ łyżeczki soli

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Mieszamy z kardamonem i wanilią.

                                                          Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy zrobi się jasne i puszyste (po około 5 minutach) dodajemy po jednym jajku - ciągle miksując. Po każdym jajku zbieramy ciasto z brzegów miski i upewniamy się, że całe jajko jest dokładnie zmiksowane i dopiero wtedy dodajemy kolejne.

                                                          Gdy dodamy wszystkie jajka do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy łopatką tylko do połączenia składników.

                                                          Dodajemy jabłka wraz ze wszystkimi przyprawami i przekładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką prostokątnej formy.

                                                          Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na dolny poziom na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

                                                          Gorące ciasto ciężko się kroi i łatwo rozpada, lepiej poczekać aż lekko przestygnie.

                                                          Podawać posypane cukrem pudrem, świetnie pasuje do niego bita śmietana lub lody waniliowe.

                                                          Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!

                                                          Tomasz Urbanek/ East News

                                                          Autor: Paweł Jaskulski

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości