Materiał promocyjny

Jabłka i gruszki w karmelu, migdałowa tarta oraz charlotte bez pieczenia. Owocowe przepisy Ani Starmach

Anna Starmach oraz gruszki i jabłka w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Kto odpadł wczoraj z programu "MasterChef"? Jak smakuje gruszkowa charlotte bez pieczenia? Ile czasu zajmuje przygotowanie gruszek i jabłek w karmelu? Polecamy przepisy Anny Starmach!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News

Jabłka i gruszki w karmelu

Składniki:

300g drobnego cukru

300ml śmietanki kremówki

laska wanilii

4 jabłka

4 gruszki

500ml wody

250g cukru

sok z cytryny

bita śmietana

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki obierz, gotuj na małym ogniu w wodzie wymieszanej z cukrem (250g) i sokiem z cytryny około 30 minut. Owoce w syropie ostudź. Zagotuj śmietankę z rozkrojoną laską wanilii. Na gorącą patelnię wrzuć 100g cukru, gdy zacznie brązowieć i się topić, dodaj kolejne 100g, a gdy ten zbrązowieje dodaj ostatnie 100g. Gdy cukier na patelni osiągnie jednolity kolor, wlej śmietankę, gotuj na małym ogniu aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Owoce odsącz z syropu, przełóż na talerze, polej ciepłym sosem karmelowym, podawaj z bitą śmietaną.

Migdałowa tarta gruszkowa

Składniki:

ciasto:

220g maki

½ szklanki cukru pudru

120g zimnego masła

1 jajo

szczypta soli

masa:

100g drobnego cukru

100g mielonych migdałów

100g miękkiego masła

1 jajko

1 białko

2 łyżki mąki

2 łyżki alkoholu najlepiej gruszkowego

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, a ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez min 30 minut. Gruszki obierz, przekrój na połówki, pozbądź się środków natnij z wierzchu. W misce utrzyj masło z cukrem i alkoholem, dodaj migdały, mąkę, białko i jajko. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy możesz, ale nie musisz go wcześniej podpiekać w piekarniku, wylej na nie masę migdałową, ułóż gruszki i zapiekaj przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Gruszkowa charlotte bez pieczenia

Składniki:

500g mascarpone

300g herbatników „kocich języczków”

4 żółtka

4 łyżki cukru pudru

3 gruszki

500ml wody

200 g cukru

2 łyżki alkoholu gruszkowego

gorzkie kakao

Przygotowanie:

Gruszki obierz i gotuj w wodzie z cukrem (200g) przez 20 min, następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Mascarpone wymieszaj z żółtkami, cukrem i alkoholem gruszkowym. Spód tortownicy (musi być mała, by charlotte wyszła proporcjonalna) wyłóż herbatnikami znużonymi w syropie, który został Ci z gruszek. Brzegi tortownicy wyłóż suchymi kocimi języczkami ustawionymi „na sztorc”. Dodaj warstwę kremu, posyp go gruszkami i kakao, pokryj je namoczonymi herbatnikami, dodaj krem, gruszki, posyp kakao. Czynności powtarzaj aż środek ciasta zrówna się z brzegami. Całość zakończ kremem, posyp kakao, udekoruj plasterkami gruszek. Ciasto schładzaj w lodówce przez min 3 godziny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości