Iza Kapiasova - Polka czy Czeszka?

Jest Polką, która gra Czeszkę próbującą być Polką? Trudne do wykonania. Nie dla Izy Kapiasovej. Z tym wyzwaniem radzi sobie doskonale, o czym możemy się przekonać w kolejnym sezonie „Przepisu na życie”. W serialu wciela się w rolę cukiernika. W życiu prywatnym Iza także lubi piec i przygotowywać desery. W kuchni Dzień Dobry TVN potwierdziła swoje niezwykłe kulinarne zdolności.

Pierś z perliczki faszerowana mozzarellą, oliwkami, smażone radichio

Składniki:

Pierś z perliczki 2szt

Mozzarella 1szt

Oliwki zielone 150g

Radichio 1 sztuka

Cukier puder do smaku

Olej z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem

Sól

Przygotowanie:

Radichio kroimy w ćwiartki i obsmażamy na oleju z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem. Następnie kładziemy na folii aluminiowej, posypujemy delikatnie cukrem pudrem, solą i pieczemy w piekarniku na temp. 180 stopni około 7-8 minut. Pierś z perliczki rozcinamy na tzw. książkę, przez folię spożywczą rozklepujemy na cienkie płatki. Mozzarellę miksujemy z oliwkami , farszem wypełniamy pierś i zwijamy. Związujemy sznurkiem, smażymy na oleju z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem. Po usmażeniu kroimy pierś i podajemy z radichio.

Pierś kurczaka gotowana w oleju, emulsja pomidorowa

Składniki:

Pierś z kurczaka 2szt

Olej z bazylią i czosnkiem 500ml

Olej 50ml

Marchew 2szt

Seler naciowy 4 łodygi

Cebula czerwona 2szt

Passata pomidorowa 500ml

Sól, bazylia świeża

Przygotowanie:

Olej z czosnkiem i z bazylią umieszczamy w małym garnku i zanurzamy posoloną pierś z kurczaka. Wstawiamy garnek do piekarnika nagrzanego do temp. 100 stopni na około 15 minut.

Kroimy marchewkę, seler naciowy oraz cebulę czerwoną w kostkę i gorącą wodą sparzamy warzywa, odcedzamy, dodajemy pokrojoną bazylię i troszkę oleju. W drugim garnku podgrzewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, szczyptę soli. Po 10 minutach wszystko razem miksujemy dodając olej dla uzyskania konsystencji majonezu. Na powstałym sosie układamy porcje sparzonych warzyw i kawałki miękkiego aromatycznego mięsa z kurczaka.

Filet z indyka z ziemniakami, imbirem i majonezem cytrynowym

Składniki:

Filet z indyka 500g

Ziemniaki młode 10szt

Imbir świeży 3cm

Olej z czosnkiem

Olej 100ml

Ocet balsamiczny 50ml

Jajko 1szt

Ocet winny 1 łyżka

Sok z 1 cytryny

Sól, pieprz

Świeży rozmaryn, szałwia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem, dodajemy świeży rozmaryn, szałwię i smażymy plastry indyka z dwóch stron na złoty kolor. Skrapiamy octem balsamicznym i wstawiamy do piekarnika na około 5 minut, temp. 200 stopni. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej z czosnkiem, imbir starty, sól i pieprz. Podsmażone delikatnie podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku. Z jajka, soku z cytryny, octu winnego oraz oleju przygotowujemy majonez. Piersi indyka podajemy na aromatycznych ziemniakach z majonezem cytrynowym.

Sałatka wiosenna

Składniki:

sałata lodowa

kiełki

kalarepa

avokado

jabłko zielone

pomelo

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości