Przepisy kulinarne

Iza Kapiasova - Polka czy Czeszka?

Jest Polką, która gra Czeszkę próbującą być Polką? Trudne do wykonania. Nie dla Izy Kapiasovej. Z tym wyzwaniem radzi sobie doskonale, o czym możemy się przekonać w kolejnym sezonie „Przepisu na życie”. W serialu wciela się w rolę cukiernika. W życiu prywatnym Iza także lubi piec i przygotowywać desery. W kuchni Dzień Dobry TVN potwierdziła swoje niezwykłe kulinarne zdolności.


Pierś z perliczki faszerowana mozzarellą, oliwkami, smażone radichio
Składniki:
Pierś z perliczki  2szt
Mozzarella  1szt
Oliwki zielone  150g
Radichio  1 sztuka
Cukier puder do smaku
Olej z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem
Sól
Przygotowanie:
Radichio kroimy w ćwiartki i obsmażamy na oleju  z bazylią, pomidorami suszonymi i  czosnkiem.  Następnie kładziemy  na folii aluminiowej, posypujemy delikatnie cukrem pudrem, solą i pieczemy w piekarniku na temp. 180 stopni około 7-8 minut. Pierś z perliczki rozcinamy na tzw. książkę, przez folię spożywczą rozklepujemy na cienkie płatki.  Mozzarellę miksujemy z oliwkami , farszem wypełniamy pierś i zwijamy. Związujemy sznurkiem, smażymy na oleju z bazylią, pomidorami suszonymi i czosnkiem. Po usmażeniu kroimy pierś i podajemy z radichio.

Pierś kurczaka gotowana w oleju, emulsja pomidorowa
Składniki:
Pierś z kurczaka  2szt
Olej z bazylią i czosnkiem  500ml
Olej 50ml
Marchew  2szt
Seler naciowy  4 łodygi
Cebula czerwona  2szt
Passata pomidorowa   500ml
Sól, bazylia świeża

Przygotowanie:
Olej z czosnkiem i z bazylią umieszczamy w małym garnku i zanurzamy posoloną pierś z kurczaka. Wstawiamy garnek do piekarnika nagrzanego do temp. 100 stopni na około 15 minut.
Kroimy marchewkę, seler naciowy oraz cebulę czerwoną w kostkę i gorącą wodą sparzamy warzywa, odcedzamy, dodajemy pokrojoną bazylię i troszkę oleju. W drugim garnku podgrzewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, szczyptę soli. Po 10 minutach wszystko razem miksujemy dodając olej dla uzyskania konsystencji majonezu. Na powstałym sosie układamy porcje sparzonych warzyw i kawałki miękkiego aromatycznego mięsa z kurczaka.

Filet z indyka z ziemniakami, imbirem i majonezem cytrynowym
Składniki:
Filet z indyka 500g
Ziemniaki młode  10szt
Imbir świeży   3cm
Olej z czosnkiem
Olej 100ml
Ocet balsamiczny  50ml
Jajko  1szt
Ocet winny 1 łyżka
Sok z 1 cytryny       
Sól, pieprz
Świeży rozmaryn, szałwia

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem, dodajemy świeży rozmaryn, szałwię i smażymy plastry indyka z dwóch stron na złoty kolor. Skrapiamy octem balsamicznym i wstawiamy do piekarnika na około 5 minut, temp. 200 stopni. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej   z czosnkiem, imbir starty, sól i pieprz. Podsmażone delikatnie podlewamy bulionem i dopiekamy w piekarniku. Z jajka, soku z cytryny, octu winnego oraz oleju przygotowujemy majonez. Piersi indyka podajemy na aromatycznych ziemniakach z majonezem cytrynowym.

Sałatka wiosenna
Składniki:
sałata lodowa
kiełki
kalarepa
avokado
jabłko zielone
pomelo


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0