Materiał promocyjny

Iza Janachowska w kuchni

Iza Janachowska to tancerka, która nieodmiennie zachwyca swoim kunsztem w programie "Taniec z gwiazdami". W obecnej, XI edycji zatańczyła u boku Przemysława Salety. Para odpadła w czwartym odcinku. Dziś mogliście zobaczyć jak radzi sobie w kuchni u boku Roberta Sowy.

Filet z sandacza podany na młodej kapuście

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g filetu z sandacza bez skóry

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki przyprawy do ryb Prymat

2 posiekane ząbki czosnku

4 gałązki świeżego koperku

1 główka młodej kapusty

1 pokrojona w kostkę cebula

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 posiekany pęczek koperku

4 pomidory concasse

500 ml bulionu warzywnego

Przyprawa do potraw Kucharek Gold do smaku

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty połączyć, zamarynować umyte i osuszone filety z sandacza i odstawić na godzinę. W garnku na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć cebulę i czosnek, wlać bulion i dodać poszatkowaną kapustę. Całość gotować przez ok. 30 minut, aby kapusta pozostała chrupka. Następnie dodać pomidory i koperek, całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold. Sandacza obsmażyć na patelni, po czym piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Tak przygotowaną rybę podawać na aromatycznej kapuście z pomidorami i młodymi ziemniakami.

Mule z pomidorami i pieczywem czosnkowym

Składniki dla 4 osób:

2 kg muli

1 posiekana w kostkę cebula

1 posiekany pęczek natki pietruszki

3 ząbki pokrojonego w plastry czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

1 szklanki oliwy z oliwek

100 ml bulionu warzywnego Kucharek

Sól ziołowa, grubo mielony pieprz indyjski Prymat

3 pokrojone w kostkę pomidory (tylko miąższ bez skórki)

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

2 łyżki masła

2 białe bagietki z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Mule umyć, oczyścić i osuszyć. W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, czosnek i usmażyć na złoty kolor. Włożyć mule, wlać wino i bulion, całość doprawić do smaku i gotować do momentu, aż muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Po otwarciu wszystkich małży dodać pomidory, natkę i orzeszki pinii, wymieszać i przełożyć na talerze. Podawać z ciepłym pieczywem czosnkowym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości