Materiał promocyjny

Iwona Pavlovic w kuchni

Dziś w naszej kuchni gościliśmy jurorkę programu "Taniec z gwiazdami". Możecie sami ocenić jak sobie poradziła.

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami, borowikami i serem cheddar

Składniki dla 4 osób:

4 ziemniaki

200 g chudego bekonu

8 boczniaków

8 świeżych borowików

1 cukinia

4 szalotki

4 ząbki czosnku

1 szklanki oliwy z oliwek

1 pęczek dymki

4 wyfiletowane pomidory bez skórki

2 czerwone mini papryki

1 pęczek natki pietruszki

1 op. przyprawy do ziemniaków Prymat

1 gałązka rozmarynu

sera cheddar

sól, grubo mielony czarny pieprz, kumin, słodka papryka do smaku

Masa:

200 ml śmietany kremówki

2 roztrzepane jajka

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku

Przygotowanie:

Umyte i pokrojone w plastry grzyby podsmażyć na oliwie z oliwek z plastrami bekonu, cebulą, plasterkami czosnku, cukinią pokrojoną w kostkę, posiekaną białą częścią dymki i rozmarynem. Obrane i ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, połączyć z mini papryką i pomidorami, dodać przyprawy, wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać tartym serem cheddar, posiekanym szczypiorem, natką pietruszki i słodką papryką. Wszystkie składniki masy połączyć i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę połączyć z przygotowanymi wcześniej ziemniakami i grzybami.

Hiszpańska tortilla z ziemniakami podana z suszonymi pomidorami i szynką serrano

Składniki dla 4 osób:

4 obrane ziemniaki

3 pokrojone w wiórki szalotki

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 szklanki oliwy z oliwek

8 jajek

200 ml kremówki

1 op. przyprawy do ziemniaków Prymat

sól, grubo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1 pęczek natki pietruszki

Do dekoracji:

4 całe suszone pomidory

8 filetów anchois

4 kapary

8 plastrów cienko pokrojonej szynki serrano

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć plastry ziemniaków, cebulę i czosnek, od czasu do czasu mieszając. Jajka połączyć ze śmietaną, posiekaną natką i przyprawą do ziemniaków, całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masą zalać ziemniaki, przykryć i smażyć na wolnym ogniu. Po kilku minutach obrócić tortillę i usmażyć z drugiej strony na złoty kolor. Hiszpańską tortillę podawać z suszonymi pomidorami, anchois, kaparami i szynką serrano.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości