Sernik z islandzkiego sera, kotleciki jagnięce oraz pstrąg. Islandzka kuchnia uczestnika MasterChefa i Ani Starmach

Anna Starmach
Anna Starmach
W kuchni Dzień Dobry TVN jurorka programu „Masterchef” Anna Starmach o oraz Gunnar przygotowali: sernik z islandzkiego serka kremowego z galaretką kawową na cieście z wafelków, pstrąga z migdałami i surówką z selera, kotleciki jagnięce i ziemniaki z pietruszką oraz naleśniki z cynamonem i jagodami.

Sernik z islandzkiego serka kremowego z galaretką kawową na cieście z wafelków

Składniki:

Blaszka 18 cm

Na spód 5 wafelków

Masa sernikowa

Biszkopt z 2 jajek

Szklanka maki,

Szklanka cukru

250 ml śmietanki 36%

150 g cukru pudru

Laska wanilii

Kawa

1,5 łyżeczki agaru

Serek Skyr ma wersję naturalną i waniliową.

Skyr to taki polski serek homogenizowany.

Sposób wykonania:

Żółtka ubijamy z cukrem dodajemy mąkę i ubite białka. 250 ml śmietanki 36% ubijamy z 150 g cukru pudru i wnętrzem laski wanilii. Łączymy z 250 g serka skyr. Dodajemy 2 łyżeczki agaru zagotowanego w 100 ml wody. Lekko ostudzone odstawiamy do stężenia.

Galaretka kawowa:

250 ml mocnej kawy dosłodzonej według uznania zagotować z 1,5 łyżeczką agaru

Przygotowanie:

Wafelek zamaczamy w podstawowym cieście na biszkopt i pieczemy na złoto. Masa sernikowa to islandzki serek skyr i ubita śmietana 36, w proporcji 1:1 i w zależności od formy (na moją formę użyłam 250g serka i tyle samo śmietanki przed ubiciem), ok 150 g cukru pudru, wanilia. Do tężenia masy użyłam agar. Galaretka kawowa tj. kawa posłodzona zagotowana z agarem. Agar to jest środek żelujący pochodzenia roślinnego do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Bardzo szybko tężeje.

Pstrąg z migdałami i surówką z selera

Składniki:

2 wypatroszone pstrągi

Garść migdałów bez skórki

2 łyżki masła

Sól, pieprz

3 duże ziemniaki

Garść płatków migdałowych

Łyżka mąki

1 cytryna

Surówka:

1 mały seler

1 jabłko

Garść rodzynek

2 łyżki śmietany

Sok z cytryny

1 łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

Masło wymieszaj z siekanymi migdałami, solą, pieprzem. Pstrągi obsyp sola i pieprzem, oprósz mąką, do środka włóż kilka plasterków cytryny, smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Tuż przed podaniem wyciągnij z brzucha ryby cytryny i napełnij go masłem migdałowym, posyp tez podprażonymi płatkami migdałowymi.

Aby przygotować surówkę, selera i jabłko obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj, dodaj sok z cytryny, rodzynki, śmietanę i brązowy cukier.

Kotleciki jagnięce i ziemniaki z pietruszką

Składniki:

8 kotlecików jagnięcych

Świeży rozmaryn

3 duże ziemniaki

3 Ząbki czosnku

Natka pietruszki

Natka mięty

3 łyżki masła

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Masło wymieszaj z miętą i natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Ziemniaki wyszoruj, owiń w folie aluminiową, piecz około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Kotleciki zamarynuj w posiekanym czosnku, rozmarynie i oliwie z oliwek. Smaż na patelni grillowej około 2 -3 minut z każdej strony. Jagnięcinę podawaj z ziemniakami i masłem pietruszkowo- miętowym.

Naleśniki z cynamonem i jagodami

Składniki:

500g mąki pszennej

250ml mleka

250ml wody

2 jaja

Szczypta soli

2 łyżki stopionego masła

2 łyżki cukru

500g białego sera

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki miodu

500g jagód

Przygotowanie:

Wymieszaj jajka z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Miód wymieszaj z serem i cynamonem. Usmażone naleśniki podawaj z serem i jagodami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości