Przepisy kulinarne

Irlandzka kuchnia z masłem w roli głównej

Sophie Moris po raz kolejny odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem przygotowała: ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną, Maślane kotlety wieprzowe z kapustą oraz malinowe brownie. Smacznego!

Ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną

Składniki:
225 g niesolonego masła Kerrygold (w temperaturze pokojowej)
150 g białego cukru
150 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
350 g mąki
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki soli
200 g suszonych żurawin
200 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i znowu ubijać. Dodać jajka, po jednym. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Suche składniki stopniowo wsypywać do masy aż się połączą. Na koniec wmieszać żurawiny i czekoladę. Ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Przed pieczeniem rozwinąć, pociąć w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w temperaturze 180 st. C przez 8-10 minut, aż ciastka się zrumienią. Odstawić na kilka minut i jeść ciepłe.

Maślane kotlety wieprzowe z kapustą na maśle

Składniki:
4 kotlety wieprzowe
2 jabłka, każde pokrojone na 10 plastrów
Oliwa z oliwek
30 g niesolonego masła Kerygold
Sól i świeżo zmielony pieprz

Kapusta na maśle:
50 g niesolonego masła Kerygold
500 g kapusty włoskiej, bez zewnętrznych liści
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Kapustę pokroić w ćwiartki. Wyciąć głąb i cienko poszatkować. Rozgrzać rondel, dodać 50 g masła, wodę i kapustę. Przyprawić i podgrzewać przez 5 minut na średnim ogniu. Naciąć tłuszcz na boku kotleta co 1 cm – to sprawi, że skórka będzie chrupiąca. Przyprawić po obu stronach solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Kotlety smażyć po 3 minuty na obu stronach aż się zrumienią. Kotlety zdjąć z patelni i dodać jabłka, masło i smażyć aż się zezłocą. Dołożyć kotlety i smażyć kolejne 5-6 minut, odwracając w maślanym sosie. Kotlety przełożyć na talerz i nałożyć na nie jabłka w maślanym sosie. Podawać z puree i maślaną kapustą.

Malinowe brownie

Składniki:
190 g masła Kerrygold
190 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
3 duże jajka
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 g cukru
110 g mąki
150 g świeżych malin

Przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Kwadratową formę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W rondlu roztopić masło z czekoladą. Jajka ubić z cukrem i wanilią. Mąkę odmierzyć w oddzielnej misce z solą. Czekoladę z masłem przestudzić, dodać jajka z cukrem, maliny i mąkę. Masę wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem. Piec 25 minut. Brownie jest gotowe kiedy wierzch jest jaśniejszy, a wnętrze ciemne i aksamitne.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0