Zdrowe sałatki królują w naszych kuchniach – dowolność składników, świeży smak i mnóstwo witamin to ich najważniejsze zalety. Jeśli uwielbiasz kolorowe sałatki bazujące na świeżych składnikach, pora abyś odkrył insalatinę – niewielkie listki bogate w smak szybko zdobędą Twoje serce!Insalatina to doskonały pomysł na wprowadzenie nieco świeżości do swojej kuchni – szczególnie jeśli jesteś fanem sałatek bazujących na świeżych, soczystych składnikach. Dowiedz się, czym jest insalatina i jak ją przyrządzić, aby cieszyć się wybornym smakiem tych maleńkich listków!
Insalatina – co to jest?
Insalatina to sałata typu baby – oznacza to, że ma niewielkie, bardzo delikatne listki. Insalatina ma subtelny, nieco orzechowy smak z nutą goryczki – ta jednak jest wyczuwalna jedynie wtedy, kiedy skusimy się na chrupanie samodzielnych listków. W sałatce, w połączeniu ze świeżymi składnikami, serem lub warzywami, insalatina traci swoją goryczką i pozostaje jedynie orzechowy posmak, który sprawi, że insalatina szybko zdobędzie Twoje serce i stanie się Twoją ulubioną sałatą. Insalatina przypomina nieco rukolę – jej kształt liści jest podobny, jednak są mniejsze. Z tego powodu doskonale pasuje do każdego, kto przepada za smakiem rukoli, jednak szuka urozmaicenia w swojej kuchni. Insalatinę znajdziesz w wielu sieciowych supermarketach, które chętnie zaskakują nas nowościami. Miej oczy szeroko otwarte i kiedy tylko nadarzy się okazja, skorzystać z niej, kup insalatinę i wypróbuj przepisy z tą pyszną sałatą baby !
Z czym łączyć insalatinę?
Insalatina, podobnie jak większość sałat, jest bardzo podatna na łączenie z najbardziej różnorodnymi składnikami. Z tego powodu masz pełną dowolność – możesz dodać do niej ulubione warzywa, aby przygotować pyszną sałatkę . Insalatina nadaje się także do przygotowania pesto – w takiej wersji polecamy ją wszystkim fanom makaronów, którzy przepadają za pesto, jednak szukają alternatywy dla pesto z bazylii czy suszonych pomidorów. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które są bardzo proste w przygotowaniu – dzięki nim w kilka chwil stworzysz pyszne dania z wykorzystaniem insalatiny . Pamiętaj jednak, że ta mała sałata jest na tyle wdzięczna, że dobrze sprawdzi się również w przypadku bardziej wysublimowanych dań – to porada dla każdego, kto kocha oddawać się kulinarnemu szaleństwu, nie zapominając jednak o zasadach zdrowego odżywiania!
Insalatina – przepisy
Pesto z insalatiny
Składniki:
– opakowanie listków insalatiny,
– garść liści świeżej bazylii,
– kilka ząbków czosnku,
– dobrej jakości oliwa z oliwy – około 100 ml,
– dwie łyżki soku z cytryny,
– garść orzechów nerkowca, pistacji lub innych ulubionych orzechów.
Dokładnie umyj liście i zblenduj je na gładką masę. Dodaj posiekany drobno czosnek i orzechy, połowę oliwy, sok z cytryny, szczyptę soli i świeżego pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli pesto tego wymaga, dodaj resztę oliwy. Pesto wymieszaj z ulubionym makaronem, dodać do tego kilka listków insalatiny i pomidorków cherry. Smacznego!
Uwaga – pesto możesz przechowywać w szklanym słoiczku. Przykryj je odrobiną oliwy z oliwek, aby nie straciło swoich właściwości. Dzięki temu ten przysmak zawsze będzie czekał na Ciebie w lodówce.
Insalatina – sałatka z rzodkiewką, papryką, cebulą czerwoną i serem pleśniowym
Składniki:
– opakowanie insalatiny,
– pęczek rzodkiewek,
– papryka czerwona,
– czerwona cebula,
– ulubiony ser pleśniowy.
Dressing:
– ocet winny,
– sos z cytryny,
– sól i pieprz.
Dokładnie umyj warzyw, pokrój je według upodobań i wymieszaj. Przygotuj dressing i delikatnie wymieszaj z nim listki. Na sam koniec posyp sałatę serem pleśniowym. Podawać ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła. Smaczna porcja zdrowia gotowa!
Insalatina – podsumowanie
Insalatina doskonale sprawdzi się podczas kulinarnych eksperymentów. Kiedy uda Ci się znaleźć ją w sklepie, zaopatrz się w ulubione warzywa i przygotuj sałatkę z wykorzystaniem tych składników, które najbardziej lubisz. Możesz swobodnie wykorzystać pomidory, ogórki, cebulę białą i czerwoną, ser feta lub ser pleśniowy, różnorodne sosy i zioła, a także łososia lub mięso z kurczaka. Sprawdzi się również chorizo – jeśli je lubisz, możesz swobodnie łączyć z insalatiną! Pamiętaj, że tak naprawdę od Ciebie zależy, z czym ją połączyć, ponieważ idealnie komponuje się z każdym składnikiem – na tym właśnie polega magia insalatiny! Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"