Kasia jako znana i ceniona aktorka jest niezwykle zapracowaną kobietą. Stawia czasem na szybkie, ekspresowe potrawy. Zawsze jednak są przygotowane z sercem.
Suflet z koziego sera z sosem szpinakowo-śmietanowym Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób: 1 paczka frytek McCain 123 Fri’Style 150 g koziego sera (twardego) szpinak (opakowanie) szklanka śmietany chudej 1 szklanki tartej bułki 30 g masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 1 łyżeczki pieprzu cayenne foremki do sufletu lub małe naczynia żaroodporne olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu szpinakowo-śmietanowego: Umyj szpinak w gorącej wodzie, wyciśnij nadmiar płynu, miksuj, dodając śmietanę, do momentu, kiedy masa będzie gładka. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nasmaruj naczynia olejem i posyp każde bułką tartą. Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając do momentu powstania gęstej masy. Dolewaj delikatnie mleko, cały czas mieszając, aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Lekko ostudź i przelej do miski, dodaj żółtka, pieprz i ser. Wymieszaj wszystkie składniki. Odczekaj około 15 minut aż masa się wystudzi. W naczyniu ubij białka na gęstą pianę. Podziel ją na 2 porcje i bardzo ostrożnie zmieszaj z masą serową. Wypełnij nią naczynia. Zamrożone frytki McCain Fri’Style rozłóż płasko na blasze. Nie dodawaj tłuszczu. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 5 minut, po czym na wolnym poziomie piekarnika umieść naczynie z masą serowo-białkową. Masę piecz bez przykrycia przez 15 minut. Odczekaj aż suflety urosną i będą miały złoty kolor a frytki będą jasnozłote. Polej sosem szpinakowo-śmietankowym talerz, następnie połóż na talerzu suflet i polej go delikatnie sosem. Podawaj z frytkami McCain 123 Fri’Style!
Frytki McCain World Selection Indian Style
Przysmak indyjski: Kurczak Tandori z rajtą Czas przygotowania: do godziny Stopień trudności: średnio łatwe
Składniki dla 4 osób: 1 paczka frytek McCain Word Selection Indian Style 8 kawałków, umytych i obranych podudzi z kurczaka 1 woreczek do pieczenia Marynata: Jogurt naturalny– 300 ml Utarty świeży imbir – 1 łyżka Utarty czosnek – 1 łyżka Chilli w proszku -1 łyżki papryka – 1 łyżki Tandoori Masala - 1 łyżka kolendra w proszku – 1 łyżka sól – do smaku sok z cytryny – 1 łyżka czerwony barwnik spożywczy– 2 krople, opcjonalnie zielone chilli świeże – posiekane, do smaku Bejca: Sok z cytryny – 120 ml Tandoori Masala - 1 łyżki Sól – do smaku Czerwony barwnik spożywczy 2 krople
Rajta:
Składniki: 2 zielone ogórki sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki 470 ml jogurtu 1 łyżeczki prażonych ziaren kuminu 1 łyżka posiekanej kolendry z miętą
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj i wstaw rajtę na około 30 minut do lodówki. Umyj dokładnie obrane ze skóry mięso i zrób w nim sporo 1 cm nacięć. Włóż mięso do worka z zamknięciem i wlej sok z cytryny. Potrząśnij workiem i dokładnie ‘wmasuj’ sok z cytryny w ponacinane kawałki mięsa. Wsyp do woreczka z mięsem i cytryną pozostałe składniki marynaty i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Spróbuj marynaty i ewentualnie dodaj soli albo innych przypraw. Upewnij się, czy wszystkie kawałki mięsa są pokryte dobrze wymieszaną marynatą jogurtową. Umieść worek z marynowanym kurczakiem w lodowce na co najmniej 4 godziny. Nagrzej grill do temperatury 200 stopni. Wymieszaj dokładnie za pomocą pędzelka składniki bejcy w miseczce. Kiedy grill jest już nagrzany nasmaruj go dokładnie oliwą, aby mięso nie przywierało do rożna. Umieść kurczaka na grillu i zamknij pokrywę na 5 minut. Bejcuj i obracaj kawałki mięsa co 5 minut i pozostaw na grillu tak długo aż będzie gotowy. Zwykle zajmuje to około 20 minut. Ułóż kawałki mięsa na dużej srebrnej paterze. Pośrodku patery postaw dwie białe miseczki: w jednej umieść frytki McCain World Selection Indian Style,a w drugiej zimną rajtę. Delektuj się doskonałym aromatycznym, grillowanym mięsem i maczaj kawałki pieczonych frytek McCain World Selection Indian Stylew orzeźwiającym dipie ze świeżą kolendrą. Frytki McCain World Selection Indian Style przygotowujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.