Materiał promocyjny

Indyjskie smaki Kasi Figury

Kasia jako znana i ceniona aktorka jest niezwykle zapracowaną kobietą. Stawia czasem na szybkie, ekspresowe potrawy. Zawsze jednak są przygotowane z sercem.

Suflet z koziego sera z sosem szpinakowo-śmietanowym

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: Średnio trudne

Składniki dla 4 osób:

1 paczka frytek McCain 123 Fri’Style

150 g koziego sera (twardego)

szpinak (opakowanie)

szklanka śmietany chudej

1 szklanki tartej bułki

30 g masła

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

1 łyżeczki pieprzu cayenne

foremki do sufletu lub małe naczynia żaroodporne

olej do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu szpinakowo-śmietanowego:

Umyj szpinak w gorącej wodzie, wyciśnij nadmiar płynu, miksuj, dodając śmietanę, do momentu, kiedy masa będzie gładka. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nasmaruj naczynia olejem i posyp każde bułką tartą. Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając do momentu powstania gęstej masy. Dolewaj delikatnie mleko, cały czas mieszając, aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Lekko ostudź i przelej do miski, dodaj żółtka, pieprz i ser. Wymieszaj wszystkie składniki. Odczekaj około 15 minut aż masa się wystudzi. W naczyniu ubij białka na gęstą pianę. Podziel ją na 2 porcje i bardzo ostrożnie zmieszaj z masą serową. Wypełnij nią naczynia. Zamrożone frytki McCain Fri’Style rozłóż płasko na blasze. Nie dodawaj tłuszczu. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 5 minut, po czym na wolnym poziomie piekarnika umieść naczynie z masą serowo-białkową. Masę piecz bez przykrycia przez 15 minut. Odczekaj aż suflety urosną i będą miały złoty kolor a frytki będą jasnozłote. Polej sosem szpinakowo-śmietankowym talerz, następnie połóż na talerzu suflet i polej go delikatnie sosem. Podawaj z frytkami McCain 123 Fri’Style!

Frytki McCain World Selection Indian Style

Przysmak indyjski: Kurczak Tandori z rajtą

Czas przygotowania: do godziny

Stopień trudności: średnio łatwe

Składniki dla 4 osób:

1 paczka frytek McCain Word Selection Indian Style

8 kawałków, umytych i obranych podudzi z kurczaka

1 woreczek do pieczenia

Marynata:

Jogurt naturalny– 300 ml

Utarty świeży imbir – 1 łyżka

Utarty czosnek – 1 łyżka

Chilli w proszku -1 łyżki

papryka – 1 łyżki

Tandoori Masala - 1 łyżka

kolendra w proszku – 1 łyżka

sól – do smaku

sok z cytryny – 1 łyżka

czerwony barwnik spożywczy– 2 krople, opcjonalnie

zielone chilli świeże – posiekane, do smaku

Bejca:

Sok z cytryny – 120 ml

Tandoori Masala - 1 łyżki

Sól – do smaku

Czerwony barwnik spożywczy 2 krople

Rajta:

Składniki:

2 zielone ogórki

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki posiekanej zielonej cebulki

470 ml jogurtu

1 łyżeczki prażonych ziaren kuminu

1 łyżka posiekanej kolendry z miętą

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj i wstaw rajtę na około 30 minut do lodówki. Umyj dokładnie obrane ze skóry mięso i zrób w nim sporo 1 cm nacięć. Włóż mięso do worka z zamknięciem i wlej sok z cytryny. Potrząśnij workiem i dokładnie ‘wmasuj’ sok z cytryny w ponacinane kawałki mięsa. Wsyp do woreczka z mięsem i cytryną pozostałe składniki marynaty i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Spróbuj marynaty i ewentualnie dodaj soli albo innych przypraw. Upewnij się, czy wszystkie kawałki mięsa są pokryte dobrze wymieszaną marynatą jogurtową. Umieść worek z marynowanym kurczakiem w lodowce na co najmniej 4 godziny. Nagrzej grill do temperatury 200 stopni. Wymieszaj dokładnie za pomocą pędzelka składniki bejcy w miseczce. Kiedy grill jest już nagrzany nasmaruj go dokładnie oliwą, aby mięso nie przywierało do rożna. Umieść kurczaka na grillu i zamknij pokrywę na 5 minut. Bejcuj i obracaj kawałki mięsa co 5 minut i pozostaw na grillu tak długo aż będzie gotowy. Zwykle zajmuje to około 20 minut. Ułóż kawałki mięsa na dużej srebrnej paterze. Pośrodku patery postaw dwie białe miseczki: w jednej umieść frytki McCain World Selection Indian Style,

a w drugiej zimną rajtę. Delektuj się doskonałym aromatycznym, grillowanym mięsem i maczaj kawałki pieczonych frytek McCain World Selection Indian Style

w orzeźwiającym dipie ze świeżą kolendrą. Frytki McCain World Selection Indian Style przygotowujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości