Ile zarabia kucharz? Od czego zależy wysokość jego pensji?

Zobacz film: Andrzej Polan o trudach pracy restauratora: Znaleźć dobrego kucharza to nie lada sztuka. Nie ma ludzi, którzy chcą w tym zawodzie pracować. Źródło: X-news.
Zarobki kucharza są często niewspółmierne do wykonywanej przez niego pracy. Trzeba pamiętać, że w dużej części gastronomii zapomnieć można o regularnej pracy od 8.00 do 16.00. To najczęściej praca zmianowa, z zajętymi weekendami, zmianami trwającymi niejednokrotnie do późna w nocy. Nie ma co ukrywać, że jest to również praca w trudnych warunkach. Dla pasjonatów kulinariów nie może być jednak innej drogi.
Znaleźć dobrego kucharza to nie lada sztuka

- powiedział Andrzej Polan.

Zarobki kucharza-pasjonata mogą sięgać nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie. W tym zawodzie dużo mniej liczy się wykształcenie niż doświadczenie, niecodzienna wrażliwość na smaki i umiejętność ich ciekawego komponowania. O takich kucharzy biją się największe restauracje.

Ile zarabia kucharz w Polsce?

Zarobki kucharza w Polsce w dużej mierze uzależnione są od jego miejsca pracy. Najwyższe zarobki są w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Krakowie. To tutaj branża gastronomiczna nie tylko rozwija się bardzo dynamicznie, lecz także koncentruje się na wysokiej jakości usług. Chodzi zarówno o to, by było smacznie, jak i oryginalnie, niecodziennie, zaskakująco. Kucharze, którzy potrafią zaproponować autorskie menu, są tutaj w cenie. Zarobki kucharza sięgają około 3500 zł netto, natomiast szef kuchni może liczyć na pensję w wysokości 5000–6000 zł netto.

Ile zarabiają kucharze w innych częściach kraju? Niestety znacznie mniej. Średnia pensja kucharza wynosi około 1800 zł netto, a szef kuchni otrzymuje pensję mniej więcej w wysokości 3500 zł. Nie są to wysokie zarobki, należy jednak pamiętać, że w tę średnią wpisują się zarówno kucharze małej gastronomii, kucharze pracujący na stołówkach szkolnych oraz w barach szybkiej obsługi. Ich pensje są nieco niższe od zarobków kucharzy pracujących w większych restauracjach. Zarobki kucharzy małej gastronomii nie zawsze muszą być jednak znacząco niższe. Wszystko zależy od pomysłu na lokal, dobrego i ciekawego menu dostosowanego do potrzeb klientów oraz dobrej promocji miejsca.

To, ile zarabia dobry kucharz, nawet w mniejszym mieście zależy w dużej mierze od jego umiejętności . Jeśli swoim gotowaniem przyciąga on klientów i menu serwowane w restauracji przekłada się na jej realne obroty, to przytoczone powyżej dane nie mają większego znaczenia. Nawet w mniejszych miastach coraz chętniej otwiera się oryginalne restauracje z ciekawym menu, które są w stanie zarobić na swoje utrzymanie.

Ile zarabia kucharz na statku?

Zarobki kucharza pokładowego są zdecydowanie wyższe niż przeciętna pensja w gastronomii. Trzeba jednak pamiętać, że zarobki wypłacane są jedynie podczas trwania kontraktu, a więc przebywania kucharza na morzu i wynoszą około 7000 zł netto miesięcznie.

Ile zarabia kucharz sushi?

Pensja kucharza w restauracji japońskiej również jest nieco wyższa od średniej krajowej. Przygotowując sushi, można zarobić średnio od 3000 do 6000 zł brutto. Najbardziej doświadczeni szefowie kuchni, eksperci od sushi, zarabiają jednak dużo więcej.

Ile zarabia kucharz po zawodówce?

To, ile zarabia kucharz na godzinę, nie ma w większości przypadków dużego związku z jego wykształceniem. Oczywiście dobrze jest, aby kucharz nawet małej gastronomii miał wykształcenie kierunkowe, ale praktyka pokazuje, że nie ma to często większego przełożenia na dalszą jego drogę zawodową. Bardzo wielu kucharzy nie ma wykształcenia kierunkowego – to często samouki, które dopiero na pewnym etapie rozwoju zawodowego inwestują w poszerzanie swojej wiedzy od strony teoretycznej.

Trudno więc powiedzieć, ile zarabia kucharz po technikum , bo zarobki w dużej mierze są niezależne od wykształcenia. Trzeba jednak wyraźnie powiedzieć, że wykształcenie gastronomiczne zdecydowanie ułatwia znalezienie pierwszej pracy oraz dalsze zdobywanie doświadczenia.

Jak zostać kucharzem bez szkoły?

Zarobki technika kucharza nie muszą różnić się zbytnio od pensji osoby bez wykształcenia gastronomicznego. Jak jednak zdobyć wiedzę i umiejętności, które pozwolą rozwijać się jako kucharz osobie, która tego podstawowego wykształcenia nie posiada? Przede wszystkim należy zacząć od pracy jako pomocnik kucharza. Trudno jednoznacznie ustalić, ile zarabia pomocnik kucharza , często są to jednak zarobki poniżej 1500 zł netto. Warto jednak zainwestować czas w tego typu pracę. Pomagając kucharzowi, pracując razem z nim, można się bowiem bardzo wiele nauczyć . Kluczowa jest tutaj nie tylko sprawność w samym gotowaniu, lecz także umiejętność łączenia smaków, zestawiania ze sobą poszczególnym dodatków, wykorzystywania ciekawych przypraw. Z czasem można pomyśleć o nowym miejscu i uczyć się kolejnych rzeczy. Z czasem można rozpocząć własną przygodę z gotowaniem, cały czas ucząc się od najlepszych.

>>> Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości