Jak ugotować kolbę kukurydzy?

Czas gotowania kukurydzy ma duże znaczenie dla jej późniejszego smaku i wyglądu, dlatego warto przestrzegać wskazówek, dzięki którym z tego pożywnego warzywa zostanie wydobyte wszystko to, co najlepsze. Sprawdź, jak przyrządzić kolbę kukurydzy i z czym ją podawać.

Kukurydza to coraz popularniejsza przekąska w polskich domach. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w okresie wiosennym i letnim, kiedy pogoda sprzyja grillowaniu, jednak może być przygotowywana przez cały rok. Wcale nie trzeba jej smażyć i grillować – równie dobrze można ją przygotować na parze lub w wodzie. Gotowanie kukurydzy nie jest trudne ani czasochłonne , a poznanie kilku podstawowych przepisów na jej przyrządzenie sprawi, że takie danie nie znudzi się zbyt szybko. Zobacz, jak ugotować kolbę kukurydzy i ile czasu to zajmuje.

Zobacz też: Sposoby na suszenie grzybów – w piekarniku i w suszarce. Na co zwracać uwagę podczas suszenia grzybów? >>> 

Jak długo gotować kolbę kukurydzy?

Czas gotowania kukurydzy jest znacznie krótszy niż czas jej pieczenia w piekarniku , grillowania lub smażenia na patelni. Warto wybrać tę metodę przyrządzania kukurydzy nie tylko wtedy, kiedy masz ochotę na coś zdrowego, ale również, gdy nie możesz poświęcić dużo czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji. Jeśli nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni, ale uwielbiasz kukurydzę, spróbuj chociaż raz ugotować ją w gorącej wodzie.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, ile gotować kolbę kukurydzy. Wszystko zależy tak naprawdę od jej rozmiarów, a także od tego, czy została kupiona kukurydza młoda czy stara. Przyjmuje się, że czas gotowania kukurydzy nie powinien wynosić więcej niż 15 minut, ponieważ wtedy kolba może się rozgotować i utracić swoje cenne właściwości odżywcze. Młodsze i mniejsze kolby są gotowe już po kilku minutach. Optymalny czas, po upływie którego można spodziewać się dobrze przyrządzonej przekąski, wynosi od 7 do 15 minut.

Gotowanie kukurydzy w kolbach – jakich dodatków użyć?

Zanim zdecydujesz się na gotowanie kukurydzy w kolbach, zastanów się, z czym ją podasz. Najprostszym sposobem na podkreślenie walorów smakowych kukurydzy jest dodatek masła oraz soli . Te dwa składniki zazwyczaj są pod ręką w każdej kuchni, dzięki czemu nawet podczas wizyty niezapowiedzianych gości możesz przygotować dla nich taką pożywną przekąskę. Ugotowaną kolbę możesz posypać również mieszanką ulubionych ziół lub polać sosem domowej roboty.

Zobacz też: Masła i oliwy ziołowe według przepisów finalisty MasterChefa Szymona Czerwińskiego

Jak przygotować kolbę kukurydzy do gotowania?

  • Przed ugotowaniem kolby trzeba ją odpowiednio przygotować. Kukurydzę należy starannie obrać z liści i włókien, które pokrywają całą jej powierzchnię. Następny krok to dokładne opłukanie kolby pod bieżącą wodą i usunięcie wszelkich zabrudzeń.
    • Pamiętaj, aby nie dodawać soli podczas gotowania, a po ugotowaniu kolby nie pozostawiać jej we wrzątku. Może to skutkować tym, że już po kilku minutach kukurydza stanie się twarda i nie będzie smaczna. Jeśli chcesz ją ponownie podgrzać, lepiej będzie użyć do tego kuchenki mikrofalowej.

      Jak przyrządzić kolbę kukurydzy? Proste przepisy

      Gotowana kolba kukurydzy to niezwykle zdrowa i sycąca przekąska, którą możesz przygotować niezależnie od okazji. Istnieje kilka sposobów na jej przygotowanie, do najprostszych i najsmaczniejszych zalicza się jednak przyrządzenie kolby kukurydzy na parze lub w wodzie.

      Przepis 1: Gotowanie kukurydzy na parze

      Przygotowanie kukurydzy na parze jest zdrowszą alternatywą dla gotowania jej w wodzie. Do garnka z wodą nalej odpowiednią ilość wody, nałóż specjalną nasadkę do gotowania na parze i połóż na niej kolby kukurydzy. Całość możesz dodatkowo przykryć pokrywką. Po upływie kilku minut wyciągnij kukurydzę, osusz na papierowym ręczniku, dopraw solą i posmaruj masłem.

      Zobacz też: Domowa dereniówka – jak ją zrobić? Przepis >>> 

      Przepis 2: Gotowanie kukurydzy w wodzie z dodatkiem mleka

      Kolba kukurydzy gotowana w wodzie z dodatkiem mleka smakuje wyśmienicie i dłużej zachowuje świeżość. To świetna wskazówka dla wszystkich, którzy przygotowują kilka porcji i chcą wziąć je ze sobą na wynos , na przykład do pracy czy do szkoły kolejnego dnia. Na każde 0,5 l wody należy dodać około 50 ml mleka. Przed włożeniem kolby do wody możesz dodać do garnka jeszcze odrobinę cukru. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej kukurydzę i przykryj garnek. Po około 10 minutach wyciągnij kolbę. Osusz ją papierowym ręcznikiem, przełóż na talerz, posól i posmaruj masłem lub ulubionym sosem.

      Sos do kukurydzy możesz przygotować również samodzielnie w domu. Możesz zdecydować się na sos musztardowo-miodowy (oba składniki wystarczy wymieszać ze sobą w proporcjach 1:1) lub sos serowo-musztardowy, który przygotowuje się z musztardy, 50 g startego żółtego sera, 1 łyżeczki masła i 70 ml mleka. Na początku rozpuść masło, a następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Poczekaj aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Podawaj na ciepło.

      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

      podziel się:

      Pozostałe wiadomości