Ile kalorii zjadamy w święta? Polacy nie są w czołówce świata

Wigilia
skynesher/Getty images
Źródło: E+
Święta przynoszą nam dużo radości i uśmiechu, lecz niejednokrotnie dzięki nim przybywa nam również kilka kilogramów więcej. I choć potrawy, które pojawiają się na polskich stołach, są często bardzo zdrowe i dobre dla naszego organizmu, to ilość jedzenia, jaką spożywamy, z reguły odbiega od tego, ile powinniśmy jeść na co dzień.

Ile kilokalorii zjadamy podczas kolacji wigilijnej?

Bigos, pierogi, ryba i makowiec. Na te dania czekamy cały rok, a kiedy już się ich doczekamy, potrafimy zjeść ich więcej niż niejednokrotnie w ciągu całego, nieświątecznego dnia. O ile na przykład barszcz czerwony czy ryba są to dania zdrowe i względnie niskokaloryczne, tak desery i mięsa mogą już dostarczyć dostarczyć ponadprogramową liczbę kilokalorii. Weźmiemy pod lupę, te najpopularniejsze potrawy i sprawdzimy, ile mogą zawierać w sobie kilokalorii.

Zacznijmy jednak od ogółu. Ile średnio spożywamy kilokalorii podczas wigilii? Statystycznie, każdy Polak zjada około 2500 kcal podczas samej kolacji. Szacuje się, że kobiety powinny spożywać od 1600 do 2400 kcal dziennie, natomiast mężczyzna od 2000 do 3000 kcal dziennie. Czyli wychodzi na to, że podczas jednego posiłku przyjmujemy tyle, ile powinniśmy podczas całego dnia.

Jak się okazuje to wcale nie jest wysoki wynik. Polska i jej liczba 2500 kilokalorii znalazła się pośrodku listy treated.com z 2015 roku. Z kalorycznością powyżej 3000 znalazły się takie państwa jak: Niemcy, Portugalia, Francja, Wielka Brytania i Irlandia oraz Stany Zjednoczone. Natomiast na samym dole listy znalazła się Japonia. Japończycy, średnio spożywają około 1400 kilokalorii. Tuż nad nimi Litwa z wynikiem 1885 kcal.

Ile kalorii mają tradycyjne potrawy wigilijne?

Kolację najczęściej rozpoczynamy od barszczu czerwonego lub zupy grzybowej. Ten pierwszy ma około 54 kcal na 100 ml. Niewiele. Wielu z nas zjada go jednak z dodatkiem uszek, które to już mogą tę niską kaloryczność dania zmienić. Uszka z grzybami mają około 240 kcal w 100 g. Dla przykładu szklanka 250 ml barszczu i sześć uszek dostarczają nam w sumie około 250 kilokalorii.

Czysta zupa grzybowa również jest niskokaloryczna, 100 gramów zupy to około 40 kcal. Rzadko jednak jemy to danie bez dodatków. Niektórzy do zupy dodają mleko, śmietanę, zasmażkę lub makaron. Przyjmując, że postanowiliśmy wybrać czystą zupę z dodatkiem makaronu, to w porcji, w której znajdzie się 250 ml zupy i 50 gramów makaronu, dostarczymy sobie około 170 kcal.

Ukochane przez wielu pierogi. 100 gramów zawiera około 140/170 kcal. Jeden taki pieróg waży średnio 40 g. Należy pamiętać jednak, że każdy ma swoje sposoby na ich przygotowywanie i mogą mieć inną wagę, a co za tym idzie - inną kaloryczność. Dodatkowo ich treściwość może podnieść smażenie na oleju. Łyżeczka oleju roślinnego to około 34 kcal.

Inną popularną potrawą jest karp. I tu jego kaloryczność zależy od formy podania. Sam w sobie jest niskokaloryczny, bo 100 gramów surowej ryby to 127 kcal. Jednak jeżeli dodamy do tego panierkę i usmażymy na tłuszczu, to w 100 g może już znajdować się od 200 do 300 kcal.

Królowa sałatek, czyli sałatka jarzynowa. Warzywna, czyli zdrowa i dietetyczna, chyba że dodamy do niej pół słoiczka majonezu... 100 gramów sałatki z majonezem to od około 140 do 190 kcal. Porcja takiej sałatki szacowana jest na około 200 gramów, czyli między 280 a 380 kcal.

Po kolacji - czas na deser. Jednym z najpopularniejszych ciast na naszych stołach jest makowiec. 100 g tego ciasta to około 300-400 kilokalorii i tyle właśnie może ważyć jeden kawałek.

Kolacja wigilijna - suma kalorii

Podsumowując barszcz z uszkami, kilka pierogów, karp, sałatka jarzynowa i kawałek makowca dają nam już sporo ponad 1000 - 1200 kilokalorii, a to tylko sześć wigilijnych potraw. Na naszych stołach pojawia się ich często nawet dwanaście, a święta trwają trzy dni.

Najważniejsza w tym wszystkim jest rozwaga i umiar, poza tym pamiętać trzeba, że święta są tylko raz w roku, a nasza dieta na co dzień wygląda całkiem inaczej.

Zobacz też:

Tradycyjna bożonarodzeniowa kuchnia z Podlasia. Co znajdzie się na wigilijnym stole? "Ryby, grzyby, mąka, łąka"

Po kaszubsku i w zalewie octowej. Przepisy pani Haliny na wigilijne śledzie

Susz i bakalie, czyli nieodłączne elementy świąt. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz

Sprawdź, ile musisz zjeść, żeby przytyć w Święta

Autor: Karolina Rybińska

Źródło: Zdrowie Gazeta, Radio Zet, Tabela-kalorii. treated.com, Poradnik Zdrowie, Kalkulator kalorii, Ile-waży

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości