Idealny mazurek w nieidealnych czasach. Wielkanocne wypieki serwuje Sebastian Olma

Idealny mazurek
Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

Mazurek z kajmakiem, migdałami i orzechami

Składniki:

Kruchy spód:

  • 350 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
      • 200 g masła
        • 1 łyżeczka soli
          • 2 łyżki jogurtu naturalnego
            • 2 żółtka

              Mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobi się „kruszonka”, następnie dodać sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieść rękoma, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, wyciąć za pomocą miski duże kręgi, przełożyć na pergamin, nakłuć widelcem, aby się piekło równomiernie. Z reszty ciasta wyjąć cienkie podłużne paski, zwinąć jak warkocz i nałożyć na ranty. Wstawić do piekarnika 180°C na 15-18 minut.

              Masa kajmakowa:

              • 400 g kajmaku
                • 100 ml śmietanki 36%
                  • 1 łyżka kardamonu
                    • 1 łyżka imbiru w proszku
                      • Skórka z cytryny

                        Masę kajmakową przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę i suche przyprawy, dokładnie razem wymieszać. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i rozprowadzić masę po wcześniej upieczonym cieście. Ciasto udekoruj polewą czekoladową, płatkami migdałów oraz dostępnymi suszonymi owocami bądź orzechami.

                        Mazurek wiosenny z daktylami, pomarańczą i figami

                        Składniki:

                        • 250 g mąki pszennej
                          • 75 g cukru pudru
                            • 100 g mielonych migdałów
                              • 2 żółtka
                                • 175 g masła
                                  • 1 łyżka cynamonu
                                    • 1 łyżeczka soli

                                      Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekać, aż powstanie „kruszonka”. Dodać żółtka, cynamon i sól. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i nałożyć na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na 12-15 minut. Gotowy spód odstawić do ostygnięcia.

                                      Mus z daktyli:

                                      • 250 g suszonych daktyli
                                        • 250 ml soku z czarnej porzeczki
                                          • 2 listki żelatyny
                                            • 50 g masła

                                              Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut. Daktyle pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zalać sokiem z czarnej porzeczki. Gotować, aż sok odparuje do połowy, dodać wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksować w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodać zimne masło. Gotową masę rozsmarować równo na spodzie ciasta i odstawić, aby zastygła.

                                              Konfitura z pomarańczy:

                                              • 4 pomarańcze
                                                • 1 limonka
                                                  • 500 ml soku marchewkowego
                                                    • 100 g cukru
                                                      • 4 gwiazdki anyżu
                                                        • 1 łyżeczka chili w proszku

                                                          Pomarańcze i limonkę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę na talerz i zostawić na koniec. Obrać resztę skóry i białą warstwę. Sam środek zmiksować w robocie kuchennym i przelać do metalowego garnka dodając sok z marchwi, cukier i anyż. Całość gotować na małym ogniu tak długo, aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodać do smaku pieprz i skórkę z cytrusów. Konfiturę rozlać na wcześniej przygotowane ciasto tak, aby utworzyło płaską i równą powierzchnię.

                                                          Figi pokroić na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki można obsmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor. Ułożyć figi na gotowym spodzie i udekorować dowolnymi orzechami.

                                                          Mazurek czekoladowo-orzechowy z kokosem

                                                          Składniki:

                                                          Ciasto:

                                                          • 200 g mąki pszennej
                                                            • 200 g zmielonych orzechów laskowych
                                                              • 75 g brązowego cukru
                                                                • 200 g masła
                                                                  • 2 żółtka

                                                                    Mąkę przesiać przez sitko, dodać zmielone orzechy laskowe, cukier i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać pokrojone masło i żółtka, wyrobić ciasto na gładką masę i ułożyć 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznaczyć ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić.

                                                                    Ganache czekoladowy:

                                                                    • 250 ml śmietanki 30%
                                                                      • 100 ml likieru czekoladowego
                                                                        • 250 g czekolady mlecznej
                                                                          • 40 g masła
                                                                            • Do dekoracji:
                                                                              • 150 g orzechów laskowych
                                                                                • 25 g prażonych wiórków kokosowych

                                                                                  Do rondelka wlać śmietankę razem z likierem i podgrzewać. Gdy śmietana zacznie się gotować dodać kawałki czekolady i poczekać, aż cała się rozpuści, następnie dodać zimne masło i dokładnie wymieszać. Przelać ganache do miski i poczekać, aż lekko ostygnie. Wlać i równo rozprowadzić po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posypać ją prażonymi orzechami laskowymi (część skruszyć) oraz wiórkami kokosowymi.

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości