Idealne potrawy na Wielki Piątek - śledź i pieczone ziemniaki

Śledź jest potrawą postną od dawna spożywaną w Wielki Piątek. Kilka sposobów na przyrządzenie tej smacznej ryby zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.

Pieczone ziemniaki i gzik

Składniki:

  • kilka ziemniaków
    • 500 g twarogu dobrej jakości
      • 400 ml śmietany ze strzałkowa
        • pęczek rzodkiewek
          • szczypiorek drobny
            • 2-3 łyżki oleju lnianego
              • 2 ząbki czosnku
                • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
                  • sól, pieprz

                    Przygotowanie:

                    Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę w garnku. Wstaw ziemniaki na około 7 minut. Następnie odcedź je. Następnie przełóż je na blachę do pieczenia i piecz w 200 st. C do miękkości. Wymieszaj twaróg ze śmietaną, dodaj zieloną pietruszkę, czosnek, pokrojoną rzodkiewkę i dopraw przyprawami. Podawaj z gorącymi ziemniakami.

                    Smażone śledzie z sałatą z suszonymi morelami

                    Składniki:

                    • 8 świeżych filetów ze śledzia
                      • kilka łyżek mąki pszennej
                        • olej do smażenia
                          • sól, pieprz
                            • seler naciowy
                              • 2 jabłka
                                • sok z cytryny
                                  • skórka z cytryny
                                    • łyżka miodu
                                      • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                                        • 3 łyżki oleju lnianego
                                          • 5 suszonych moreli namoczonych w ciepłej wodzie

                                            Przygotowanie:

                                            Śledzie umyj, osusz ręcznikiem, dodaj soli i pieprzu, a następnie obtocz w mące. Smaż na oleju na złoty kolor. Seler naciowy pokrój bardzo drobno w słupki lub w kostkę. To samo zrób z jabłkiem. Możesz użyć noża do julienne. Jabłka po pokrojeniu należy skropić sokiem z cytryny. Następnie dodaj pokrojone w paski namoczone morele. Dodaj przyprawy oraz skórkę z cytryny, miód i olej. Wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie podawaj w towarzystwie usmażonego śledzia.

                                            Śledzie po żydowsku

                                            Składniki:

                                            • 5 płatów śledzi a’la matjas
                                              • jabłko
                                                • 2 średnie cebule
                                                  • 3 ogórki kiszone
                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                      • 200 ml oleju rzepakowego
                                                        • majeranek i rozmaryn
                                                          • 2 łyżki octu jabłkowego
                                                            • łyżeczka cukru trzcinowego
                                                              • 2 łyżki posiekanego koperku
                                                                • 1 l mleka do moczenia śledzi

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Cebulę drobno posiekaj i zasyp cukrem. Odstaw na bok. Śledzie namocz w mleku na około pół godziny. Podziel go na mniejsze kawałki tak, by całkowicie przykryte zostały mlekiem. Ogórki pokrój w kostkę, jabłko również. Dodaj przyprawy i posiekany koperek. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą - tak by obmyć z mleka. Do miski z warzywami dodaj również cebulę. Następnie dodaj pokrojone i wypłukane śledzie. Następnie dodaj olej. Śledzie przykryj folią i wstaw do lodówki na dwa dni.

                                                                  Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami i kaparami

                                                                  Składniki:

                                                                  • 5 płatów śledziowych a’la matjas
                                                                    • 3 łyżki octu winnego
                                                                      • 15 suszonych pomidorów w oleju
                                                                        • słoiczek kaparów
                                                                          • 2 szalotki lub czerwona cebula
                                                                            • pęczek pietruszki
                                                                              • świeżo mielony pieprz
                                                                                • pomarańcza
                                                                                  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
                                                                                    • łyżeczka sosu sojowego

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Śledzie namocz w wodzie z sokiem z połowy pomarańczy. Po 20 minutach wylej wodę i czynność powtórz z dodatkiem soku z drugiej połówki pomarańczy. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej octem i odstaw na 45 minut. Następnie posiekaj je drobno razem z cebulą lub szalotkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Dodaj kapary. Następnie możesz wykorzystać olej z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem, papryką słodką oraz sosem sojowym.

                                                                                      Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 6 śledzi a’la matjas
                                                                                        • 5 jajek ugotowanych na twardo
                                                                                          • 3 ogórki kiszone
                                                                                            • cebula biała
                                                                                              • 1/2 puszki groszku
                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                  • 2 łyżki musztardy francuskiej
                                                                                                    • świeży koperek
                                                                                                      • 2 łyżki majonezu
                                                                                                        • chleb wiejski na grzanki
                                                                                                          • mleko do moczenia śledzi
                                                                                                            • dodatkowo: oliwa z oliwek

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Śledzie mocz w mleku przez pół godziny. Następnie wylej mleko i powtórz czynność jeszcze raz. Następnie śledzie pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz ogórki kiszone również drobno pokrój. Następnie dodaj groszek i jabłko również pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj musztardę oraz majonez. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pokrój chleb na kromki i podsmaż na oliwie z oliwek. Przełóż sałatkę na grzanki, udekoruj koperkiem i podawaj.

                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości