Przepisy kulinarne

Idealne na piknik: tarta ze szparagami i biszkopt z porzeczkami

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Uczestnik programu „Masterchef” przygotował potrawy, które będą się idealnie nadawały na piknik. Adam do wiklinowego kosza schował takie pyszności jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, a na deser biszkopty z porzeczkami w obłokach.

Krucha tarta z agrestem, serem i szparagami

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżeczka drobnej soli
Szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka mleka lub kwaśnej śmietany
Dodatki:
Zielone szparagi
250g sera ricotta
2-3 łyżeczki dżemu agrestowego z Dawnego Sadu, Herbapo
Kilka plastrów wędzonego surowego boczku
Ser Lazur złoty
Sól
Carny świeżo mielony pieprz
Czosnek
Nać pietruszki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą, posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze, lekko zagnieść, schłodzić w lodówce. W wybranej formie wyłożyć ciasto, nakłuć widelcem zapiec 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Podpieczone ciasto nakryć dodatkami i zapiec kolejne 25-30 minut aż tarta będzie gotowa.

Majowa łąka z malinowym akcentem

Składniki:
Świeża mięta
Liście świeżego ogrodowego lubczyku
Zielone sałaty: roszponka, rukiew wodna
Młode liście szpinaku
2 dojrzałe pomidory malinowe
Zielona młoda dymka
Rzodkiewka
Sok z cytryny
Konfitura z malin odmiany polka, Herbapol
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
wg wyboru: ser grecki feta

Przygotowanie:
Sałaty i szpinak rozłożyć na półmisku, pomidory pokroić w cienkie plastry, zieloną dymkę i pozostałe zioła posiekać, rzodkiewkę pokroić w cienkie talarki, całość ułożyć na zielonej łące. Z 2 łyżeczek konfitury malinowej i soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy utrzeć w kubeczku sos którym należy polać sałatkę. Oprószamy lekko wybranym białym serem.

Biszkopty z porzeczkami w obłokach

Składniki:
Ciastka biszkopty
300 ml mleka
2 żółtka
Cukier
Otarta skórka z cytryny
Laska wanilii opcjonalnie cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią
500 g serka Mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 36%
Dżem z czarnej porzeczki z okolic Nałęczowa, Herbapol
100 g pistacji

Przygotowanie:
Mleko zagrzać z laską wanilii, nasączyć nim biszkopty. Śmietankę ubić, połączyć delikatnie z serkiem i skórką z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Połączyć z masą. W pucharkach lub w słoiczkach na zmianę układać nasączone biszkopty, powstały krem i dżem z czarnych porzeczek. Deser schłodzić. Podawać z pokruszonymi uprażonymi pistacjami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0