Ona delikatnie mówiąc nie przepada za gotowaniem, a On uwielbia gotować, choć niewiele brakowało, by został nauczycielem, a nie kucharzem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje spotkali się mistrz Andrzej Polan i aktorka Edyta Olszówka. Czy można się nauczyć gotowania w jeden dzień? Czy Edyta Olszówka okazała się pojętną uczennicą? Jak smakuje zimna zupa z buraka i malin? Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zimna zupa z buraka i malin
Składniki:
6 buraków
250 g malin
woda mineralna gazowana
3 bagietki
3 sztuki sera mozarella
ocet jabłkowy
cukier
sól
pieprz czarny
Przygotowanie:
Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temp. 170 stopni. Po upieczeniu, obieramy ze skóry. Połowę buraków miksujemy na gładką masę, pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Maliny dzielimy również na połowę, jedną miksujemy i przecieramy przez sitko. Łączymy zmiksowane maliny z masą buraczaną, dodajemy dodajemy wodę mineralną gazowaną. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Przed podaniem mocno schładzamy. Podajemy z pokrojonymi w kostkę buraczkami, całymi malinami i grzankami z mozzarellą.
Polędwica w ryżu z warzywami
Składniki:
2 polędwice wieprzowe
2 łyżki ryżu
1 łyżka musztardy rosyjskiej
2 pietruszki (korzeń)
1 pęczek rzodkiewki
500 g brukselki
1 seler
4 marchewki z nacią
oliwa
natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w nieduże kawałki, brukselkę rozbieramy z liści wierzchnich, środek przekrawamy na połówki. Wrzucamy na wrzącą wodę i blanszujemy. Ryż gotujemy w wodzie osolonej, odcedzamy i wykładamy na papier aby wysechł. Olej rozgrzewamy i wstawiamy w sitku wysuszony ryż, chwilę smażymy potrząsając sitkiem i wysypujemy na ręcznik papierowy aby pozbawić ryż nadmiaru tłuszczu. Polędwiczkę doprawiamy pieprzem i obsmażamy na patelni. Dociągamy do właściwego wypieczenia w piekarniku. Upieczoną smarujemy delikatnie musztardą i obtaczamy w prażonym ryżu połączonym z natką pietruszki. Warzywa zblanszowane łączymy z oliwą, pieprzem, solą i podajemy z polędwiczkami.
Crunchy ze śliwkami
Składniki:
4 jabłka
1 kg śliwek węgierek
100 g orzechów
100 g migdałów
100 g platków owsianych
4 łyżki miodu
100 g masła
300 g sera białego w kostce
500 g jogurtu gęstego bałkańskiego
150 g cukru
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, delikatnie przesmażamy na patelni i miksujemy na mus. Do musu dodajemy miód, płatki owsiane, orzechy, migdały. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 130 stopni, a raczej bardziej suszymy. Śliwki pozbawiamy pestek, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wykładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch posypujemy podsuszonym crunchy i wstawiamy razem do piekarnika na temp. 180 stopni. Pieczemy aż posypka będzie lekko podrumieniona. Gorące śliwki z crunchy podajemy z jogurtem lub białym serem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"