Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni tureckiej zaprezentował Tomasz Trąbski. Wszystko to z okazji 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Turcją i Polską. Smacznego.Zupa Chorba (na 6-8 osób)
Składniki:
500 g baraniny
1 marchewka
1 bakłażan
100 g czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
1 cebula
5-6 gałązek świeżej miety
100 g selera naciowego
kilka gałązek świeżej kolendry
świeżo mielony pieprz i papryka
cynamon
1 łyżka gruboziarnistej soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g pomidorów
ok. 2 l wody
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w małą kostkę. Warzywa obieramy i wraz z zieleniną drobniutko kroimy. Na rozgrzanym oleju i maśle obsmażamy mięso, dodajemy jarzyny, połowę zieleniny i przyprawy. Wlewamy koncentrat pomidorowy rozcieńczony szklanką wody i dusimy potrawę pod przykryciem ok. godziny, wcześniej dodając soczewicę. Pomidory obieramy ze skórki bardzo drobno siekamy i dodajemy do rondla. Wlewamy 2 litry wody. Przed podaniem zupę posypujemy resztą posiekanej zieleniny (najlepiej kolendry) i podajemy z chlebem.
Borek z kozim serem
Składniki:
300 g półtłustego twarogu
200 g miękkiego (kremowego) koziego sera
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 arkusze ciasta filo
150 g masła
można opcjonalnie dodać, szpinak lub suszone pomidory
Sposób przygotowania:
Twaróg kruszymy, mieszamy z kozim serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwijamy ciasto filo, każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatnim arkuszu kładziemy farsz serowy, (tu można dodać szpinak i suszone pomidory) zwijamy ciasto w rulon, smarujemy z wierzchu masłem i układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Pieczemy około 40 minut w 175°C.
Placuszki z cukinii
Składniki:
300 g cukini
jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 gałązki posiekanej natki
2 gałązki mięty
30 g szczypiorku posiekanego
sól, pieprz
1 szalotka
olej
Sposób przygotowania:
Cukinie (nie obieramy) zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Cukinię przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę, szczypiorek i szalotkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem. Ciasto dokładnie wymieszaj. Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Można podawać z dipem jogurtowym z kolendrą
Hummus
Składniki:
3 szklanki cieciorki
4 łyżki tahini (najlepiej z wędzonych nasion sezamu)
1 łyżeczka kminu
100 ml oliwy
3 ząbki czosnku
sok z jednej średniej cytryny
pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki
sól
oliwa
chili
kilka liści natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie. Po ugotowaniu cieciorki odlać jedną szklankę wody i resztę odcedzić. Obraną cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki. Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki. Wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do płaskiej miski i wykończyć oliwą, natką (lub kolendrą) i chili.
Lahmacun
ciasto
300 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
1 paczka – 7 g suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z wytłoczyn
farsz
500 g mielonej jagnięciny
2 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżeczki soli morskiej
1 papryka (około 200 g)
1 cebula
1 łyzka ostrego pieprzu
kolendra do wykończenia
Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć wyrabiać ręką. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut. Ponownie uformować kule i przełożyć do miski i przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
Farsz: mięso zmielić w maszynce razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym ostrym pieprzem. Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać i dodać do mięsem.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i chwilę powyrabiać. Podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i ponownie odstawić na 10 do 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury – musi być naprawdę gorąco. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na bardzo cienki placek. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i położyć na min część farszu jak na pizzy . Piec przez 6 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek. Podawać posypane kolendrą, skrapiane sokiem z cytryny. Kroić na kawałki lub zwijać w ruloniki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"