Hummus i mus czekoladowy z ciecierzycy przepisy. Oto kolorowa kuchnia na zimowe szarości

Hummus i mus czekoladowy - poznaj szybkie i łatwe przepisy na hummus z konfitowaną jagnięciną, talerz obfitości z tempeh, sałatkę z jarmużu, sałatkę z pora i mus czekoladowy z ciecierzycy.

Zobacz też: Kuchnia izraelska. Szakszuka, hummus i tofeta

Hummus z konfitowaną jagnięciną:

  • 300 g jagnięciny konfitowanej
    • 200 g ugotowanej ciecierzycy
      • 3 łyżki tahina (pasta sezamowa)
        • 1 łyżka oliwy
          • 1 cytryna
            • szczypta soli

              Jagnięcinę konfitowaną przygotowujemy poprzez powolne gotowanie surowego mięsa w tłuszczu przez 3 dni. Mięso musi być przykryte tłuszczem. Ugotowaną do miękkości ciecierzyce blendujemy z tahiną, cytryną, oliwą, dodajemy zimną wodę jeśli pasta jest zbyt gęsta.

              Fot. EastNews

              Sprawdź też: Hummus i inne przysmaki kuchni cypryjskiej

              Tahina bowl z tempeh/Talerz obfitości z tempeh:

              • 1 kostka tempeh (fermentowana soja)
                • 50 g hummusu
                  • 50 g sałatki jarmużowej
                    • 50 g pieczonych buraków z octem balsamicznym
                      • 50 g sałatki colesław
                        • 50 g sałatki ze szpinaku
                          • 50 g sałatki z pora
                            • tahina (pasta sezamowa)

                              Marynata do tempeh:

                              • 2 łyżki melasy/syropu z granatów
                                • 1 łyżka soku z cytryny
                                  • 1 łyżka przyprawy 7 smaków
                                    • sok z fermentowanych cytryn

                                      Sałatka z jarmużu:

                                      • 2 liście jarmużu
                                        • 1/2 jabłka
                                          • garść orzechów włoskich
                                            • 1 łyżka syropu z granatów
                                              • Sałatka z jarmużu:
                                                • 100g szpinaku
                                                  • garść ziarenek z granatu
                                                    • 1 mandarynka
                                                      • dowolne orzechy
                                                        • oliwa

                                                          Sałatka z pora:

                                                          • 1 por
                                                            • 10 daktyli
                                                              • garść fistaszków
                                                                • oliwa

                                                                  Marynujemy tempeh (fermentowana soja) w składnikach i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie smażymy na patelni i kroimy w pałeczki. Wybieramy ulubione sałatki i robimy własną kompozycję.

                                                                  Mus czekoladowy z ciecierzycy:

                                                                  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
                                                                    • 5 łyżek zmielonych daktyli
                                                                      • 3 łyżki kakao
                                                                        • 5 łyżek tahina
                                                                          • Wanilia, woda

                                                                            Całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy do schłodzenia.

                                                                            Fot. EastNews

                                                                            Zobacz film: Hummus domowej roboty, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości