Przepisy kulinarne

Hummus i mus czekoladowy z ciecierzycy przepisy. Oto kolorowa kuchnia na zimowe szarości

Hummus i mus czekoladowy - poznaj szybkie i łatwe przepisy na hummus z konfitowaną jagnięciną, talerz obfitości z tempeh, sałatkę z jarmużu, sałatkę z pora i mus czekoladowy z ciecierzycy.

Zobacz też: Kuchnia izraelska. Szakszuka, hummus i tofeta 

Hummus z konfitowaną jagnięciną:

  • 300 g jagnięciny konfitowanej
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki tahina (pasta sezamowa)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Jagnięcinę konfitowaną przygotowujemy poprzez powolne gotowanie surowego mięsa w tłuszczu przez 3 dni. Mięso musi być przykryte tłuszczem. Ugotowaną do miękkości ciecierzyce blendujemy z tahiną, cytryną, oliwą, dodajemy zimną wodę jeśli pasta jest zbyt gęsta.

Hummus i talerz obfitości

Fot. EastNews


Sprawdź też: Hummus i inne przysmaki kuchni cypryjskiej

Tahina bowl z tempeh/Talerz obfitości z tempeh:

  • 1 kostka tempeh (fermentowana soja)
  • 50 g hummusu
  • 50 g sałatki jarmużowej
  • 50 g pieczonych buraków z octem balsamicznym
  • 50 g sałatki colesław
  • 50 g sałatki ze szpinaku
  • 50 g sałatki z pora
  • tahina (pasta sezamowa)

Marynata do tempeh:

  • 2 łyżki melasy/syropu z granatów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy 7 smaków
  • sok z fermentowanych cytryn

Sałatka z jarmużu:

  • 2 liście jarmużu
  • 1/2 jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu z granatów
  • Sałatka z jarmużu:
  • 100g szpinaku
  • garść ziarenek z granatu
  • 1 mandarynka
  • dowolne orzechy
  • oliwa

Sałatka z pora:

  • 1 por
  • 10 daktyli
  • garść fistaszków
  • oliwa

Marynujemy tempeh (fermentowana soja) w składnikach i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie smażymy na patelni i kroimy w pałeczki. Wybieramy ulubione sałatki i robimy własną kompozycję.

Mus czekoladowy z ciecierzycy:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek zmielonych daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek tahina
  • Wanilia, woda

Całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy do schłodzenia.



Mus czekoladowy

Fot. EastNews


Zobacz film: Hummus domowej roboty, źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
4
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0