Materiał promocyjny

Honey nie jada zielonego?

Była doskonale znana i rozpoznawalna zanim jeszcze wydała swoją debiutancką płytę. Skalę jej popularności najlepiej oddają liczby. Ostatni singiel Honey „Sabotaż” ma, na dzień 14 września 2012, ponad 2 miliony odsłon, 30 milionów wyświetleń na YouTube, 60 000 unikalnych użytkowników dziennie, kilka milionów odsłon miesięcznie. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy wokalistkę i blogerkę Honoratę Skarbek, szerszej publiczności znaną jako Honey. Towarzyszył jej Andrzej Polan.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Bursztyn zapiekany w cukinii na sałatce z pomidorów i groszku cukrowego z sosem buraczanym

Składniki:

Ser bursztyn

Pomidory ( bez skóry )

Groszek cukrowy

Oliwa

Plaster cukinii

Burak

Musztarda

Sok z cytryny

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Z sera wycinamy okrąg i zawijamy we wcześniej zgrillowany plaster cukinii. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, groszek cukrowy parzymy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie, następnie kroimy w paski. Łączymy pomidory z groszkiem dodając oliwę, sól, pieprz. Buraka pieczemy w foli aluminiowej intensyfikując w ten sposób jego smak. Wyciskamy z niego sok dodając oliwę, sok z cytryny, musztardę,sól, pieprz. Sos miksujemy do gładkiej konsystencji. Ser wkładamy na 5 min do piekarnika ustawionego na 180 stopni.

Na talerz układamy sałatkę z pomidora, następnie na górę kładziemy ser i całość dekorujemy sosem buraczanym.

Złote smarowidełko

Składniki:

Szklanka startego Bursztyna

2 ugotowane na twardo żółtka 2 łyżki masła

łyżka keczupu

duże jabłko

sól

pieprz,

cukier do smaku

Przygotowanie:

Utrzeć masło z przetartymi przez siteczko żółtkami, dodać keczup, starty ementaler i wymieszać wszystkie składniki. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej jarzynowej tarce, dodać do pasty i jeszcze raz wszystko wymieszać. Doskonale smakuje z razowym chlebem, grzankami z bułki lub szwedzkim chlebkiem.

Zapiekanka z cykorii

Składniki:

5 „pękatych” kolb cykorii

2 łyżki soku z cytryny

5 łyżek masła, łyżeczka mąki

pół szklanki śmietany 18-proc.entowej

półtorej szklanki startego sera Bursztyn

sól

pieprz

starta gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Cykorie umyć, usunąć uszkodzone liście, po wycięciu gorzkiego głąba podzielić na listki, pokroić je w szeroki makaron, skropić sokiem cytrynowym. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, udusić na nim cykorię. Kiedy zmięknie oprószyć warzywo mąką, wymieszać ze śmietaną oraz połową startego sera, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Przełożyć cykorię do posmarowanego łyżką masła naczynia żaroodpornego,, posypać pozostałym serem Bursztyn, na wierzchu poukładać pokrojone na kawałki 2 łyżki masła. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i zapiekać potrawę 20 minut.

Sałatka z dressingiem z sera bursztyn

Składniki:

Sałata loro Rosso

Sałata loro bianco

Sałata rzymska

Ser bursztyn

Majonez

Musztarda

Oliwa

Ocet winny biały

Marchew

Trzy rodzaje sałaty rwiemy na kawałki, marchewkę tniemy na diamenty. Ser ścieramy następnie miksujemy z majonezem i musztardą , dodajemy oliwę, ocet sól i pieprz.

Układamy sałatę na talerzu, polewamy dużą ilością sosu serowego, dekorujemy marchewka i kawałkami sera.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości