Materiał promocyjny

Hiszpańska kuchnia z odrobiną słońca

Marieta Marecka, uczestniczka drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", która prowadzi kulinarny blog, do kuchni Dzień Dobry TVN przyniosła odrobinę słońca wraz z hiszpańskimi potrawami, które przygotowała. Tortilla z kabaczkiem i papryką, papryczki faszerowane kaszanką, sałatka ziemniaczana, tosty z pastą pomidorową i oliwą oraz deser - churros con chocolate. Skusicie się na jedną z potraw? Lubicie hiszpańską kuchnię?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Tortilla de calabaza y pimientos (tortilla z kabaczkiem i papryką)

Składniki na 8 porcji:

5 ziemniaków

1 cebula

1/4 kabaczka

1 papryka czerwona

8 jaj

sól, pieprz

suszony tymianek

oliwa z oliwek

olej do smażenia

sos majonezowo - czosnkowy do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, później każdą w plasterki grubości ok. 5 mm. Cebulę kroimy w półplasterki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2-3 cm wysokości). Smażymy cebulę, aż się zeszkli i odcedzamy na ręczniku papierowym. W tym samym rondlu smażymy ziemniaczki, aż będą złociste i dosmażone w środku. Odsączamy na papierze. Kabaczka obieramy i kroimy w grubą kostkę i lekko przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i tymiankiem. Do wysokiej miski wbijamy całe jaja i rozkłócamy je dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do jaj ziemniaki, cebulę, kabaczka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wylewamy masę jajeczną i na wolnym ogniu smażymy, aż spód nabierze ładnego koloru. Zsuwamy tortillę na talerz i przykrywamy patelnią, odwracamy do góry nogami tak, by nie ścięta powierzchnia tortilli wylądowała na patelni. Dosmażamy całość. Przed podaniem można trzymać tortillę w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygła, choć chłodna również smakuje znakomicie. Podajemy z sosem majonezowym.

Salsa mayonese

Składniki:

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 ząbki czosnku

sól

Przygotowanie:

Czosnek rozgniatamy. Majonez łączymy z jogurtem rózgą, dodajemy czosnek, sól. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy do tortilli i innych przegryzek.

Pimientos rellenos de marcella (papryczki faszerowane kaszanką)

Składniki na 8 małych porcji:

4 papryczki hiszpańskie (długie, wąskie)

4 dobre kaszanki

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Papryczki kroimy na 2 lub 4 części (w zależności jak długie są papryczki) i czyścimy z pestek. Kaszankę wyciągamy z flaka, kroimy na plastry i przesmażamy na patelni. Jak przestygnie faszerujemy nią przygotowane papryczki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

Patatas al algoli (sałatka ziemniaczana)

Składniki na 8 małych porcji:

4-5 ziemniaków

2 czubate łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka octu z czerwonego wina

sól, pieprz

1 puszka ośmiorczniczek do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przestudzamy. Majonez łączymy z wyciśniętym praską czosnkiem, octem, musztardą i doprawiamy pieprzem. Lekko ciepłe ziemniaki solimy i łączymy z sosem. Całość odstawiamy na 15-20 minut do przegryzienia i schłodzenia. Podajemy w małych kokilkach przybrane ośmiorniczkami.

Tostada con tomate y aceite (tosty z pastą pomidorową i oliwą)

Skladniki:

2 ciabaty typu weneckie (lub podłużne bułki, wtedy 4 sztuki)

4 pomidory (najlepiej malinówki)

oliwa z oliwek

pieprz świeżo mielonys

sól

Przygotowanie:

Ciabatę kroimy na 4 części, każdą przekrajamy wzdłuż. Pomidorki sparzamy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne (można użyć do sosu wyżej). Fileciki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Kromki pieczywa wkładamy tuż przed podaniem do piekarnika na 5-10 minut (np. w czasie pieczenia papryczek). Podajemy gorące, polewamy oliwą, nakładamy sporą ilość pulpy pomidorowej, którą doprawiamy solą i pieprzem.

Churros con chocolate

Składniki na ok. 30 sztuk

20 dkg mąki

10 dkg masła

4 jajka

szczypta soli

olej do smażenia

1 szkl. wody

200 ml śmietanki kremówki 36%

200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

W sporym rondelku zagotowujemy wodę z masłem i solą, jak już masło się rozpuści dosypujemy przesianą mąkę. Wsypujemy całą na raz i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, trzymamy na ogniu ciągle mieszając do czasu, aż zacznie odchodzić od ścianek i będzie miało jednolitą konsystencję (tak jak na ciasto ptysiowe... robi się identycznie). Po lekkim przestudzeniu dodajemy po jednym całym jajku mieszając dokładnie mikserem. Rozgrzewamy olej w rondelku. Duży talerz należy posmarować olejem, a na niego należy wyciskać pączki. Śmietankę podgrzewamy i zestawiamy z ognia. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany, mieszamy, aż całość ładnie się połączy. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane churros i smażymy na złoty kolor. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem i koniecznie z gorącą czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości