Przepisy kulinarne

Historyczna kuchnia

Dzisiaj u nas w studiu gości szef kuchni prosto z malborskiego zamku. Zaprezentował nam dzisiaj potrawy, które jadano za czasów papieża Sylwestra.



Gęsta Zupa Jarzynowa Św. Sylwestra składniki dla 6 osób
Historia tej zupy sięga czasów starożytnego Rzymu wspomina o niej Katon. Z otchłani przeszłości i dzięki kucharzom Sw. Sylwestra dotarła do naszych czasów.

Składniki:
3 l wywaru warzywnego
0,5kg soczewicy
0,5 kg fasoli
0,5 kg groszku
0,5 kg marchwi
0,5kg pomidorów
0,5 kg kaszy
0,5 kg grzybów
2 cebule
1 gł. czosnku
1 pikantna papryka

Sposób przygotowania:
Przesmażyć cebule, czosnek, grzyby. Zdejmujemy z ognia po zarumienieniu. Dodajemy soczewice i resztę warzyw podlewamy wywarem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw i odparowania nadmiernej ilości wody. Podawać bardzo ciepłą zupę z czosnkowym chlebem. Do podkreślenia smaku możemy dodać kawałeczek pikantnej papryki.

Zampone na Sylwestrowy Bal

Składniki:
1 nóżka cielęca
1 paczka szpinaku
200 gr. soczewicy / grochu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 seler naciowy
1 pęczek szałwi
1 pęczek tymianku
1 pęczek rozmarynu
0,5 l piwa
1l wywaru warzywnego lub cielęcego

Sposób przygotowania:
Obsmażyć nóżkę cielęcą na złoty kolor. W garnku przesmażyć pokrojoną w talarki cebule dodać czosnek , pokrojony w 1cm kawałki seler. Dodać nóżkę cielęcą  podlać piwem i dusić w garnku do miękkości ok. 2-3 godz. na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać wywarem warzywnym lub cielęcym Tuż przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, szałwią, tymiankiem, rozmarynem. Serwować z soczewicą  i świeżym szpinakiem z czosnkiem. Najlepsze do zampne  jest ziołowy likier MANTUCCIA Św. Sylwestra o charakterystycznym smaku mięty.

Medaliony cielęce w sosie imbirowym

Składniki:
600 gr. Filetu cielęcego
200 ml wywaru cielęcego
1 świeży imbir
1 cytryna
4 marchewki
1 duży por
sól, pieprz
1 cukinia
1 bakłażan
1 pomidor
100g Parmezanu

Sposób przygotowania:
Filet cielęcy pokroić na plastry o grubości 1,5 cm , rozbić na  cienkie kotlety. Opruszyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na oliwie z odrobiną masła.
Sos: Rozgrzać wywar cielęcy dodać imbir, marchewkę, por doprawić sokiem z cytryny. Zredukować do połowy objętości doprawić śmietaną. Mięso serwować z grillowanymi warzywami i parmezanem

Kulki migdałowej Św. Brygidy – dolci Santa Birgida
Ur.1303 w szwedzkim mieście Finstad w szlacheckiej rodziny. Pracowała na dworze jako królewska ochmistrzyni. Zgorszona niemoralnym życiem na dworze pożucia swój fach i zaczęła pielgrzymować po całej Europie aż dotarła do Jerozolimy. Tam wzywała papieży do powrotu z niewoli w Awinionie Do dziś zachowały się Jej rozgrzewające umysły polemiki, kazania i wizje religijne. Święto Brygidy Szwedzkiej do reformy kalendarza przez Pawła VI obchodziliśmy 8 października, obecnie 23 lipca w dniu jej śmierci.

Składniki:
250 gr. Migdałów
6 łyżek bułki tartej
500 gr. Sera mascarpone
2 jajka
100 gr. łyżki cukru pudru
100 gr. Mąki pszennej
250 gr. Masła Łaciatego

Sposób przygotowania:
Migdały posiekać i zalać wrzącą wodą. Osuszyć i uprażyć w piecyku lub na suchej patelni. Wymieszać w misce z bułką tartą , jednym jajkiem, cukrem pudrem. Formować z masy migdałowej kulki, które należy obtoczyć w drugim roztrzepanym jajku następnie obtoczyć kulkę w mące i obsmażyć na gorącym maśle. Osuszyć na pergaminie podawać posypane cukrem i cynamonem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
86
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0