W cyklu: Historia kulinariów, dziś kucharz Bogdan Gałązka zaprezentował nam historię sznycla.Sznycel Mediolański obłożony złotem
Składniki:
400 g. schabu wieprzowego może być wołowina
3 jajka
50 g. bulki tartej lub 12 płatki złota spożywczego
Sol, pieprz
Oliwa, masło do smażenia
150 g. kaszy jaglanej/soczewicy, kaszy gryczanej/fasoli
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cytryna
Świeże owoce do dekoracji – rzepa, daktyle, figi
Przygotowanie:
Mięso rozbić na grubość kartki papieru. Opruszyć solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Roztrzepać jajko z odrobiną mleka. Sznycel namoczyć z każdej strony w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną masła na złoty kolor. Zagotować wodę z odrobina soli dodać kaszę jaglaną, gotować do miękkości. Odcedzić wodę, kasze przełożyć na patelnię, dodać odrobinę masła, przesmażoną cebulę i czosnek. Smażyć ok. 2 minut. Do dekoracji talerza używamy tartej białej rzepy, świeżych owoców i kwiatów. Zamiast bułki tartej możemy sznycla tylko obsmażyć i tuz przed podaniem obłożyć płatkami złota tak jak to robili Weneccy kupcy w XIX w.
Zupa apostołów z ziół
Składniki:
Rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, pietruszka, koper, mięta,
1 l. wywaru warzywnego
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 goździk
Sol, pieprz
Kasza gryczana lub razowy chleb
Przygotowanie:
Ugotować klasyczny wywar warzywny. Posiekać drobno zioła i dołożyć do wywaru. Zagotować na małym ogniu ok. 2 min. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować kasze gryczaną. Dołożyć kaszę do zupy. Serwować z ciemnym chlebem lub tylko z kaszą.
Siekana polędwica z jelenia z przepiórczym jajkiem i perłą
Składniki:
150 g. polędwicy z jelenia
50 g. marynowanych prawdziwków
50 g. cebuli
25 g. kaparów
1 przepiórcze jajko
1 perła do dekoracji
Pieczywo razowe
Masło
Przygotowanie:
Posiekać lub zmielić polędwicę z jelenia. Dodać sól, pieprz do smaku. Uformowane mięso w porcje obłożyć posiekaną cebulką, kaparami i grzybkami. Udekorować przepiórczym jajkiem i perłą. Serwować na lodzie z chlebem i masłem z boku.
Pieczone figi z kozim serem, szafranem i orzechami oblane miodem.
Składniki:
8 świeżych fig
1 opakowanie koziego sera
50 g. orzechów, migdałów
2 szczypty szafranu
100 ml. miodu
50 g. wina białego wytrawnego
1 goździk
1 kora cynamonu
1 korzeń świeżego imbiru
1 pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Figi naciąć na krzyż u nasady. Nafaszerować kozim serem, lekko opruszyć pieprzem. Nagrzać piekarni k do 180 C . Figi posmarować lekko masłem i piec przez ok. 15 minut. Sos do deseru Zagotować wino z korzeniami, miodem i orzechami. Polać sosem upieczone figi. Wszystko opruszyć szafranem i udekorować świeżą miętą.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"