Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem? Lecznicze właściwości i przepis

Herbata z kardamonem
Fot. jayk7 / Getty Images
Jeśli czujesz się zmęczony, łapie cię przeziębienie lub grypa, doskonałym rozwiązaniem będzie herbata z kardamonem, imbirem lub cynamonem. Te korzenne przyprawy mają właściwości rozgrzewające, wykazują ponadto szereg działań leczniczych. Odznaczają się również charakterystycznym, lekko pikantnym aromatem, który doskonale podkreśli i wzbogaci smak potraw. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do swojego menu.
  • Herbata z kardamonem – właściwości lecznicze
    • Herbata z kardamonem – przepis
      • Chai latte – czyli korzenna herbata z mlekiem
        • Herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem

          Zarówno kardamon, jak i cynamon i imbir to przyprawy, które znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Pochodzący z Indii kardamon już od starożytności wykorzystywany był w leczeniu bólu brzucha, zaparć i biegunek. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, aby odświeżyć oddech. Cynamon pomoże na dolegliwości żołądkowe i trądzik, jest też sprawdzonym środkiem na przyspieszenie przemiany materii i odchudzanie. Imbir to również środek wspomagający odchudzanie, ponadto herbata z imbirem ma właściwości rozgrzewające i jest często stosowana jako środek na przeziębienie.

          Herbata z kardamonem – właściwości lecznicze

          Kardamon znany w Europie od XII wieku jest niezwykle ceniony ze względu na smak i właściwości lecznicze. Herbata z kardamonem pomoże nam w pozbyciu się dolegliwości jelitowych, kardamon ma bowiem działanie rozkurczowe i przyspiesza przemianę materii. Kardamon łagodzi zgagę, wzdęcia i kolki, wzmaga również apetyt.

          Swój ostry, korzenny aromat kardamon zawdzięcza obecności olejku kardamonowego, którego zawartość w roślinie może sięgać nawet dziewięciu procent. Mocny zapach wykorzystywali już starożytni Grecy, stosując kardamon jako jeden z głównych składników perfum. Starożytni Egipcjanie stosowali go natomiast jako odświeżacz oddechu.

          Kardamon stanowi idealny dodatek do zimowej herbaty, ponieważ z jednej strony wzmocni jej smak i doda korzennego aromatu, z drugiej wzbogaci ją o właściwości lecznicze. Herbata z kardamonem ma właściwości rozgrzewające i pobudzające, uważana jest również za afrodyzjak. Badania potwierdzają, że kardamon pobudza nasze libido , a do tego wykazuje działanie przeciwdepresyjne.

          Kardamon świetnie sprawdzi się również przy przeziębieniu i grypie. Herbata z kardamonem wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, w połączeniu z właściwościami rozgrzewającymi stanowi więc idealne wsparcie przy leczeniu zimowych niedyspozycji. Jak przygotować aromatyczną herbatę z kardamonem? Oto kilka inspiracji.

          Herbata z kardamonem – przepis

          Herbatę z kardamonem możemy przygotowywać na różne sposoby, w zależności od tego, czy chcemy wykorzystać herbatę zieloną, czarną, czy też pokusić się o wykonanie egzotycznej chai latte. Możemy również wzbogacić smak naparu o inne przyprawy korzenne, dobrym pomysłem będzie wtedy herbata z imbirem i kardamonem lub herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem.

          Czarna herbata z kardamonem

          · ulubiona czarna herbata w torebkach lub liściach,

          · 1,5 litra wrzątku,

          · Ulubione cytrusy – możemy użyć pomarańczy lub cytryny,

          · 5 nasion kardamonu – ważne, aby wykorzystać całe nasiona kardamonu, które dodadzą herbacie wyjątkowego aromatu,

          · pół laski wanilii,

          · miód do smaku.

          Herbatę zaparzamy (tak mocną, jak lubimy). Kiedy herbata będzie gotowa (ale nie wcześniej, w przeciwnym wypadku się nie zaparzy), dodajemy pokrojone cytrusy, wyłuskane ziarenka kardamonu i wanilii. Jeśli chcemy dosłodzić herbatę, możemy dodać miodu, który dodatkowo wzmocni jej właściwości zdrowotne. Pamiętajmy jednak, żeby nie dodawać go, kiedy herbata jest jeszcze gorąca – wrzątek osłabia bądź niweluje lecznicze działanie miodu.

          Chai latte – czyli korzenna herbata z mlekiem

          Chai latte to aromatyczna herbata znana z kuchni indyjskiej, jednak bez problemu możemy wykonać ją we własnym domu.

          · czarna, mocna herbata – napar musi być mocny, ponieważ potem rozcieńczymy go mlekiem,

          · 0,5 litra wrzątku,

          · laska cynamonu,

          · 6 ziaren kardamonu,

          · 6 goździków,

          · laska wanilii,

          · świeży imbir, pokrojony w plasterki,

          · kubek mleka,

          · miód do smaku.

          Zobacz film: Superbohaterka - zielona herbata

          Wodę możemy zagotować z przyprawami (wcześniej należy wyłuskać ziarna kardamonu i wanilii), aby uzyskać mocniejszy aromat. Jeśli zależy nam na czasie, przyprawy możemy dodać do gotowego naparu herbacianego. Po zaparzeniu dodajemy mleko i miód do smaku. Możemy również zmodyfikować przepis i spienić mleko w ekspresie ciśnieniowym wraz z aromatycznym syropem – w tym przepisie świetnie sprawdzą się karmel lub wanilia.

          Herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem

          Imbir i cynamon doskonale komponują się z kardamonem i podobnie jak on działają rozgrzewająco i wspomagają leczenie przeziębień. Zimową herbatę z imbirem, kardamonem i cynamonem możemy dodatkowo doprawić pieprzem, który doda pikanterii i wzmocni właściwości rozgrzewające.

          · 0,5 litra naparu z zielonej herbaty,

          · laska cynamonu,

          · 5 ziaren kardamonu,

          · świeży imbir pokrojony w plastry,

          · 4 ziarna pieprzu,

          · ¼ kubka tłustej śmietanki,

          · miód do smaku.

          Zieloną herbatę zaparzamy według swoich preferencji, pamiętając, aby nie zalewać jej wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze 70–80 stopni. No naparu dodajemy przyprawy (ziarna kardamonu i wanilii należy najpierw wyłuskać z łupiny). Kiedy temperatura herbaty nieco opadnie, możemy osłodzić ją miodem i dodać tłustej śmietanki. Połączenie zielonej herbaty i kardamonu doskonale wpłynie na naszą koncentrację. Dodatkowo zielona herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem złagodzi objawy przeziębienia i poprawi trawienie.

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości