Jeśli czujesz się zmęczony, łapie cię przeziębienie lub grypa, doskonałym rozwiązaniem będzie herbata z kardamonem, imbirem lub cynamonem. Te korzenne przyprawy mają właściwości rozgrzewające, wykazują ponadto szereg działań leczniczych. Odznaczają się również charakterystycznym, lekko pikantnym aromatem, który doskonale podkreśli i wzbogaci smak potraw. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do swojego menu.

  • Herbata z kardamonem – właściwości lecznicze
  • Herbata z kardamonem – przepis
  • Chai latte – czyli korzenna herbata z mlekiem
  • Herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem


Zarówno kardamon, jak i cynamon i imbir to przyprawy, które znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Pochodzący z Indii kardamon już od starożytności wykorzystywany był w leczeniu bólu brzucha, zaparć i biegunek. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, aby odświeżyć oddech. Cynamon pomoże na dolegliwości żołądkowe i trądzik, jest też sprawdzonym środkiem na przyspieszenie przemiany materii i odchudzanie. Imbir to również środek wspomagający odchudzanie, ponadto herbata z imbirem ma właściwości rozgrzewające i jest często stosowana jako środek na przeziębienie.

Herbata z kardamonem – właściwości lecznicze

Kardamon znany w Europie od XII wieku jest niezwykle ceniony ze względu na smak i właściwości lecznicze. Herbata z kardamonem pomoże nam w pozbyciu się dolegliwości jelitowych, kardamon ma bowiem działanie rozkurczowe i przyspiesza przemianę materii. Kardamon łagodzi zgagę, wzdęcia i kolki, wzmaga również apetyt.

Swój ostry, korzenny aromat kardamon zawdzięcza obecności olejku kardamonowego, którego zawartość w roślinie może sięgać nawet dziewięciu procent. Mocny zapach wykorzystywali już starożytni Grecy, stosując kardamon jako jeden z głównych składników perfum. Starożytni Egipcjanie stosowali go natomiast jako odświeżacz oddechu.

Kardamon stanowi idealny dodatek do zimowej herbaty, ponieważ z jednej strony wzmocni jej smak i doda korzennego aromatu, z drugiej wzbogaci ją o właściwości lecznicze. Herbata z kardamonem ma właściwości rozgrzewające i pobudzające, uważana jest również za afrodyzjak. Badania potwierdzają, że kardamon pobudza nasze libido , a do tego wykazuje działanie przeciwdepresyjne.

Kardamon świetnie sprawdzi się również przy przeziębieniu i grypie. Herbata z kardamonem wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, w połączeniu z właściwościami rozgrzewającymi stanowi więc idealne wsparcie przy leczeniu zimowych niedyspozycji. Jak przygotować aromatyczną herbatę z kardamonem? Oto kilka inspiracji.

Herbata z kardamonem – przepis

Herbatę z kardamonem możemy przygotowywać na różne sposoby, w zależności od tego, czy chcemy wykorzystać herbatę zieloną, czarną, czy też pokusić się o wykonanie egzotycznej chai latte. Możemy również wzbogacić smak naparu o inne przyprawy korzenne, dobrym pomysłem będzie wtedy herbata z imbirem i kardamonem lub herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem.

Czarna herbata z kardamonem

· ulubiona czarna herbata w torebkach lub liściach,

· 1,5 litra wrzątku,

· Ulubione cytrusy – możemy użyć pomarańczy lub cytryny,

· 5 nasion kardamonu – ważne, aby wykorzystać całe nasiona kardamonu, które dodadzą herbacie wyjątkowego aromatu,

· pół laski wanilii,

· miód do smaku.

Herbatę zaparzamy (tak mocną, jak lubimy). Kiedy herbata będzie gotowa (ale nie wcześniej, w przeciwnym wypadku się nie zaparzy), dodajemy pokrojone cytrusy, wyłuskane ziarenka kardamonu i wanilii. Jeśli chcemy dosłodzić herbatę, możemy dodać miodu, który dodatkowo wzmocni jej właściwości zdrowotne. Pamiętajmy jednak, żeby nie dodawać go, kiedy herbata jest jeszcze gorąca – wrzątek osłabia bądź niweluje lecznicze działanie miodu.

Chai latte – czyli korzenna herbata z mlekiem

Chai latte to aromatyczna herbata znana z kuchni indyjskiej, jednak bez problemu możemy wykonać ją we własnym domu.

· czarna, mocna herbata – napar musi być mocny, ponieważ potem rozcieńczymy go mlekiem,

· 0,5 litra wrzątku,

· laska cynamonu,

· 6 ziaren kardamonu,

· 6 goździków,

· laska wanilii,

· świeży imbir, pokrojony w plasterki,

· kubek mleka,

· miód do smaku.

Zobacz film: Superbohaterka - zielona herbata

Wodę możemy zagotować z przyprawami (wcześniej należy wyłuskać ziarna kardamonu i wanilii), aby uzyskać mocniejszy aromat. Jeśli zależy nam na czasie, przyprawy możemy dodać do gotowego naparu herbacianego. Po zaparzeniu dodajemy mleko i miód do smaku. Możemy również zmodyfikować przepis i spienić mleko w ekspresie ciśnieniowym wraz z aromatycznym syropem – w tym przepisie świetnie sprawdzą się karmel lub wanilia.

Herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem

Imbir i cynamon doskonale komponują się z kardamonem i podobnie jak on działają rozgrzewająco i wspomagają leczenie przeziębień. Zimową herbatę z imbirem, kardamonem i cynamonem możemy dodatkowo doprawić pieprzem, który doda pikanterii i wzmocni właściwości rozgrzewające.

· 0,5 litra naparu z zielonej herbaty,

· laska cynamonu,

· 5 ziaren kardamonu,

· świeży imbir pokrojony w plastry,

· 4 ziarna pieprzu,

· ¼ kubka tłustej śmietanki,

· miód do smaku.

Zieloną herbatę zaparzamy według swoich preferencji, pamiętając, aby nie zalewać jej wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze 70–80 stopni. No naparu dodajemy przyprawy (ziarna kardamonu i wanilii należy najpierw wyłuskać z łupiny). Kiedy temperatura herbaty nieco opadnie, możemy osłodzić ją miodem i dodać tłustej śmietanki. Połączenie zielonej herbaty i kardamonu doskonale wpłynie na naszą koncentrację. Dodatkowo zielona herbata z imbirem, kardamonem i cynamonem złagodzi objawy przeziębienia i poprawi trawienie.

Co sądzisz o tym artykule?
89
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0