Przepisy kulinarne

Herbata. Nie tylko w kubku, ale też na talerzu

Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".

ŁOSOŚ W BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY
Składniki:
500g filetu z łososia bez skóry
800ml wody
2 łyżki zielonej herbaty w liściach, dobrej jakości
4 szalotki
1 limonka
1 papryczka chili
Kawałek imbiru
500g szpinaku baby
2 jajka ugotowane na półtwardo
1 marchewka
30 ml jasnego sosu sojowego
2 łyżki jasnego miodu
Kiełki lucerny

Przygotowanie:
Herbatę zaparz we wrzątku, dodaj posiekane szalotki, imbir, chili, miód, sok  z limonki,sos sojowy, gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj łososia pokrojonego w kwadraty, gotuj przez 5 minut. Szpinak nałóż do głębokich talerzy, dodaj rybę, zalej przecedzonym bulionem, dodaj przekrojone jajka i startą na tarce marchewkę oraz kiełki.

PIERŚ KURCZAKA MARYNOWANA W HERBACIE
Składniki:
2 piersi kurczaka
2 łyżki miodu
3 gałązki świeżego rozmarynu
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 cytryna
Sól, pieprz
1 cebula czosnkowa
2 ząbki czosnku
4 marchewki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Herbatę zaparz w 500ml wody, dodaj przyprawy pokrojona cebule, czosnek, kilka plastrów cytryny, całość zagotuj po czym ostudź.  Kurczaka oczyść zalej marynata i odłóż na noc do lodówki. Następnego dnia odcedź i smaż na patelni grillowej. Podawaj z marchewka gotowana z dodatkiem odrobiny masła i cukru.

MUS Z ZIELONEJ HERBATY Z POMARAŃCZĄ
Składniki:
50g zielonej herbaty
400ml śmietanki 36%
200ml mleka
100g cukru
1 łyżka żelatyny
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Garść świeżej mięty

Przygotowanie:
Herbatę zagotuj z mlekiem i śmietanką, odcedź. W mleku rozpuść cukier, dodaj napęczniałą żelatynę, wymieszaj. Masę przelej do szklaneczek, dodaj pokrojoną w kostkę skórę pomarańczową, schładzaj przez noc w lodówce, podawaj z miodem i świeżą miętą.

CIASTO BAKALIOWE Z HERBATĄ
Składniki:
3 jajka
150g masła
300g mąki
150g ciemnego cukru
150g rodzynek
100g suszonych moreli
70g suszonej żurawiny
70 suszonych fig
70g suszonych daktyli
70g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20g czarnej herbaty
Szczypta: cynamonu, kardamonu, mielonego imbiru

Przygotowanie:
Bakalie pokrój w drobną kostkę, herbatę zaparz w szklance wody, bakalie namocz w herbacie, ostudź.  Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, stopniowo dodawaj mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę wymieszaj z bakaliami, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0