Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego

Dziś Światowy Dzień Burgera. Z tej okazji Szymon Czerwiński przeprowadzi nas krok po kroku przez tworzenie najpyszniejszej kanapki na świecie. Okazuje się, że burgera można zrobić nie tylko z wołowiną, ale też z rybą lub kurczakiem. Jaką bułkę wybrać? Jak smażyć? Jakie dodatki? Sprawdźcie przepisy.

Światowy Dzień Burgera

Dzień Dobry TVN

Najlepszy Burger Wołowy z Grilla

Składniki:

Mięso:

  • 600 g antrykotu ( sezonowany RIB EYE)
    • 300 g łopatki wołowej

      Dodatki:

      • 2 łyżki mąki pszennej
        • 100 g łoju wołowego lu 100 g tłustego boczku w plastrach
          • Sól i pieprz

            Domowy sos BBQ

            Składniki:

            • 300 ml ketchupu lub przecieru pomidorowego
              • 100 ml sosu worcestershire
                • 2 łyżki sosu sojowego
                  • 2 łyżki cukru trzcinowego
                    • 1 łyżeczka musztardy
                      • 1 łyżka octu winnego
                        • 1 ząbek czosnku
                          • 1 cebula
                            • 3 krople tabasco
                              • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
                                • 1 łyżka oliwy

                                  Sałatka z czerwonej kapusty z sosem z wędzonych papryczek chipotle

                                  Składniki:

                                  • 1/2 główki kapusty czerwonej
                                    • 1 sztuka Marchewka
                                      • 2 łyżki Majonezu
                                        • 1 sztuka cytryna
                                          • 1 łyżka cukru drobnego
                                            • 3 łyżeczki sosu z wędzonych papryczek chipotle
                                              • sól i pieprz

                                                Piklowany zielony ogórek

                                                Składniki:

                                                • 1 zielony ogórek
                                                  • 200 ml octu z białego wina
                                                    • 1 łyżka cukru
                                                      • 1 łyżeczka Tabasco lub płatków chili
                                                        • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                          • 1 pęczek mięty
                                                            • sól i pieprz
                                                              • 1 duża cebula
                                                                • 1 duży pomidor Malinowy
                                                                  • 1 główka sałaty masowej
                                                                    • 2 łyżki majonezu
                                                                      • 2 plastry goudy
                                                                        • 1 duża czerwona cebula

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Domowy sos BBQ

                                                                          Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i przesmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przesmaż, aż składniki będą złote. Dodaj przecier pomidorowy, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet, tabasco oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

                                                                          Sałatka z czerwonej kapusty z sosem z wędzonych papryczek chipotle

                                                                          Kapustę poszatkuj. Następnie do miski włóż warstwę kapusty i oprósz solą, przykryj kolejną warstwą kapusty i ponownie oprósz solą. Czynność należy powtarzać do wykorzystania całej kapusty. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Na kapustę należy położyć coś ciężkiego.

                                                                          Następnie zetrzyj na tarce marchew, przełóż do miseczki. Cebule pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i posyp cukrem. Odstaw na 30 minut.

                                                                          Do kapusty dodaj wcześniej startą marchew, cebulę, sos z papryczek wędzonych chipotle, sok z cytryny, sól, pieprz oraz majonez. Dokładnie wymieszaj składniki. Ilość majonezu, zależy tylko i wyłącznie od Twoich upodobań.

                                                                          Piklowany zielony ogórek

                                                                          Ogórki umyj a następnie pokrój w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przełóż do miski i zalej octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną oraz świeżą miętę. Dokładnie wymieszaj o odstaw na 2h aby się przegryzło.

                                                                          Domowe bułeczki

                                                                          Składniki:

                                                                          • 500 g mąki pszennej
                                                                            • 1/2 łyżeczki soli
                                                                              • 30 g świeżych drożdży
                                                                                • 2,5 łyżki cukru
                                                                                  • 350 ml mleka
                                                                                    • 70 g masła
                                                                                      • 1 jajko
                                                                                        • oraz: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, 2 łyżki sezamu

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Mąkę przesiej przez sito, aby ją spulchnić i pozbyć się wszelkich grudek. Drożdże wyjmij z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Następnie pokrusz je i przełóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie połącz. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wmieszaj, aż połączą się składniki. Zaczyn przełóż w ciepłe miejsce - może być rozgrzany piekarnik do wyrośnięcia.

                                                                                          Do miski w której masz przesianą mąkę dodaj wyrośnięty zaczyn - delikatnie wymieszaj składniki, aż się połączą. Następnie dodawaj stopniowo cieple mleko mieszając nieustannie, aż składniki się połączą. Dodaj resztę cukru, jajko i mieszaj a następnie wyrabiaj ciasto. Możesz to zrobić w mikserze z końcówką hak. W chwili, gdy ciasto będzie połączone - jednolite dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj nieustannie przez około 15 minut. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

                                                                                          Ciasto przełóż na blat obsypany mąką, podziel na 10 równych części i uformuj 10 kulek. Ułóż na blaszce do pieczenia na której wyłożony jest papier do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki pędzlem z rozbełtanym jajkiem i mlekiem i oprósz ziarnami sezamu. Piecz przez 15-20 minut w temp 200 stopni C.

                                                                                          Domowe frytki z piekarnika

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 kg ziemniaków TYP: C lub TYP B
                                                                                            • 3 łyżki cukru
                                                                                              • 150 ml wrzątku
                                                                                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                                                                  • 1 łyżka papryki wędzonej
                                                                                                    • Sól

                                                                                                      Ziemniaki obierz ze skórki nastanie pokrój w kawałki wielkości małego palca. Im frytki będą grubsze tym skórka będzie bardziej chrupiąca a środek kremowy. Tak przygotowane ziemniaki płuczemy pod zimną wodą do chwili, aż kolor wody zmieni się z mętnego (to skrobia) na krystalicznie czysty. Taką samą czynność wykonuje się przy ryżu do sushi. Do miski dodajemy cukier i wrzątek, mieszamy razem, aż się rozpuści. Następnie dodajemy zimną wodę i wkładamy ziemniaki. Chowamy do lodówki na godzinę.

                                                                                                      Po upływie godziny wyjmujemy ziemniaki z lodówki odsączamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blaszce do pieczenia następnie polewamy olejem, oprószamy papryką i solą. Dokładnie mieszamy. Możemy również tą czynność wykonać w misce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st C przez 15 minut. Następnie otwieramy piekarnik, aby para wodna mogła się ulotnić, następnie do pieczenia góra i dół włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 15 minut. Ponownie otwieramy piekarnik pozwalamy, aby para wodna się uwolniła, przekładamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

                                                                                                      Burger z chrupiącym kurczakiem

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 4 udka trybowane z kurczaka
                                                                                                        • 1 litr oleju rzepakowego
                                                                                                          • 100 g mąki pszennej
                                                                                                            • Sos:
                                                                                                              • 4 łyżki keczupu
                                                                                                                • 4 łyżki majonezu
                                                                                                                  • 1 szalotka

                                                                                                                    Dodatki:

                                                                                                                    • 4 bułki do burgerów
                                                                                                                      • Sałata karbowana
                                                                                                                        • 4 plastry goudy wędzonej
                                                                                                                          • 1 pomidor malinowy
                                                                                                                            • 1 czerwona cebula

                                                                                                                              Ciasto:

                                                                                                                              • 1½ szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                • 2 sztuki Jaj od szczęśliwych kur
                                                                                                                                  • 2 łyżeczki papryki ostrej
                                                                                                                                    • 2 łyżeczki papryka wędzona
                                                                                                                                      • ½ szklanki jogurt naturalny
                                                                                                                                        • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                          • szczypta soli
                                                                                                                                            • świeżo mielony pieprz

                                                                                                                                              Przygotowanie kurczaka:

                                                                                                                                              Uda wytrybowane opłucz pod bieżąca woda i osusz. Następnie do miski dodaj wszystkie składniki opisane w Składnikach Ciasto. Dokładnie je połącz ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.

                                                                                                                                              W garnku rozgrzej olej do 180 St. C. Następnie zanurz w przygotowanym cieście kawałki kurczaka i pozostaw na około 10 minut. Przełóż mięso do mąki, usuń nadmiar i smaż w głębokim tłuszcz.

                                                                                                                                              Tak wysmażone kurczaki przełóż na papier do kuchenny i odsącz nadmiar tłuszczu.

                                                                                                                                              W miseczce wymieszaj ze sobą keczup z majonezem oraz dodaj poszatkowaną szalotkę. Jeżeli lubisz wersję na ostro dodaj kilka kropel ostrego sosu z papryczek.

                                                                                                                                              Bułki przekrój na pół grilluj na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie dolną bułkę posmaruj sosem, ułóż liść sałaty, kurczaka z plastrem sera, następnie warzywa. Wierzchnią bułkę również posmarować sosem.

                                                                                                                                              Burger Rybny

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 500 g filet dorsza świeży lub rozmrożony
                                                                                                                                                • 2 jajka „0”
                                                                                                                                                  • 1 cebula
                                                                                                                                                    • 1 bułka czerstwa namoczona w mleku
                                                                                                                                                      • 1/2 szklanki mleka
                                                                                                                                                        • bułka tarta
                                                                                                                                                          • pieprz i sól

                                                                                                                                                            Sos Tatarski

                                                                                                                                                            • 1/4 czerwonej cebuli
                                                                                                                                                              • 1 mały ogórek kiszony lub konserwowy (korniszon)
                                                                                                                                                                • 2 łyżki szczypior
                                                                                                                                                                  • 2 łyżki grzybów marynowanych
                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
                                                                                                                                                                      • 1 łyżka natka pietruszki
                                                                                                                                                                        • 1/2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                                                          • 200 ml majonezu
                                                                                                                                                                            • 2 łyżeczki soku z cytryny
                                                                                                                                                                              • świeżo zmielony pieprz i sól

                                                                                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                                                                                • 2 bułki maślane do burgerów
                                                                                                                                                                                  • 1 główka sałaty rzymskiej
                                                                                                                                                                                    • 1 malinowy pomidor

                                                                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                      Burgery rybne

                                                                                                                                                                                      Filety umyj, osusz, następnie zmiel w maszynce o grubych oczkach, lub krótko posiekaj w malakserze do miski. Dodaj kolejno: cebulę startą na tarce, jaja, sól i pieprz. Bułkę odsącz z mleka i dodaj do ryby.

                                                                                                                                                                                      Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Z przygotowanego mięsa uformuj kotlety. Następnie obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smaż na patelni na oleju roślinnym.

                                                                                                                                                                                      Sos Tatarski

                                                                                                                                                                                      Ogórek konserwowy, szczypior, grzyby, pietruszkę oraz cebulę dokładnie poszatkuj i przełóż do miski. Dodaj majonez, sok z cytryny, cukier oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

                                                                                                                                                                                      Bułki przekrój na pół, następnie grilluj na suchej patelni lub na grillu. Dolną cześć bułeczki posmaruj sosem tatarskim, ułóż kotlet rybny, liście sałaty i pomidora. Następnie wierzchnią bułkę posmaruj sosem tatarskim i złóż kanapkę.

                                                                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości