Przepisy kulinarne

Guacamole i tapenada, czyli pasty w kuchni

Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.

 

Bajgle nowojorskie

Składniki:
500 gram mąki pszennej typu 400
250 ml wody ciepłej
1 saszetka drożdży sypkich
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli drobnej

Pasta Tzatziki

Składniki:
jogurt grecki
feta
pieprz
sól
1 ząbek czosnku drobno posiekany, roztarty
starty lub drobno posiekany ogórek bez pestek

Pasta z fety z granatem

Składniki:
jogurt grecki
feta
tymianek
miód
granat
czosnek
pieprz
sól

Twaróg z miodem i lawendą

Składniki:
twaróg
śmietana
miód
lawenda lub tymiankiem
masło

Pasta jajeczna

Składniki:
jajko
szczypior
trybula
dymka

Pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła

Składniki:
por
fenkuł
makrela wędzona
masło klarowane

Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:
fasola czerwona
pomidory suszone
szczypior
natka

Pasta z zielonego groszku z miętą

Składniki:
zielony groszek
cebula
szczypior
mięta
masło
oliwa

Tapenada

Składniki:
czarne oliwki
czosnek
oliwa
chilli
mięta, oregano, skórka  z limonki

Guacamole

Składniki:
awokado
pomidory
limonki
czerwona cebula
kolendra lub mięta - garść
chili

Humus

Składniki:
cieciorka
czosnek
oliwa
tahini
kumin
cytryna

Bruscetta

Składniki:
pomidory
oliwa
sól
zioła: rozmaryn, mięta, tymianek, natka pietruszki
rukola
parmezan

Smalec

Składniki:
gęsi smalec
kacze udo lub inne mięso
cebula
majeranek, tymianek

Czekolada z bananami i serem pleśniowym

Składniki:
czekolada
masło
banany
ser pleśniowy
czosnek

Dżem ze śliwek z wanilią

Składniki:
śliwki
wanilia
cukier

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0